Bijgewerkt: 12 juni 2024

Populariteitslijsten in de Voornamenbank

Nieuws -> Informatief

Bron: Meertens Instituut
04-04-2014

Het Meertens Instituut heeft de Nederlandse Voornamenbank (www.meertens.knaw.nl/nvb/topnamen ) uitgebreid met populariteitslijsten. Voor Nederland, maar ook voor provincies, regio’s en gemeenten worden nu per jaar (of periode van jaren) de topnamen gegeven vanaf 1880 tot 2013. Dit laat grote verschillen in voorkeuren zien, zowel over Nederland als in de loop van de tijd.

De traditionele naamgeving is tot 1950 stabiel, maar daarna gaan de veranderingen snel en doet het fenomeen van modenamen zijn intrede. De grote steden, met Amsterdam voorop, nemen daarbij het voortouw en die hebben in 1970 de voornamen al grotendeels vernieuwd. Voor heel Nederland duurt het tot in de jaren 1990 voor Maria en Johannes geen topnamen meer zijn. In 2013 zijn er nog flinke provinciale en plaatselijke verschillen: in Friesland zijn Fenna en Jesse het populairst, maar in Zeeland staan Maria en Cornelis nog steeds bovenaan.

In Amsterdam zijn het Mila en Adam, terwijl landelijk Tess en Sem winnen. In de historische lijsten is de tweedeling in traditionele Nederlands namen, en gelatiniseerde voornamen zichtbaar. Maar er duiken ook de nodige, nu bijna vergeten regionale voornamen op.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2014)

In Nederland wordt iemands naamdag niet vaak gevierd, met uitzondering van enkele plaatsen in Limburg. Een naamdag is een traditie in vele landen in Europa en Latijns-Amerika die bestaat uit het vieren van de dag van het jaar in verband met zijn, of haar voornaam


De Nederlandse Voornamenbank geeft informatie over 500.000 verschillende officiële voornamen die in Nederland voorkomen. De gegevens zijn afkomstig uit de Gemeentelijke Basisadministratie. Per naam wordt de populariteit gegeven over de periode 1880-2013 en de verspreiding van de geboorteplaatsen. Bij circa 20.000 voornamen is een naamsverklaring te vinden. De topnaam van een lijst heeft altijd minstens 50 naamdragers. Als dat in een jaar niet wordt gehaald, dan wordt de periode vergroot tot 5, 10 of 25 jaar. Op de website wordt maximaal de top-100 getoond. Namen op de lijst moeten minstens 5 naamdragers hebben.

Top 10 namen in de gemeente Amstelveen tussen 2000-2013

Jongens:

1          Daan
2          Thomas
3          Sem
4          Max
5          Tim
6          Lucas
7          Daniël
8          Lars
9          Stijn
10        Tom

Meisjes:

1          Julia
2          Eva
3          Sophie
4          Lisa
5          Emma
6          Noa
7          Amber
8          Anna
9          Isabella
10        FleurAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.