Bijgewerkt: 14 augustus 2022

Prettige Paasdagen!

Nieuws -> Kerk

Bron: Amstelveenweb
23-04-2011

Pasen (Grieks: Πάσχα, Paskha; Aramees en Hebreeuws: פֶּסחא Pasha,) is het centrale feest in het christelijk liturgisch jaar. Volgens de canonieke evangeliën stond Jezus op uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging.

Zijn opstanding wordt gevierd op de Dag van Pasen, of Paaszondag (ook de Dag der Opstanding, of wederopstanding zondag). De chronologie van zijn dood en opstanding wordt verschillend geïnterpreteerd tussen A.D. 26 en 36, van oudsher 33. (A.D. - Anno Domini, is het Latijn voor ‘in het jaar des Heeren’ en verwijst naar een jaartal, dat na Christus in de tijd gelegen is)

verrijzing Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2011)

Piero della Francesca (1463) - 'De verrijzenis van Christus' - muurschildering


Pasen markeert het einde van de vastentijd, een periode van 40 dagen van vasten, gebed en boetedoening. De laatste week van de vastentijd wordt de Heilige Week genoemd en het bevat de Goede Vrijdag, ter herdenking van de kruisiging en dood van Jezus. Pasen wordt gevolgd door een 50 dagen durende Paastijd, eindigend met Pinksteren.

Pasen is geen vast feest, dat betekent dat de dag niet vast staat in de burgerlijke kalender. Het vindt plaats tijdens het voorjaar in maart, of april. De methode voor de bepaling van de datum van Paaszondag is complex en gebaseerd op de lunisolaire kalender, waarbij rekening wordt gehouden met de achterstand die wordt opgelopen, wanneer er alleen sprake zou zijn van 12 maanmaanden, door regelmatig een dertiende maand in te voegen.

Pasen is gekoppeld aan het Joodse Pascha door veel van haar symboliek, ook door haar positie in de kalender. In veel Europese talen zijn de woorden voor 'Pasen' en 'Pascha' etymologisch verwant, of gelijkluidende. De term 'Pascha', uit dezelfde bron, wordt ook gebruikt in het Engels om naar Pasen te verwijzen.

Paasgebruiken zijn er overal in de christelijke wereld, maar paaseieren versieren is een veel voorkomende activiteit in de westerse wereld. Vandaag is Pasen vanuit het commercieel oogpunt heel belangrijk, bijvoorbeeld met de verkoop van grote hoeveelheid wenskaarten en snoepgoed, zoals chocolade paaseieren. Zelfs veel niet-christenen vieren Pasen tijdens een korte vakantie, maar zonder de religieuze aspecten.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.