Praten over de armoede in De Vrije Wereld
Nieuws -> InformatiefBron: VUvereniging
22-11-2019
Nederland staat consequent hoog op lijstjes van rijkste landen ter wereld. Dat klinkt niet slecht, maar waarom hebben we dan voedselbanken? Op donderdag 12 december 2019 organiseert VUvereniging van 16.00-17.15 uur in de Botanische Tuin Zuidas een nieuwe editie van De Vrije Wereld onder de titel ‘Armoe in december’. Hoeveel armoede is er eigenlijk, hoe gaan we om met mensen met schulden en wat zijn de gevolgen van armoede voor onze volksgezondheid? Met Stella Hoff, wetenschappelijk medewerker bij het Social Cultureel Planbureau over armoede in Nederland, hoogleraar Anton Kunst van het Amsterdam UMC over de samenhang tussen armoede en gezondheid en Marie Louise-Voors, directeur van Stichting ONSbank over schuldhulpverlening bij jongeren. Muzikant Fabian vertolkt hierbij de rijkdom van de blues. Toegang en een drankje zijn gratis. Reserveren via www.vuvereniging.nl/vrijewereld of door een e-mail te sturen naar vereniging@vu.nl.
(Foto VUvereniging - 2019)
Lezing van André van der Braak hoogleraar boeddhisme over de methode van de Mindfulness Based Stress Reduction, die tegenwoordig veel gebruikt wordt bij de behandeling van stress- en pijnklachten op 11 april 2019 in de Botanische Tuin. Het is een praktische aanpak die de aandacht trekt en mensen in staat stelt om bewustwording te cultiveren, waardoor ze meer keuze hebben en verstandig kunnen handelen in hun leven
Over de sprekers. Stella Hoff, wetenschappelijk medewerker bij het Sociaal Cultureel Planbureau en VU-promovenda, doet onderzoek naar armoede in ons land. Zij geeft antwoorden op vragen als ‘Wat is armoede en hoe definiëren we dat in Nederland?’, ‘Hoeveel mensen leven er in armoede en wie zijn zij? ’ en ‘Neemt de armoede toe of af in ons land?’. Professor dr. Anton Kunst doet als sociaal epidemioloog onderzoek naar de relatie tussen de sociaaleconomische positie van mensen en hun gezondheid. Hij bestudeert gezondheidsproblemen die samenhangen samen met armoede. Vallen deze vooral te verklaren uit leefstijlverschillen tussen arm en rijk, of is er meer? En hoe kunnen we beleid ontwikkelen dat zorgt voor een betere volksgezondheid, ook voor mensen met minder inkomen?
Marie-Louise Voors is directeur van Stichting ONSbank, een organisatie die zich richt op jongeren met schulden. ONSbank stelt dat het oplossen van schuldproblemen om meer vraagt dan het volgen van een cursus administratie. Zij wil jongeren de regie over hun leven teruggeven, maar stelt ook de organisatie van het Nederlandse schuldsysteem aan de kaak. Onlangs zond de BNNVARA de documentaire ‘De Schuldmachine’ uit over ONSbank. Muziek komt van Fabian, die tijdens het programma de rijkdom van de blues vertolkt.
Over VUvereniging en De Vrije Wereld. VUvereniging is een breed maatschappelijk netwerk van mensen die zich verbonden voelen met de VU en het VUmc. Door het organiseren van toegankelijke lezingen en evenementen wil VUvereniging de wetenschap en de samenleving verder met elkaar verbinden en wederzijdse inspiratie bevorderen. Maandelijks vindt hiertoe De Vrije Wereld in de Botanische Tuin Zuidas plaats, op de campus van VU en VUmc. Inspelend op de actualiteit heeft De Vrije Wereld elke maand een prikkelend thema. Na afloop kun je napraten met een drankje bij de bar. Meer informatie: vuvereniging.nl/vrijewereld. Locatie: Botanische Tuin Zuidas (in de Wintertuin-kas): Van der Boechorststraat 8, Amsterdam.