Professionele oplichters aangehouden
Nieuws -> PolitieBron: Politie Amsterdam-Amstelland
09-12-2009
Een Boven Regionaal Rechercheteam van Amsterdam-Amstelland heeft dinsdagochtend 8 december 2009 13 verdachten aangehouden in verband met oplichting van voornamelijk bejaarde vrouwen en daarmee gepaard gaande skimactiviteiten en witwassen.
(Foto Politie Amsterdam-Amstelland - 2009)
Skim apparatuur, geld en wapen in beslag genomen
De verdachten in de leeftijd van 14 tot 62 jaar werden in de volgende steden aangehouden: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Eindhoven. Op dit moment is het aantal aangiften over incidenten, waarbij dezelfde werkwijze wordt gehanteerd, de tweehonderd ruim gepasseerd. De verdachten zijn ingesloten en in verzekering gesteld.
Bij huiszoekingen zijn TNT-kleding, skimapparatuur, geskimde passen, ruim 150.000 euro aan contant geld, geldgordels, een vuurwapen, computers en twee personenauto's aangetroffen en in beslag genomen. Het schadebedrag varieert per slachtoffer van enkele honderden tot tienduizenden euro's. De banken hebben, na aangifte te hebben gedaan, alle slachtoffers schadeloos gesteld. Het totale schadebedrag ligt bij benadering tussen 500.000 en 1 miljoen euro.
Werkwijze van de skimmende oplichters:
In TNT-kleding gekleed kwamen ze aan de deur van voornamelijk bejaarde vrouwen. Zij boden een, niet besteld of verwacht, pakketje aan. In het verhaal richting de slachtoffers werd dan verteld, dat er een zeer gering administratief bedrag met de bankpas betaald moest worden. Hierbij maakten de oplichters gebruik van een soort mobiel pinapparaat dat direct de gegevens van de magneetstrip kopieerde.
Op het moment dat slachtoffers hun pincode intoetsten werd ook die in het geheugen van het apparaat opgeslagen. Daarna werd net gedaan alsof de pinmachine defect was en vertrok de pseudo TNT-er met het pakketje en de gekopieerde gegevens in het apparaat.
Met speciale apparatuur werden dan de gekopieerde gegevens van de magneetstrip op een blanco pas aangebracht. Samen met de pincode werden vervolgens geldbedragen van de rekeningen van de slachtoffers opgenomen, of aankopen in winkels gedaan. Dit zogenaamde "cashen" vond dezelfde dag nog of de dagen erna plaats in vooral Amsterdam, Amstelveen en in de casino's van Eindhoven en Rotterdam.
Bij een van de aanhoudingen en zoekingen werd een heel gezin aangehouden, waaronder een paar vrouwen, die onder hun jurken eigen gemaakte geldgordels droegen. In deze geldgordels en in de woning werd 135.000 euro aangetroffen.
(Foto Politie Amsterdam-Amstelland - 2009)
Een volle geldgordel van een skimmmer wordt afgevoerd
In 2009 viel in de zuidelijke provincies op, dat er zeer regelmatig met de zogenaamde TNT-truc mensen werden opgelicht. Uit onderzoek bleek, dat de werkwijze in een groot gedeelte van Nederland plaatsvond. Het werd duidelijk dat de verdachten voornamelijk uit Amsterdam afkomstig waren. Later onderzoek wees uit dat een aantal, al veel vaker met politie en het Openbaar Ministerie (OM) in aanraking was geweest en afkomstig was uit Slotervaart.
Vanaf september 2009 is een Bovenregionaal Rechercheteam (BRT) van Amsterdam-Amstelland intensief bezig met dit onderzoek, dat onder supervisie van een officier van justitie van het parket Amsterdam plaatsvindt.
Als u geen pakje verwacht en er toch een pakketbezorger aan de deur staat en hij wil dat u een klein bedrag aan portokosten betaalt middels pin, dan is de kans groot dat u met een oplichter te maken heeft. Is de afzender onduidelijk: weiger de ontvangst van dit pakje. U kunt het later altijd nog ophalen op het postkantoor. Het onderzoek gaat door. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.
Hieronder informatie van TNT Post
Af en toe wordt er door media aandacht besteed aan neppostbodes, die actief zijn op verschillende plekken in ons land. Oplichters, gekleed in nagemaakte of gestolen TNT- kleding, proberen mensen geld afhandig te maken met valse mobiele pinautomaten. Graag zetten wij voor alle duidelijkheid in dit bericht op een rijtje wat onze betalingsmethodes zijn bij de bezorging van een pakket aan de deur.
TNT Postbodes:
De postbode gebruikt geen mobiel pinautomaat. De postbode vraagt u alleen om een contante betaling bij verzendingen onder rembours. Daarom is een bankpasje niet nodig. Postbodes zijn het meest zichtbaar op straat, maar liefst 40.000 mensen zijn dagelijks met postbezorging bezig.
TNT Post Pakketservice:
Pakketchauffeurs gebruiken geen mobiel pinautomaat. Wel gebruiken zij een handcomputer. Dat is dus géén pinautomaat, maar een apparaatje waarmee pakketten van A tot Z kunnen worden gevolgd. "Track en Trace" noemen we dat. Bij sommige pakketten wordt men gevraagd om een handtekening te zetten op het scherm van dit apparaat. Dit is bijvoorbeeld een pakket met verhoogde aansprakelijkheidsverzekering. De ontvangst is dan geregistreerd. Ook chauffeurs zonder handcomputer kunnen vragen om een handtekening voor ontvangst.
TNT Express:
De koerier van TNT Express maakt wel gebruik van een mobiel pinautomaat. De koerier komt langs voor een speciale Sameday-levering. Een bestelling die kort daarvoor (via het internet) door de klant zelf is geplaatst. Dat zijn bijvoorbeeld mobiele telefoons. De koeriers van TNT Express Sameday komen nooit onverwacht. Ongeveer een halfuur voor aflevering belt de koerier de klant op en kondigt hij zijn komst aan.