Bijgewerkt: 28 januari 2022

Predicaat 'Koninklijk' voor Coster Diamonds

Nieuws -> Informatief

Bron: Provincie NH
07-07-2016

Op 7 juli 2017 kreeg Coster Diamonds het predicaat 'Koninklijk' door besluit van Zijne Majesteit de Koning, voor een termijn van 25 jaar. Commissaris van de Koning Johan Remkes reikte de Oorkonde en bijbehorende Bepalingen aan Coster Diamonds B.V. uit. Coster Diamonds is uitgegroeid tot een belangrijk onderdeel van het diamantdistrict in Amsterdam. Het is een van de oudste nog in bedrijf zijnde diamantslijperijen in Nederland. Het bedrijf kan zich laten voorstaan op de creatie van een aantal historische meesterwerken, zoals het herslijpen van de wereldberoemde Koh-i-Noor en de Star of the South.
Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

De Koh-i-Noor (Perzisch voor Mountain of Light) is een grote, kleurloze diamant die werd gevonden in de buurt van Guntur in Andhra Pradesh, India in de 13de eeuw. Het woog 793 karaat (158,6 g) ongesneden en kwam voor het eerst in handen van de Kakatiya dynastie. De steen veranderde eigenaren meerdere keren tussen de verschillende strijdende stammen in Zuid- Azië in de komende 100 jaar, alvorens te eindigen in het bezit van koningin Victoria na de Britse verovering van de Punjab in 1849. Op de foto is een glazen replica van de diamant Koh-i-Noor, voordat het werd opnieuw gesneden door Levie Benjamin Voorzanger in 1852 en tentoongesteld in het Rijk der Kristalle museum in München, Duitsland. (105.602 karaat, 21.1204g)


Coster Diamonds kent een historie die al begint in 1840, in een fabrieksgebouw aan het Waterlooplein. Sinds 1970 is het bedrijf aan het Museumplein gevestigd. Het bedrijf ontwikkelde een eigen slijpvorm, de Royal 201, die een unicum is in de wereld. Samen met Gassan Diamonds heeft Coster Diamonds met succes een aanvraag gedaan bij de wereld erfgoedorganisatie van UNESCO om het slijpersambacht tot beschermd beroep uit te roepen.
Het bedrijf is behalve diamantslijperij, juwelier en sieradenleverancier en sinds 2007 ook exploitant van een diamantenmuseum. Zo’n 60.000 bezoekers, van wie velen uit het buitenland, weten jaarlijks de weg naar het museum te vinden. Het bedrijf is daarmee een belangrijke toeristische trekpleister in Noord-Holland. Lees meer over Coster Diamonds op Wikipedia. Bekijk ook de foto’s van de Royal Coster Ceremony hier
Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.