Bijgewerkt: 26 mei 2024

Prijsuitreikingen 2019 tijdens Sportgala Amstelveen

Nieuws -> Sport

Bron: Amstelveenweb/AmstelSport
26-01-2020

Tijdens het Amstelveens Sportgala op vrijdagavond 24 januari 2020 werd bekend gemaakt welke vereniging zich 'Sportvereniging van het jaar 2019 in Amstelveen' mag noemen en de wisselbeker en de cheque van € 2.500 in ontvangst mocht nemen van Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport. Ook kwamen deze avond de Rabobank Talentprijzen aan bod, de verenigingsprijs, de vrijwilligersprijs en de avond zou worden afgesloten met het in het zonnetje zetten en eren van één van de grootste sporters uit Amstelveen, die de tweede Peter Post oeuvreprijs in ontvangst zou mogen nemen. Het Amstelveens Sportgala werd voor de eerste keer in het Cobra Museum gehouden.

Veel mensen kwamen wat eerder naar het museum dan op de uitnodiging vermelde 19 uur, want je weet nooit of het onderweg tegenzit. Het was buiten berekoud, maar de mensen die 14 tot 10 minuten voor zeven al bij de ingang stonden, moesten buiten wachten in de ijzige wind. Het was echt niet leuk, want binnen keek men naar de verkleumende gasten buiten en pas om 2 minuten voor zeven werd bij de gratie Gods de deur open gezet en moesten de aanwezigen op elkaar gepropt voor de balie wachten tot klokslag 19.00 uur. Echt heel ongastvrij vond niet alleen de redactie van Amstelveenweb.com, maar ook raadsleden en de gewone burgers die op tijd kwamen aangelopen.

Hoe het ook zij, binnen werd gewezen waar de garderobe was, waar in ieder geval wel gastvrije mensen stonden en kreeg men een nummerbriefje. Vervolgens moest men de aanmeldbrief tonen en werd men doorgelaten. Een pluspunt was dat er meteen gemeld werd dat de pers op de vierde rij mocht zitten. Binnen werd een welkomst prosecco met of zonder alcohol aangeboden. Deze laatste smaakte overigens wel lekker. Op de diverse hangtafeltjes stonden knabbels en werden lekkere hapjes neergezet, maar vervolgens stonden de gasten nog erg dicht op elkaar in de hal. Aangezien het Sportgala pas om 20.00 uur begon mocht men niet eerder naar boven. Dus hing men in de hal aan een sta-tafeltje, hetgeen voor sommige senioren wel moeizaam was, want er waren geen makkelijke zitstoelen voor hen.

Directeur Heleen van Ketwich Verschuur, Leo Beeren Manager Sportfacility van AmstelveenSport en Stefan van Raay directeur van het Cobra Museum ontvingen op een gegeven moment de genodigden bij de ingang van het Cobra Museum. Eindelijk mochten de gasten 5 minuten voor aanvang naar de eerste etage lopen, waar men in de grote zaal plaats kon nemen voor het podium. Ook leden van het College B en W van Amstelveen waren aanwezig, zoals Tjapko Poppens burgemeester, gemeentesecretaris Bert Winthorst, Herbert Raat (VVD) wethouder, Floor Gordon (D66) wethouder, Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport en Peter Bot (BBA) oud-wethouder Sport.

De avond werd om 20.00 uur geopend door 4 tieners van Dansschool Buenting die op het podium een breakdance performance gaven en na hun optreden nam de ceremoniemeester van de avond, Mathijs Groenewoud het woord. Hij merkte op dat nu de locatie van het sportgala in het Cobra Museum was en vertelde dat vorig jaar 66 nationaal, Europees, of wereld sportkampioenen uit Amstelveen kwamen, een feit, waarop iedereen heel trots kan zijn.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport in gesprek met de presentator Mathijs Groenewoud

