Bijgewerkt: 19 april 2024

Preclearance: invoering Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol

Nieuws -> Schiphol

Bron: Rijksoverheid
09-12-2016

Het kabinet gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over de invoering van Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie. Preclearance betekent, dat de Amerikaanse grens- en douanecontroles voor inreis in de VS reeds op Schiphol plaatsvinden. Deze controles worden ná de Nederlandse uitreiscontrole uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen. Eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten hoeft de reiziger niet meer door de Amerikaanse controle, omdat die al op Schiphol heeft plaatsgevonden. Reizigers besparen daardoor tijd.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

Straks kunnen wij dit bord zien op Schiphol: U.S. Preclearance. Dat scheelt veel tijd voor de reizigers als het vliegtuig in de States landt


Preclearance past bij andere innovatieve ontwikkelingen op Schiphol, zoals het gebruik van geautomatiseerde grenspassage-poorten. Deze ontwikkelingen maken het voor reizigers eenvoudiger om via Schiphol te reizen, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft. Preclearance maakt de luchthaven Schiphol aantrekkelijker wat goed is voor de Nederlandse economie. Nederland stelt wel voorwaarden aan de introductie van preclearance. Zo blijft Europese en Nederlandse wet- en regelgeving vanzelfsprekend van kracht.

Het kabinet zal geen concessies doen aan de soevereiniteit van Nederland, de Nederlandse grensbewaking en het douanetoezicht, en de veiligheid op Schiphol en in Nederland. Om preclearance mogelijk te maken moeten Nederland en de Verenigde Staten een verdrag sluiten. De onderhandelingen zullen begin 2017 van start gaan. Als de onderhandelingen positief worden afgerond, wordt het verdrag voorgelegd aan het parlement ter goedkeuring.

US Customs and Border Protection

Tegenwoordig (december 2016) heeft US Customs and Border Protection (CBP) meer dan 600 politiemensen en landbouwspecialisten gestationeerd op 15 lucht preclearance locaties in 6 landen: Dublin en Shannon in Ierland; Aruba; Freeport en Nassau in de Bahamas; Bermuda; Abu Dhabi, Verenigde Arabische Emiraten; en Calgary, Toronto, Edmonton, Halifax, Montreal, Ottawa, Vancouver en Winnipeg in Canada. CBP heeft ook medewerkers van een pre-inspectie faciliteit voor personenauto / voertuig ferry verkeer naar de VS in Victoria, Canada. Voortbouwend op het succes van de bestaande preclearance operaties, CBP is van plan om het programma naar nieuwe locaties uit te breiden, zoals dat nu in Nederland zal gebeuren.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.