Bijgewerkt: 12 juni 2024

Presentatie-Duurzaamheidsverslag-Zuidas-2013

Nieuws -> Informatief

Bron: Dienst Zuidas Amsterdam
04-04-2014

Op 3 april 2014 presenteerden Dienst Zuidas, Green Business Club en Hello Zuidas het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2013. De drie organisaties blikken in deze tweede editie gezamenlijk terug op duurzame ontwikkelingen en praktijkcases in Zuidas in 2013. Dit doen zij aan de hand van de thema’s Mobiliteit, Openbare Ruimte, Gebouwen, Energie, Community en het nieuw toegevoegde thema Water. Tijdens de presentatie heeft hoofdredacteur Wabe van Enk van PropertyNL op eigen wijze het verslag tegen het licht gehouden in een gesproken column.

Foto Amstelveen
(Bron Zuidas.nl - 2014)

De omslag van het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2013


In de hedendaagse gesprekken over duurzaamheid strijden in 2013 de termen circulaire economie (ook wel de circulaire stad) en transitie om de aandacht. Supervisor Ton Schaap houdt zich bezig met de integrale ontwikkeling van Zuidas. Voor de inleiding van dit verslag is hij uitgebreid geïnterviewd over zijn visie op Zuidas als circulaire stad. Schaap ziet Zuidas “in de eerste plaats als een bijdrage aan de duurzaamheid van Amsterdam als geheel.” Het begrip circulair interpreteert hij als efficiency in stromen: “Zuidas speelt in het hele idee van efficiency in stromen een enorm belangrijke rol. Het is de enige plek in Nederland waar in je zulke dichtheden kunt werken en wonen en waar je elkaar zo gemakkelijk kunt vinden.”

Tegen de achtergrond van dit thema - ‘Zuidas als circulaire stad’ - brengen de drie organisaties samen de tweede versie van het duurzaamheidsverslag Zuidas uit, waarbij de focus ligt op de onderwerpen Mobiliteit, Openbare Ruimte, Gebouwen, Energie en Community. Nieuw dit jaar is het thema water: het Polderdak Zuidas is een schoolvoorbeeld van duurzame omgang met water ter voorkoming van natte voeten.

Foto Amstelveen
(Foto Dura Vermeer/Jorrit Lousberg - 2014)

Voetgangersbrug bij de Zuidas in 2013


De ontwikkeling van Zuidas gaat razendsnel: wie begin jaren ’50 van de vorige eeuw langs de Zuidelijke Wandelweg van de Amstel naar het Olympisch Stadion liep, had niet kunnen vermoeden, dat daar anno 2013 ruim 700 bedrijven gevestigd zouden zijn. Dit maakt het tot een uitdaging om ons een voorstelling maken van, hoe Zuidas er in 2030 uit zal zien. Actuele beslissingen over investeringen in de openbare ruimte, gebouwen, wonen, energie en bereikbaarheid bepalen mede de verdere ontwikkelingen in Zuidas.

Dienst Zuidas, Green Business Club Zuidas en Hello Zuidas streven als organisaties naar een gebied waarin mensen zich prettig voelen, de economie alle kansen krijgt en de groei zich voltrekt binnen de grenzen van de ecologie en de gezondheid. Dat klinkt heel vanzelfsprekend, maar dat is het, zoals te lezen in het Duurzaamheidsverslag Zuidas 2013, niet.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.