Bijgewerkt: 7 september 2024

Provincie NH bestrijdt nog 2 jaar de Aziatische hoornaar

Nieuws -> Provincie

Bron: Provincie Noord-Holland
25-07-2024

De provincie Noord-Holland zet de bestrijding van de Aziatische hoornaar nog 2 jaar door. Gevonden nesten worden dan nog in opdracht van de provincie verwijderd. Ook blijft de provincie bijdragen aan de website Waarneming.nl als nationaal meldpunt voor de Aziatische hoornaar.

Over 2 jaar bouwt de provincie de inzet voor de bestrijding van nesten af. Dit heeft de provincie besloten nadat onderzoek is gedaan naar het insect.  

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2024)

De Aziatische horzel (Vespa velutina), ook bekend als de geelpoothorzel of Aziatische roofwesp, is een soort horzel die inheems is in Zuidoost-Azië. Als invasieve soort is de soort zorgwekkend in sommige andere landen, waaronder het grootste deel van Europa. In 2017 werd een eerste waarneming vanuit Nederland geregistreerd in Zeeland. Op de foto detail van de gezichtsanatomie, met harige, oranje onderkaken, clypeus en hoekpunt

Onderzoek. De provincie Noord-Holland heeft samen met de provincie Zuid-Holland onderzoek laten doen naar de risico's van de Aziatische hoornaar. Het onderzoek is uitgevoerd door het EIS Kenniscentrum Insecten. De Aziatische hoornaar vangt wel veel prooien, maar is volgens de onderzoekers geen bedreiging voor de biodiversiteit en volksgezondheid. Uit het onderzoek blijkt dat het volledig uitroeien van de Aziatische hoornaar niet mogelijk is. Er zit dus niets anders op dan te leren samenleven met het insect. Dit moet samengaan met goede voorlichting aan inwoners en waar nodig gerichte maatregelen om de overlast te beperken.  

Imkers maken zich zorgen. Uit het onderzoek blijkt dat de Aziatische hoornaar geen risico vormt voor hele honingbijenvolken, vanwege de verhouding tussen de omvang van een bijenvolk en het aantal honingbijen dat een Aziatische hoornaar eet. Toch maken imkers zich zorgen. Daarom wil de provincie met imkers onderzoeken of het mogelijk is een training op te zetten om te leren hoe nesten van de Aziatische hoornaar veilig verwijderd kunnen worden.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.