Bijgewerkt: 7 september 2024

Preventieve jeugdhulp in een boekje

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
22-06-2024

Woensdagavond 19 juni 2024 overhandigden Frank Berkhout (D66) Amstelveen en Bart Kabout (CDA) Aalsmeer wethouders Jeugd een mapje met al het aanbod van preventieve jeugdhulp aan de Huisartsen Coöperatie Amstelland. Ouders, jongeren, huisartsen, scholen en hulpverleners zien in het overzicht welke laagdrempelige en vaak gratis hulp er in de gemeenten beschikbaar is.

Frank Berkhout wethouder Jeugd: 'De kranten staan vol over de wachtlijsten en de stijgende jeugdzorg kosten. Wij willen als gemeente kinderen en jongeren bereiken voordat problemen uit de hand lopen en ze eventueel op zo’n wachtlijst terecht komen. Daarom subsidiëren we veel preventieve hulp zoals te zien is in dit overzicht. Preventieve hulp helpt namelijk bij het vroeg signaleren en aanpakken van gezondheids- en gedragsproblemen. We geloven heel erg in het inzetten van preventie om iedereen gezond, veilig en kansrijk te laten opgroeien.'

Foto Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2024)

Frank Berkhout van Amstelveen (l) en Bart Kabout ( r) overhandigen de folder met het overzicht preventief Jeugdaanbod aan de Amstelveense huisarts Bruck Mengistu

Breed aanbod aan gratis hulp. In Amstelveen verwijzen jeugdhulpverleners, in dienst van de gemeente, en huisartsen kinderen en jongeren als ze hulp nodig hebben. De wethouders boden de folder aan om de huisartsen te wijzen om de hoeveelheid aan preventieve hulp waarna ze ook kunnen verwijzen. Zo staan in de folder allerlei organisaties die gezinnen en kinderen gratis en zonder verwijzing ondersteuning bieden rondom gezondheid, opvoeden, depressie, scheiding/relaties, sport of taalontwikkeling. Inwoners kunnen zelf dus ook, zonder tussenkomst van de huisarts of jeugdhulpverlener, contact opnemen.

Praktijkondersteuners bieden ook hulp. Naast het preventieve aanbod, subsidieert de gemeente ook Praktijkondersteuners (POH) GGZ Jeugd, die huisartsen in hun praktijk ondersteunen. Wethouder jeugd Berkhout deed een beroep tijdens de vergadering van huisartsen om het aantal POH’s bij huisartsen te vergroten. Wethouder Berkhout: 'In Amstelveen heeft ongeveer de helft van de huisartspraktijken een POH GGZ jeugd. Daar valt dus nog een wereld te winnen. Want POH’s ontlasten niet alleen de huisarts, ze verlenen ook daadwerkelijk hulp aan kinderen en jongeren met bijvoorbeeld somberheid, rouwverwerking, vragen over opgroeien of ontwikkeling en verslaving.' Het aanbod preventieve jeugdzorg is ook online (pdf 42 pagina’s) in te zien.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.