Bijgewerkt: 22 december 2024

Prinses Margriet heropende het Verzetsmuseum Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Verzetsmuseum Amsterdam
02-12-2022

Op 1 december 2022 werd het Verzetsmuseum Amsterdam feestelijk heropend door H.K.H. Prinses Margriet. De Prinses verrichtte de openingshandeling in het bijzijn van vele genodigden. Daarna bezocht zij samen met locoburgemeester Reinier van Dantzig, commissaris van de Koning Arthur van Dijk, RvT-voorzitter Jozias van Aartsen, directeur Liesbeth van der Horst, conservator Karlien Metz en de blinde adviseur Mireille de Muijnck als eerste bezoekers de vernieuwde tentoonstelling.

Jeangu Macrooy zong het lied ‘Birth of a New Age’ en het dichterscollectief Kitchen’s Light vertolkte het gedicht ‘Het Verzet’ in NGT (Nederlandse Gebarentaal). Het Verzetsmuseum Amsterdam is vanaf de heropening het enige museum in Nederland dat volledig zelfstandig te bezoeken is voor blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met een functiebeperking en laaggeletterden. Vanaf vrijdag 2 december is het museum weer open voor het publiek.

Foto Amstelveen
(Bron Verzetsmuseum Amsterdam - 2022)

Liesbeth van der Horst directeur van het Verzetsmuseum, adviseur Mireille de Muijnck en Prinses Margriet op het podium proberen naar Radio Oranje te luisteren op een oude radio

Inclusieve geschiedenis. De Tweede Wereldoorlog wordt meer genuanceerd gepresenteerd dan voorheen in het Verzetsmuseum. Destijds was het beeld dat een relatief vreedzaam land aangevallen werd door een brute, buitenlandse agressor. Nu laat het museum zien dat er verdeeldheid was binnen het verzet, wordt er getoond dat sommige Duitsers heimelijk de Nederlanders hielpen en dat mensen met goede bedoelingen soms collaboreerden onder de druk van het nazi-regime. Ook daders komen aan bod: NSB- en SS-held Gerard Mooyman, de beruchte Jodenjager Wim Henneicke en de verzetsinfiltrant Anton van der Waals. De spanning van een oorlog en het verzet leidde tot drugsgebruik en liefdesrelaties.

Er werden 15.000 kinderen van Duitse bezetters geboren. Het verzet bestond uit moedige mensen, mannen en vrouwen, onder wie ook bijvoorbeeld de actieve queer en kunstenaar Willem Arondéus, die met vrienden het plan maakte om het Amsterdamse bevolkingsregister te vernietigen. Indonesische studenten en Surinamers, als Anton de Kom, vochten voor de vrijheid van Nederland maar tegelijkertijd voor die van hun vaderland. In 2023 zal het museum worden uitgebreid met een vaste presentatie over de situatie in de Nederlandse koloniën. 

Zelfstandig toegankelijk. Het vernieuwde Verzetsmuseum is nu het enige museum in Nederland dat zelfstandig te bezoeken is door blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden, mensen met een functiebeperking en laaggeletterden. Adviesgroepen van blinden, slechtzienden, doven, slechthorenden en laaggeletterden hebben hier tijdens de vernieuwing aan bijgedragen. Het enige wat in het Verzetsmuseum niet veranderd is, is het unieke Verzetsmuseum Junior; deze museumzaal in de sfeer van de bezettingsjaren is al jaren een lievelingsplek van het jonge publiek. Deze zaal was al toegankelijk voor bezoekers met een visuele of auditieve beperking.

Ontwerp en inrichting. De sfeer in de expositieruimtes is ruimtelijker en gemoderniseerd door kunstzinnige installaties met wisselende, spannende materiaalkeuzes en interactieve tentoonstellingsonderdelen. Daarnaast is er een geheel nieuw lichtplan ontwikkeld. De verbouwing werd uitgevoerd door tentoonstellingsbouwer Kloosterboer naar een ontwerp van Creative Design Studio Ilona Laurijsse. Een bezoek aan het Verzetsmuseum is hierdoor een pure beleving, dicht op de huid van de geschiedenis. De openingstijden zijn doordeweeks van 10.00 uur tot 17.00 uur en in het weekend van 11.00 tot 17.00 uur. De entree voor volwassenen is € 14,-, voor Museumkaarthouders gratis. Adres: Verzetsmuseum Amsterdam Plantage Kerklaan 61 1018 CX Amsterdam



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.