Prettige Paasdagen van 2014!
Nieuws -> InformatiefBron: Amstelveenweb / Wikipedia
19-04-2014
Pasen (Grieks: Πάσχα, Paskha; Aramees en Hebreeuws: פֶּסחא Pasha,) is het centrale feest in het christelijk liturgisch jaar. Volgens de canonieke evangeliën stond Jezus op uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging. Zijn opstanding wordt gevierd op de Dag van Pasen, of Paaszondag (ook de Dag der Opstanding, of wederopstanding zondag). De chronologie van zijn dood en opstanding wordt verschillend geïnterpreteerd tussen A.D. 26 en 36, van oudsher 33. (A.D. - Anno Domini, is het Latijn voor ‘in het jaar des Heeren’ en verwijst naar een jaartal, dat na Christus in de tijd gelegen is).
(Bron Wikipedia - 2014)
Jezus verrijst uit de dood, op de derde dag na zijn kruisiging op een icon
Pasen markeert het einde van de vastentijd, een periode van 40 dagen van vasten, gebed en boetedoening. De laatste week van de vastentijd wordt de Heilige Week genoemd en het bevat de Goede Vrijdag, ter herdenking van de kruisiging en dood van Jezus. Pasen wordt gevolgd door een 50 dagen durende Paastijd, eindigend met Pinksteren.
Pasen is geen vast feest, dat betekent, dat de dag niet vast staat in de burgerlijke kalender. Het vindt plaats tijdens het voorjaar in maart, of april. De methode voor de bepaling van de datum van Paaszondag is complex en gebaseerd op de lunisolaire kalender, waarbij rekening wordt gehouden met de achterstand die wordt opgelopen, wanneer er alleen sprake zou zijn van 12 maanmaanden, door regelmatig een 13de maand in te voegen.
Pasen is gekoppeld aan het Joodse Pascha, door veel van haar symboliek, ook door haar positie in de kalender. In veel Europese talen zijn de woorden voor 'Pasen' en 'Pascha' etymologisch verwant, of gelijkluidende. De term 'Pascha', uit dezelfde bron, wordt ook gebruikt in het Engels om naar Pasen te verwijzen.
Paasgebruiken zijn er overal in de christelijke wereld, maar paaseieren versieren is een veel voorkomende activiteit in de westerse wereld. Pasen is vanuit het commercieel oogpunt heel belangrijk, bijvoorbeeld met de verkoop van grote hoeveelheid wenskaarten en snoepgoed, zoals chocolade paaseieren. Zelfs veel niet-christenen vieren Pasen tijdens een korte vakantie, maar zonder de religieuze bedoelingen.
De paastijd en de christelijke liturgie daaromheen heeft door de eeuwen heen vele componisten geïnspireerd tot muzikale composities. In de Barokperiode viel vooral het werk van Johann Sebastian Bach op met de Johannes-Passion, Matthäus-Passion en zijn cantates. Voor de eerste paasdag bedacht Bach de cantate nr. 4 'Christ lag in Todesbanden'. Voor de tweede paasdag schreef hij vervolgens de cantate nr. 6 'Bleib bei uns, denn es will Abend' werden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2014)
Een Paashaas met beschilderde eieren
De Paashaas
De Paashaas is een personage, dat soms wordt afgebeeld met kleren aan. In de legende brengt het dier manden rond, gevuld met gekleurde eieren, snoep en soms ook speelgoed naar de woningen van de kinderen. Als zodanig, toont ze gelijkenissen met de Kerstman. Omdat zij beide schenkingen aan kinderen brengen op de avond vóór hun respectievelijke feestdag.
De Paashaas werd voor het eerst genoemd in het boek van de Duitse arts en botanicus Georg Franck's 'Ovis paschalibus' ('Over Paaseieren') in 1682 en het verwijst naar een traditie in Elzas, dat een Paashaas paaseieren brengt. De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsass van Elsass) is een regio in Frankrijk, gelegen op de linkeroever van de Rijn en in het Westen begrensd door Lotharingen.
'Eostur'
De Britse middeleeuwse geleerde Beda Venerabilis (c. 673-735) schreef in zijn boek 'De Temporum ratione', over een Germaanse lentegodin, genaamd 'Eostur'. In de vroege 19e eeuw, heeft de Duitse linguïst en verzamelaar van oude mythen, Jacob Grimm, Beda's verklaringen onderzocht en kwam tot de conclusie, dat de oude Germaanse naam van de lentegodin 'Ostara' was, (vandaar de naam 'Ostern' voor Pasen in het moderne Duits).
Er werd vastgesteld, dat de haas en het ei, - twee bekende symbolen van vruchtbaarheid, - de heilige symbolen waren van Ostara. En terwijl de heidense godin verdween, behalve haar naam, werden de haas en het ei verbonden met het voorjaar en met het christelijke feest.