Hij zei zeer vereerd te zijn met de aanwezige gasten en zeker ook met de komst van burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens. Vervolgens vroeg hij Heleen van Ketwich Verschuur op het podium en zei dat hij in eerste instantie verbaasd was, toen hij hoorde dat het Sportgala in het Cobramuseum zou plaatsvinden. Heleen vertelde dat ze 31 jaar in de cultuur had gewerkt en nu 1,5 jaar in de sport en weet hoe zeer beide sectoren bij elkaar horen. Beide sectoren verbinden, stimuleren, prikkelen, zetten in beweging, dan wel geest of lichaam. De combinatie was voor haar daarom heel logisch. Zij vervolgde met dat de gemeente Amstelveen net lid is geworden van het jeugdsportfonds en cultuur en dit fonds betaalt contributie, lesgeld voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar niet genoeg geld is om te kunnen sporten, of aan dans of theater mee te kunnen doen. Cultuureducatie en sporteducatie zijn speerpunten in de gemeente en daar is Heleen erg blij mee.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Heleen van Ketwich Verschuur van AmstelveenSport: 'sport en cultuur zijn logische combinaties'

Mathijs Groenwoud vroeg ook aan Heleen om iets meer te vertellen over het feit dat ze met heel veel verschillende partijen is bezig geweest om samen te werken, connecties waar je het in eerste instantie niet van verwacht. Heleen legde uit dat het wel logische combinaties zijn. Eind vorig jaar zijn ze begonnen op de basisschool met de MQ scan, waarbij de motorische vaardigheden van een kind worden gemeten. Als er ondermaats gepresteerd wordt, kan een kind dan bijles gym krijgen. Verder heeft ze de Rabobank gevraagd om bankjes voor ouderen te financieren, want ouderen gaan meer bewegen als ze weten dat er ook bankjes her en der staan. Uğur Pekdemir, directeur van de Rabobank Amstel en Vecht vond dit een goed idee dus nu staan er overal ‘Rabobankjes’. De bankjes worden gemaakt door Ons Tweede Thuis, mensen met een beperking. Connexxion stond ook op het scherm als sponsor en dat was omdat iedereen die deze avond met de bus ging, op vertoon van de entreekaart gratis vervoerd kon worden naar het Sportgala en weer naar huis.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Uğur Pekdemir, directeur van de Rabobank Amstel en Vecht vertelt over de Rabobankjes voor ouderen
die zijn bank heeft gesponsord

Na deze uitgebreide introductie werd de directeur van het Cobra Museum, Stefan van Raay ook op het podium gevraagd. Groenewoud vroeg hem of hij lang moest nadenken toen Heleen hem vroeg om het Sportgala hier te laten plaatsvinden en hij zei dat het tijdens een borrel binnen één minuut was besloten! Stefan, zelf ad-interim, zei ontzettend trots te zijn dat de topkwaliteit in sport en de topkwaliteit in kunst allemaal bij elkaar gebracht is. ‘En passant’ werd nog even gesproken over de nieuwe directeur van het museum, Lillian Bóza, die vanaf 1 april 2020 het Cobra Museum zal gaan leiden. Hij is enorm blij met haar komst en ze woont om de hoek van het museum, dus wat wil je nog meer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Stefan van Raay, directeur van het Cobra Museum vertelt dat de beslissing om het sportgala in het museum te organiseren duurde ongeveer één minuut

Na lovende woorden over Lillian Bóza werd de burgemeester van Amstelveen, Tjapko Poppens verzocht het podium te betreden. Hij vertelde over zijn inburgering in Amstelveen en dat dat voor hem wel heel goed ging, omdat hij heel veel mensen heeft leren kennen, maar privé kost het wat meer tijd om weer in een ritme te raken. Op sportgebied weet hij inmiddels ook veel door de rondleiding bij AmstelveenSport, maar het gezin is ook sportief. De drie kinderen sporten allemaal en samen met zijn echtgenote loopt hij twee keer per week hard, waarop meteen gevraagd werd wie er voorop loopt! Gelach in de zaal natuurlijk.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Tjapko Poppens vertelt over zijn toch snelle inburgering in Amstelveen en over de sport-achtergronden van zijn gezin

Heleen had de hele tijd een oranje bal bij zich en ze wilde de burgemeester vragen om ‘het bal, lees de avond’ te openen door de bal over de rode loper te laten rollen. Het werd gevaarlijk, want Tjapko heeft nog nooit gevoetbald dus iedereen schermde zich al af. Het viel echter mee want hij trapte de bal hoog de lucht in dus niemand werd geraakt en daarmee was het gala geopend!

