Bijgewerkt: 22 januari 2025

Proefproject bewijst de effectiviteit van medicijnen voor COVID-19

Nieuws -> Informatief

Bron: WHO
16-10-2020

In slechts zes maanden tijd heeft 's werelds grootste gerandomiseerde controlestudie over COVID-19 therapeutica overtuigend bewijs gegenereerd over de effectiviteit van herbruikbare geneesmiddelen voor de behandeling van COVID-19. Tussentijdse resultaten van de Solidarity Therapeutics Trial, gecoördineerd door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), geven aan dat remdesivir, hydroxychloroquine, lopinavir/ritonavir en interferonregimes weinig of geen effect leken te hebben op de 28-daagse sterfte of het intramurale verloop van COVID-19 onder de gehospitaliseerde patiënten.

Foto Amstelveen
(Bron WHO - 2020)

WHO Coronavirusziekte (COVID-19) Dashboard. Wereldwijd zijn er vanaf 11.16 uur 16 oktober 2020, 38.619.674 bevestigde gevallen van COVID-19, waaronder 1.093.522 sterfgevallen gemeld aan de WHO. In Nederland waren er 195.933 bevestigde corona gevallen en 6.654 overledenen volgens de organisatie


In de studie, die zich uitstrekt over meer dan 30 landen, werd gekeken naar de effecten van deze behandelingen op de totale sterfte, de start van de beademing en de duur van het ziekenhuisverblijf bij gehospitaliseerde patiënten. Andere toepassingen van de geneesmiddelen, bijvoorbeeld voor de behandeling van patiënten in de gemeenschap of voor preventie, zouden moeten worden onderzocht met behulp van verschillende onderzoeken.

De vooruitgang die is geboekt met het Solidariteitsproces toont aan dat grote internationale trials mogelijk zijn, zelfs tijdens een pandemie, en bieden de belofte om snel en betrouwbaar antwoord te geven op kritische vragen over de volksgezondheid met betrekking tot therapeutica. De resultaten van het onderzoek worden momenteel bestudeerd voor publicatie in een medisch tijdschrift en zijn geüpload als voorgedrukte versie op medRxiv, beschikbaar via deze link: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.10.15.20209817v1 .

Het wereldwijde platform van het Solidariteitsproefproject (WHO Solidarity Trial Consortium ) staat klaar om snel veelbelovende nieuwe behandelingsmogelijkheden te evalueren, met bijna 500 ziekenhuizen die openstaan als proeflocaties. Nieuwere antivirale geneesmiddelen, immunomodulatoren en anti-SARS COV-2 monoklonale antilichamen worden nu overwogen voor evaluatie.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.