Bijgewerkt: 2 december 2022

Presentatie 'Kamalmanak' in het Cobra Museum Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
11-11-2009

Kamagurka overhandigt op woensdag 18 november 2009 het eerste exemplaar 'Kamalmanak' aan burgemeester Van Zanen in Amstelveen: als de start van het internationaal Kamagurkaproject 'accidentalisme'.

De overhandiging van de eerste exemplaren in Nederland van zijn Kamalmanak gebeurt in gezelschap van vier internationale burgemeesters in het Cobra Museum. De Kamalmanak (764 pagina’s, formaat: 30 x 24 cm – met bijdragen van onder anderen Joyce Roodnat, Tom Lanoye, Herman Brusselmans, Kees van Kooten, Wim van Helsen en de tandarts van Kama) is het visuele verslag van het project waarin Kamagurka een jaar lang elke dag een schilderij maakte.

Kamagurka  Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2009)

Kamagurka (l) (geboren Luc Zeebroek) in gesprek voor zijn eigen accidentalistische schilderij onder het Keizer Karel viaduct in Amstelveen op 6 september 2009


Mensen konden vooraf een datum kiezen en intekenen op het schilderij dat op die datum geschilderd zou worden. Ruim 300 schilderijen zijn op deze manier ‘blind’ verkocht, 60 exemplaren vonden via de kunsthandel hun weg naar kopers.

Onderdeel van dit unieke project was de ‘uitvinding’ van het accidentalisme: de door Kamagurka bedachte portretkunst, waarbij hij vanuit zijn fantasie een portret schildert en vervolgens mensen de gelegenheid geeft om zichzelf als goed gelijkende geportretteerde aan te melden.

Project accidentalistische portretten naar Londen, Berlijn, Budapest

In opdracht van de gemeente Amstelveen maakte Kamagurka 12 accidentalistische portretten die momenteel in het Cobra museum worden ten toongesteld, en in als affiche in het Keizer Karel viaduct onder de A9 in Amstelveen.

Op 18 november presenteert Kamagurka dit aparte project, samen met de Kamalmanak, aan de burgemeesters van drie zustersteden van Amstelveen: Woking (voorstad Londen), Óbuda (voorstad Budapest) en Tempelhof-Schöneberg(voorstad Berlijn). De burgmeesters hebben intussen toegezegd de accidentalistische serie ook in hun steden te exposeren. Het resultaat zal zijn dat bij elk van de 12 portretten vier goedgelijkende Europeanen komen.

Op deze dag zal Kamagurka tevens op het Hermann Wesselinkcollege in Amstelveen een les accidentalisme verzorgen. De Kamalmanak werd in België op 23 oktober 2009 ten doop gehouden.

Overigens kunnen Amstelveners en andere Nederlanders ook via internet deelnemen aan het accidentalistische project in Amstelveen: www.kamagurka.k2g.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.