Kaya van den Bosch beklom al zingende het podium. Hij had mee gedaan aan the Voice of Holland, maar werd helaas begin januari 2020 weggestemd. Groenewoud wilde graag op twitter #amstlvnsportgala een foto plaatsen, dus draaide hij zich om, de aanwezigen juichten en zo werd de foto genomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

VWO-student Kaya van den Bosch zingt een liedje op het podium. Hij trad op ook bij Voice of Holland

Toen was het tijd voor de prijzen, de Rabobank talentenprijzen, dus werd Uğur Pekdemir uitgenodigd en legde uit, waarom de prijzen nu net even anders heten. Met korte introductiefilmpjes en uitleg waarom ze een bepaalde sport uitoefenen, wat hun doelen zijn en hun grote voorbeelden werden de namen bekend gemaakt van de genomineerden van de Rabobank Talenten van het jaar 2019:

Juniorenprijs meisjes: 1ste prijs € 150,- voor Milou van den Berg, 13 jaar, atletiek, waaronder kogelstoten. Nikki de Block, 12 jaar, turnen en Barbara Galek-Olsthoorn, 13 jaar, ritmische gymnastiek kregen beiden de andere check van € 50,-.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Milou van den Berg, (13) atletiektalent met haar 150 euro check

Burgemeester Tjapko Poppens mocht de prijs uitreiken aan de sportvrijwilliger van het jaar, die gesponsord werd door de consultancy organisatie gespecialiseerd in software testing BeRound. Simone Noordergraaf directeur van BeRound zei dat het een relatief klein bedrijf is en pas 5 jaar bezig, maar waar verbinding hoog in het vaandel staat. Zij hoefde niet lang na te denken toen ze gevraagd werd als sponsor. Er waren twee prijzen te verdelen, omdat er zo veel vrijwilligers zijn.

Er ging een prijs naar Stichting Fietsmaatjes Amstelveen en de andere naar Roda ‘23. Michael Douqué, de voorzitter van de Stichting Fietsmaatjes nam een cheque van € 250,- in ontvangst, waarna Groenewoud nog opmerkte dat er meer vrijwilligers zijn dan mensen die op de fiets mee willen. Dat zegt wel iets over de vrijwilligers. Maar ook het bestuur van Roda ‘23 met ruim 250 vrijwilligers was blij met de prijs van € 250,-, waarover Groenewoud grapte of iedere vrijwilliger nu € 1,- kreeg. Het antwoord was dat er elk jaar een medewerkers avond werd georganiseerd, die nu wat mooier aangekleed kan worden.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Vrijwilligers van RODA'23 op het podium met burgemeester Poppens

Het tweede deel van de Rabobank Talentprijzen junioren jongens kwam aan bod en de presentatie was als bij de meisjes met een filmpje. Juniorenprijs jongens: 1ste prijs € 150,- voor Michael Dijkstra, 13 jaar, schermen. De anderen kregen een cheque van
€ 50,- Djai Denneboom, 12 jaar, Alpine skiën en Steef van Wijk, 13 jaar, (musical) danser.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Juniorenprijs jongens: 1ste prijs € 150,- voor Michael Dijkstra, 13 jaar, schermen. De anderen kregen een cheque van € 50,-
Djai Denneboom, 12 jaar, Alpine skiën en Steef van Wijk, 13 jaar, (musical) danser

