Bijgewerkt: 28 februari 2024

Proef met ijzerchloride in het water van de Amstelveense Poel

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
02-04-2019

Om de waterkwaliteit in de Amstelveense Poel te verbeteren is maandag 1 april 2019 een proef begonnen. Tot oktober voegt het Hoogheemraadschap Rijnland ijzerchloride toe aan het water dat uit de Nieuwe Meer komt en via het Amsterdamse Bos de Poel bereikt. Dit moet leiden tot een betere waterkwaliteit en een vermindering van het aantal algen.

Hoogheemraad Waldo von Faber van het hoogheemraadschap van Rijnland met de portefeuille Schoon water en Duurzaamheid en Rob Ellermeijer (VVD) wethouder Waterbeheer gaven maandagmiddag het startsein van de proef aan de inlaat van het gemaal van de Buitendijkse Buitenveldersepolder. 'De Poel is een prachtig natuurgebied in Amstelveen en het zou mooi zijn als we er meer van zouden kunnen genieten. Bijvoorbeeld door er een frisse duik in te kunnen nemen, net als vroeger. Met deze proef zetten wij een goede stap op weg naar het verbeteren van de waterkwaliteit' -aldus wethouder Ellermeijer.

Foto Amstelveen
(Foto HaCoFotografie - 2019)

Hoogheemraad Waldo von Faber en wethouder Rob Ellermeijer voor de inlaat van het gemaal van de Buitendijkse Buitenveldersepolder op 1 april 2019 starten met de proef om het water van de Poel met ijzerchloride defosfateren


Hoe werkt het? Het water in de Poel heeft nu nog een verhoogd fosfaatgehalte. Fosfaat is een voedingsstof voor algen. Rijnland voegt de ijzerchloride gedoseerd toe via een tijdelijke installatie bij de inlaat van het gemaal van de Buitendijkse Buitenveldersepolder. Het fosfaat bindt zich aan de ijzerchloride en zakt naar de bodem. Algen in de Poel krijgen zo minder voedsel en zullen in aantal afnemen. Minder algen betekent helderder water. Met helder water kan zonlicht tot de bodem doordringen, waardoor waterplanten de kans krijgen om te groeien. Zo kan de hoeveelheid en de diversiteit aan waterplanten- en dieren toenemen en verbetert de waterkwaliteit.

Roestbruine kleur. Bij het gemaal, waar de ijzerchloride wordt toegevoegd, kan het water een roestbruine kleur krijgen. De verwachting is dat de ijzerchloride zo verdund wordt dat het bijna niet zichtbaar is en 50 meter verderop al weg is. Volgens hoogheemraadschap Rijnland is het niet gevaarlijk, maar ze adviseren het water te vermijden als het bruin is. Ook wordt geadviseerd om huisdieren niet in het bruine water te laten zwemmen of ervan te laten drinken. Lees verder op de website van het hoogheemraadschap: Amstelveense Poel

Hoogheemraad? Een heemraad, of hoogheemraad, is een lokale ambtenaar van een Nederlands waterschap. Het woord heemraad betekent (hoog)heemraden, maar soms betekent het woord heemraad ook meer dan één man in de zin van een vergadering van (hoog)heemraden, zoals besluiten van de heemraad. Een heemraad is het equivalent van een wethouder in het gemeentebestuur, die lid is van zowel de gemeenteraad als van de gemeenteraad, terwijl hij een vertegenwoordigende rol heeft voor zijn eigen gebied. De term gaat terug tot de pre-middeleeuwse tijd. Letterlijk betekent de term 'huisadviseur'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.