Bijgewerkt: 28 maart 2024

Prinses Beatrix viert haar 83ste verjaardag

Nieuws -> Informatief

Bron: Koninklijk Huis/Wikipedia
31-01-2021

Beatrix Wilhelmina Armgard, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, Prinses zur Lippe-Biesterfeld (geboren 31 januari 1938 te Baarn) was Koningin der Nederlanden van 30 april 1980 tot 30 april 2013, toen zij het ambt overdroeg aan haar zoon Willem-Alexander. Sinds haar troonsafstand is haar officiële titel Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden.

Foto Amstelveen
(Foto © RVD - Jeroen van der Meyde - 2020)

Ter gelegenheid van de 83ste verjaardag van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden stelde de Rijksvoorlichtingsdienst deze foto beschikbaar


Ter gelegenheid van de 83ste verjaardag van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden stelde de Rijksvoorlichtingsdienst een foto beschikbaar. Prinses Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau is de oudste van vier dochters van Koningin Juliana en haar echtgenoot Prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld. Het kroost in de koninklijke familie werd door het publiek met talrijke straatfeesten met vreugde begroet en onthaald. Na de bezetting van Nederland door de Wehrmacht in mei 1940 vluchtte de koninklijke familie onder de strengste geheimhouding naar Groot-Brittannië. Vanuit Londen coördineerde koningin Wilhelmina met haar schoonzoon prins Bernhard het Nederlandse verzet, terwijl haar dochter prinses Juliana en de kinderen van daaruit naar Ottawa (Canada) emigreerden, waar Beatrix de lagere school bezocht. Na haar terugkeer in Nederland op 2 augustus 1945 zette zij haar schoolopleiding voort aan De Werkplaats, een vooruitstrevende school onder leiding van Kees Boeke in Bilthoven. In april 1950 werd zij overgeplaatst naar het Incrementum, een school verbonden aan het Baarns Lyceum, waar zij in 1956 haar eindexamen (taalafdeling) aflegde.

Foto Amstelveen
(Foto Harry Pot/Wikipedia - 1959)

Aankomst van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix op Schiphol uit Amerika op 22 september 1959


Op 31 januari 1956 vierde prinses Beatrix haar 18de verjaardag en vanaf die dag trad zij toe tot de Raad van State als officiële troonopvolgster. In datzelfde jaar begon zij te studeren aan de Universiteit van Leiden. In haar eerste jaar aan de universiteit volgde zij colleges sociologie, rechten, economie, parlementaire geschiedenis en constitutioneel recht. Tijdens haar studie voegde zij colleges toe over de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen, ook bestudeerde zij het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden, intergouvernementele zaken, internationaal recht, geschiedenis en Europees recht.

Tijdens haar studie bezocht zij verschillende Europese en internationale organisaties in Genève, Straatsburg, Parijs en Brussel. Zij was ook actief lid van de Leidse Studentenvereniging. In de zomer van 1959 legde zij het toelatingsexamen af en in juli 1961 ontving zij haar licentiaat in de rechten.

Op 28 juni 1965 maakten Koningin Juliana en Prins Bernhard de verloving van Prinses Beatrix met de Duitse diplomaat Claus von Amsberg bekend. Aanvankelijk was er verzet tegen hun huwelijk, want in een vijandige stemming tegen het vroegere bezettingsland hadden velen een hekel aan de Duitser. Voordat het huwelijk kon plaatsvinden, moest de goedkeuring van de regering en het parlement worden verkregen. In de herfst van 1965 keurden eerst het Huis van Afgevaardigden en vervolgens de Senaat het desbetreffende wetsontwerp goed.

Foto Amstelveen
(Foto Eric Koch /Wikipedia - 1965)

Prinses Beatrix en Claus von Amsberg in de tuin van Paleis Soestdijk op 28 juni 1965, de dag van hun verloving


Op 10 maart 1966 voltrok de burgemeester van Amsterdam, Gijs van Hall, het burgerlijk huwelijk in het stadhuis van de stad. Het kerkelijk huwelijk vond diezelfde dag plaats in de Westerkerk door pastoor Hendrik Jan Kater. Uit het huwelijk kwamen drie zonen voort: Koning Willem-Alexander (* 1967), Prins Johan Friso (1968-2013) en Prins Constantijn (* 1969). Voor haar troonsbestijging woonde Beatrix met haar gezin van 1963 tot 1981 in kasteel Drakensteyn in Baarn, vlakbij het woonhuis van haar ouders, Paleis Soestdijk. Daarna nam ze haar intrek in Huis ten Bosch in Den Haag. Sinds 2014 woont prinses Beatrix weer op kasteel Drakensteyn. Op 6 oktober 2002 overleed Prins Claus na een lang ziekbed. Elf jaar later, aan de vooravond van haar troonsafstand, zei Beatrix op de televisie: 'Mogelijk zal de geschiedenis uitwijzen dat het kiezen van deze echtgenoot mijn beste beslissing ooit is geweest.'

Op 30 april 2009 werd in Apeldoorn een aanslag gepleegd op Beatrix en de koninklijke familie, waarbij zeven doden en negen gewonden vielen, maar de koninklijke familie ongedeerd bleef. Naar verluidt behoort de Nederlandse koninklijke familie tot de belangrijkste aandeelhouders van de Shell-groep. Prinses Beatrix wordt in de media af en toe gerangschikt als een van de rijkste vrouwen ter wereld, waarbij haar niet nader gespecificeerde totale vermogen wordt geschat op bedragen tussen 250 miljoen tot 2,5 miljard euro. Dit werd echter in 2003 door Beatrix' vader prins Bernhard ontkend als een legende. Naar verluidt bedraagt het fortuin van de familie Oranje slechts 250 miljoen dollar. Het door koning Willem III in 1890 vastgestelde aandeelhouderschap zou thans via verschillende stichtingen lopen en wordt tegenwoordig op ongeveer 3,5% geschat. Het park is ook de woonplaats van Beatrix.

Naast het Beatrixpark in Amsterdam zijn talrijke openbare gebouwen, schepen, straten en pleinen naar haar vernoemd. Door haar Duitse vader prins Bernhard zur Lippe-Biesterfeld en haar Duitse voorouders, evenals haar Duitse echtgenoot Claus von Amsberg, spreekt zij vloeiend Duits.



Op de avond van 28 januari 2013, drie dagen voor haar 75e verjaardag, kondigde de toenmalige koningin Beatrix in een korte toespraak, die gelijktijdig door alle radiozenders van het land werd uitgezonden, aan dat zij op 30 april 2013, Koninginnedag, afstand zou doen van de troon ten gunste van haar zoon Willem-Alexander - letterlijk 'Prins van Oranje'. Overeenkomstig de Nederlandse Grondwet vond de ambtsoverdracht plaats in de 'hoofdstad Amsterdam' met de ondertekening van de akte van abdicatie in het Paleis op de Dam en de daaropvolgende 'Inhuldiging' in de Nieuwe Kerk. Met de ondertekening van de akte van troonsafstand door de Koningin en de Kroonprins was de grondwettelijke troonswisseling voltooid. Beatrix heeft sindsdien de titel van prinses weer aangenomen. Sinds februari 2014 bewoont prinses Beatrix weer kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche, waar zij met haar gezin woonde voordat zij koningin werd. Ook heeft zij een huis in Den Haag.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.