De jury die zich had gebogen over de verenigingen bestond uit de gemeenteraadsleden Marga van Herteryck (BBA), Jacqueline Höcker (AvA), Anne-Mieke van der Vet (D66), Wil Roode (SP), Victor Frequin (VVD), Clint Nieuwendijk (CDA), Tjipke Bokma beleidsmedewerker Sport van de gemeente Amstelveen en voorzitter Heleen van Ketwich Verschuur, directeur AmstelveenSport. De jury was onder de indruk van de inzendingen van iedere afzonderlijke vereniging. Veel verenigingen lieten zien sociaal betrokken te zijn, een buurtfunctie te vervullen en rookvrij te zijn of te worden. De keuze was daardoor moeilijk, maar wel unaniem. Wethouder Sport Rob Ellermeijer kwam naar voren om de verenigingsprijs uit te reiken. Hij vertelde over de meer dan 100 sportverenigingen die actief zijn in Amstelveen, dat er vijf sportparken zijn en de sportparticipatie van de Amstelvener ruim boven de 60% ligt.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Sport vertelt over de meer dan 100 sportverenigingen die actief zijn in Amstelveen, dat er vijf sportparken zijn en de sportparticipatie van de Amstelveners ruim boven de 60% ligt

Er zijn natuurlijk veel Amstelveners die niet lid van een sportvereniging zijn, maar zwemen, hardlopen, roeien dus er zijn eigenlijk nog veel meer Amstelveners actief. De wethouder sprak ook nog over stimulerende maatregelen in het sportakkoord dat op dit moment wordt samengesteld. Er waren drie genomineerden voor de Verenigingsprijs: Sportvereniging de Watervrienden Amstelveen, de Korfbal Vereniging Amstelveen-KVA en Sporting Martinus. Na uitgebreid uitleg te hebben gegeven wat de verenigingen zoal in het vaandel hebben, meldde Ellermeijer dat Sportvereniging Martinus de winnaar was. Henk Blom en Harry Pijnenborg kregen een cheque overhandigd van maar liefst € 2.500,- en een enorme beker inclusief een heel groot boeket bloemen. Michel Becker had, na 23 jaar actief te zijn geweest in diverse functies, zijn bestuursfunctie eind 2019 neergelegd en aangezien de prijs voor 2019 was, was het heel vreemd dat hij niet ook het podium op mocht komen. Amstelveenweb.com heeft daarom toch een foto van de drie heren gemaakt en in dit verslag geplaatst.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De Verenigingsprijs werd door Sporting Martinus gewonnen. Op de foto Henk Blom, Michel Becker en Harry Pijnenborg met de cheque van 2.500 euro en een enorme beker inclusief een heel groot boeket bloemen

Steef van Wijk, genomineerd als (musical)danser, die ook al speelde in verschillende musicals, zong voor de aanwezigen ‘Ik voel me zo verdomd alleen’ uit de musical Ciske de Rat.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Steef van Wijk, zingt voor de aanwezigen het liedje 'Ik voel me zo verdomd alleen' met een zwaar Amsterdams accent

Aansluitend was het tijd voor de Rabobank Talentprijzen meisjes en werden de genomineerden weer gepresenteerd met een filmpje. Talent van het jaar prijs – meisjes: De 1ste prijs van € 500,- ging naar Annelotte Maitland, 15 jaar, roeien en de andere meisjes Jenna Telles, 14 jaar, karate en Nienke van Dok, 17 jaar, atletiek kregen een cheque van € 300,-. De winnaars van de talentprijzen vorig jaar mochten op het podium komen om te vertellen, waar ze het geld aan hadden besteed en iedereen had het natuurlijk geïnvesteerd in iets voor hun sport of een ticket om een wedstrijd te kunnen bijwonen in het buitenland. Degene die er een ticket voor had gekocht, had toch maar mooi de eerste prijs gewonnen in dat toernooi, dus ook die cheque was destijds goed terecht gekomen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

De 1ste prijs van de Rabobank Talentprijzen van meisjes 500 euro wordt door Uğur Pekdemir, directeur van de Rabobank Amstel en Vecht overhandigd aan Annelotte Maitland

Talentprijs van het jaar – jongens: De 1ste prijs van € 500,- kreeg Suhayl Nawar, 16 jaar, schermen en de beide andere jongens Thomas Bueters, 16 jaar, zeilen en scheidrechter KNVB en Cody van As, 16 jaar, handbal een cheque van € 300,-. Thomas was niet zelf aanwezig want hij zat op zee, maar zijn zus stond op het podium en nam de prijs in ontvangst. De jury die zich had gebogen over de vele inzendingen voor de talentenprijzen bestond uit Danny de Wit, Brian Monat, Frits Barend, Astrid Brunnikhuis, Pascale Tang, Richard Schuil, Peter van Noord? Onder voorzitterschap van Rienk Alink.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Talentprijs van het jaar - jongens: De 1ste prijs van 500 euro kreeg schermer Suhayl Nawar (16)

