Bijgewerkt: 18 mei 2024

Programma 'Recht doen aan je kind' ontwikkeld

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
22-11-2016

Innovatieve aanpak helpt ouders en kinderen in een complexe scheiding

Jaarlijks maken ongeveer 6.000 minderjarige kinderen een complexe scheiding van hun ouders mee. De gevolgen van zo’n scheiding zijn vooral voor kinderen groot. Daarom is op initiatief van het ministerie van Veiligheid en Justitie het programma ’Recht doen aan je kind’ ontwikkeld. Hierin krijgen ouders die in een complexe scheiding zijn verwikkeld, hulp aangeboden. ‘Ik ben zeer tevreden, dat we, samen met alle betrokken instanties op een innovatieve manier naar dit probleem hebben gekeken. De rechten van het kind staan voor ons voorop’, aldus minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie. ‘We verwachten, dat dit programma, dat nu nog een pilot is, helpt de strijd te staken, problemen op te lossen en een veilige omgeving te bieden voor hun kinderen’. Het sociale netwerk, zoals grootouders en goede vrienden, wordt hierbij intensief betrokken. Het programma is bedoeld voor ouders die langer dan een jaar gescheiden zijn of langer dan een jaar in een scheidingsprocedure verwikkeld zijn en is op 21 november 2016 van start gegaan.

Foto Amstelveen
(Bron Amstelveenweb.com - 2016)

Jaarlijks maken ongeveer 6.000 minderjarige kinderen een complexe scheiding van hun ouders mee. De gevolgen van zo'n scheiding zijn vooral voor kinderen groot


Het innovatieve aan het programma is, dat ouders in een week tijd een intensief en integraal programma doorlopen, waarin zij met hulpverleners en deskundigen aan de slag gaan met hun problemen, zowel op emotioneel als op juridisch vlak. Het is hierdoor een samenwerking tussen recht en hulp. Het doel is, dat ouders weer met elkaar leren omgaan zonder de strijd, waar de kinderen ernstige schade van ondervinden. Uit onderzoeken blijkt namelijk, dat kinderen bij een complexe scheiding vaker problemen krijgen op school, meer crimineel gedrag vertonen, emotionele problemen ervaren en in een latere fase in hun leven vaker problemen in de eigen relaties ondervinden. Ouders kampen vaak met emotionele en psychische problemen.

In het programma werken justitiepartijen, hulpverleningsinstanties en gemeente samen. Coördinator van het hulpverleningsprogramma is de Opvoedpoli. Het project is verder samen ontwikkeld met de Raad voor de Kinderbescherming, gemeente Den Haag, de rechtbank Den Haag, Jeugdbescherming West en de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators. Het programma wordt in 2016 en, bij voldoende aanmeldingen, in 2017 getest in het arrondissement Den Haag. Als na de evaluatie blijkt, dat het programma effectief was, kan het onderdeel worden van het reguliere aanbod van hulpverlening. Dit betekent, dat gemeenten het programma in hun aanbod kunnen opnemen.

In de week van 21 november 2016 starten vijf ouderparen aan het weekprogramma. Er is plek voor zes ouderparen voor deelname aan de groep die van start gaat in het voorjaar van 2017. Het programma bestaat uit een aanmelding en een voortraject van 8 weken, waarbij ouders, kind en het netwerk betrokken zijn. Vervolgens is er een intensief weekprogramma voor de ouders, met ook een beperkte rol voor de kinderen. Het programma wordt afgesloten met een na-traject van maximaal 6 maanden via de reguliere hulpverlening, met daarin ook aandacht voor de afronding van de zakelijke geschilpunten. Zowel in het voor- als het na-traject vindt er een gesprek plaats tussen advocaten van ouders en een advocaat van de vereniging van Familierecht Advocaten Scheidingsmediators (vFas).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.