Bijgewerkt: 19 april 2024

Provinciale Statenverkiezingen in Amstelveen 2023

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland/Wikipedia
02-03-2023

Iedere inwoner van Noord-Holland die 18 jaar of ouder is en de Nederlandse nationaliteit heeft, mag op woensdag 15 maart 2023 stemmen voor de Provinciale Staten van Noord-Holland. Deze verkiezingen worden elke 4 jaar gehouden.

De provincie Noord-Holland bestuurt de gelijknamige provincie, een provincie met ruim 2,8 miljoen inwoners verdeeld over 44 gemeenten. Hier vindt u feiten en cijfers over de provincie en informatie die scholieren kunnen gebruiken voor een werkstuk over Noord-Holland. Ook vindt u hier informatie over de ambtelijke organisatie die het bestuur ondersteunt, het provinciaal inkoop- en aanbestedingsbeleid, de positie van de provincie ten opzichte van Europa en de manier, waarop de provincie de veiligheid borgt.

In Nederland vormen de Provinciale Staten (vaak kortweg Staten genoemd, vooral in samenstellingen) sinds 11 maart 2003 het collectief van volksvertegenwoordigers op provinciaal niveau. Voor deze datum vormden de Provinciale Staten juist het bestuur van de provincie. De hoofdtaak van de Provinciale Staten is thans het controleren van het bestuur, dat gevormd wordt door de Gedeputeerde Staten.

De samenstelling en de bevoegdheden zijn geregeld in de Provinciewet. De leden van de Provinciale Staten (Statenleden) worden iedere vier jaar rechtstreeks door de stemgerechtigde inwoners van de provincie gekozen. Op hun beurt kiezen deze gekozenen weer de leden van Gedeputeerde Staten en, vanaf 2019 samen met de leden van de kiescolleges voor de Eerste Kamer, de leden van de Eerste Kamer.

Van 1813 tot 1850 bestonden Provinciale Staten uit vertegenwoordigingen van drie standen: de ridderschap, de steden en de landelijke stand. Zo werden in Noord-Holland in 1840 van de 72 leden er 6 benoemd door de ridderschap, 44 door de steden en 22 door de (gekozen) kiescolleges van het platteland. Thorbeckes Grondwetsherziening van 1848 en de eerste versie van de Provinciewet van 1850 maakten aan dit adellijke privilege een einde.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2023)

Voor het Cobra Museum staat er dit bord met de flyers van de in Amstelveen deelnemende partijen: FVD, GroenLinks, VVD, D66, PvdA, CDA, Partij voor de Dieren, Partij voor de Vrijheid, SP, ChristenUnie, Denk, 50Plus, Volt, BVNL, NL Plan, Piraten, JA21, AWP

Deelnemende partijen. Aan de Provinciale Statenverkiezingen van 2023 doen 23 partijen mee. Benieuwd, waar de partijen voor staan? Klik op de partijnamen voor meer informatie: 50PLUS AWP voor water, klimaat en natuur BBB Belang van Nederland (BVNL) CDA ChristenUnie CODE ORANJE D66 DENK Forum voor Democratie (FvD) GroenLinks JA21 JEZUS LEEFT Namens Noord-Hollanders Nederland met een PLAN (SVP) Onafhankelijke Politiek-NH (OPNH) Partij van de Arbeid (PvdA) Partij voor de Dieren Partij voor de Vrijheid (PVV) Piratenpartij Socialistische Partij (SP) Volt VVD

Test uw politieke voorkeur met de stemhulp MijnStem: Ontdek nu welke partijen het beste bij u passen. Of kijk op Kieskompas

Wilt u weten waar u uw stem uit kan brengen? Bekijk hier de locaties van de verschillende stembureaus in Amstelveen. De stembureaus zijn geopend op woensdag 15 maart 2023 van 07.30 tot 21.00 uur. Alle stembureaus zijn toegankelijk voor mensen met een lichamelijke beperking. Er is ook een stembureau voor mensen met een visuele beperking.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.