De afsluiting van de avond was de Peter Post Oeuvreprijs die voor de tweede keer werd uitgereikt. De eerste keer werd de prijs toegekend aan Rolf Thung, vanwege zijn sportieve prestaties op het gebied van tennis. Na een inleidend filmpje over Peter Post, kwam Peter Bot de juryvoorzitter naar voren en somde alle criteria op, waaraan voldaan moest worden wilde je in aanmerking komen voor de Oeuvreprijs. De winnaar of winnares werd bekend gemaakt middels een filmpje begeleid door het lied 'Always remember us this way', gezongen door Tanja van de Bovenkamp, een deelneemster van de Voice Kids. Nadat de zang en het filmpje waren afgelopen, was duidelijk wie de winnares was, Agnes Brunninkhuis en zij mocht eindelijk naar voren komen.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Rolf Thung, met de Peter Post Oeuvreprijs onder zijn arm en Peter Bot, vertellen over de criteria waaraan voldaan moest worden als iemand deze prijs zou willen winnen


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Rolf Thung heeft de Peter Post Oeuvreprijs overhandigd aan Agnes Brunninkhuis

Met tranen van ontroering kwam ze het podium op. Agnes vertelde dat ze in oktober een heel mooi afscheid had van AmstelveenSport, waar ze met ontzettend veel plezier heeft gewerkt en met hele fijne mensen om haar heen. Het ontroerde haar heel erg dat ze deze prijs mag krijgen. Ze vervolgde met: ‘Volleybal is mijn sport, was mijn sport. Ik moest helaas heel jong stoppen door zware blessures, maar ben altijd gebleven in het volleybal als trainer, als manager en uiteindelijk heb ik mijn carrière af mogen sluiten bij AmstelveenSport als begeleider van talenten. Dat ik deze oeuvreprijs mag ontvangen, Rolf, dat is een ontzettend grote eer. Ik ben geen Amstelvener, ik kom er wel al heel veel jaren en ik koester deze prijs, absoluut, dank jullie wel’. En meteen volgde een groot applaus en aansluitend kreeg Agnes het mooie beeldje.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)

Alle winnaars van de verschillende sportprijzen 2019 op de foto


Voorafgaand had Peter Bot alle criteria genoemd waaraan een prijswinnaar moest voldoen en één van die items was, geen lid van de jury. Daar zat Agnes wel in en ze was flink pissig toen haar werd meegedeeld dat ze geen jurylid meer mocht zijn! Gelukkig voor Agnes deelde Peter Bot mee dat ze als winnaar van deze prijs volgend jaar weer in de jury mag plaatsnemen, tot grote blijdschap van Agnes natuurlijk. Daarna las Peter het hele CV van Agnes voor, dat u op de video kunt beluisteren want dat is echt een enorme waslijst van essentiële zaken die zij heeft uitgevoerd voor het volleybal en sport in het algemeen in Amstelveen. Toen werd Agnes nog eens extra gefeliciteerd en was de avond van het Sportgala 2020 ten einde.


Bekijk de video en leef mee met het AmstelveenSport Gala
De liedjes van de zangers staan niet in de video wegens hoge kosten muziek-auteursrechten


De prijswinnaars moesten blijven voor een groepsfoto en de gasten gingen vast naar beneden voor een drankje. Nadat alle foto’s genomen waren, kwamen alle prijswinnaars onder luid applaus de trap afgelopen en konden zij eindelijk de felicitaties van hun familie en vrienden in ontvangst nemen. Het was een hele mooie avond die op geestige wijze werd geleid door Mathijs Groenewoud. Sporters, doe je best en wie weet sta jij volgend jaar op het podium met een prijs!
Lees hier een deel van het levensverhaal tot 2015 over Agnes Brunninkhuis.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.