Bijgewerkt: 22 december 2024

Publieke interesse in de Tweede Wereldoorlog is nog steeds aanwezig

Nieuws -> Informatief

Bron: HCC!genealogie
10-05-2019

Nog altijd, inmiddels meer dan 75 jaar na dato, is de publieke belangstelling voor de Tweede Wereldoorlog groot. Een onderzoek van TNS-NIPO in opdracht van Netwerk Oorlogsbronnen wees in 2015 uit dat bijna 40% van de Nederlanders geïnteresseerd is in het onderwerp ‘Tweede Wereldoorlog’. Genoeg reden voor de interessegroep stamboomonderzoek van de grootste computerclub van de BeNeLux, de HCC, om eens aandacht te besteden aan het fenomeen oorlogsbronnen. Want je weet maar nooit of er daar iets over je familie is te vinden.

Op zaterdag 25 mei 2019 organiseert de HCC weer een bijeenkomst. De bijeenkomst wordt gehouden in Zalencentrum Het Brandpunt, Oude Utrechtseweg 4A 3743 KN Baarn. Onder de titel: ‘Oorlogslevens: levens van oorlogsgetroffenen digitaal samengebracht’, gaan Lizzy Jongma projectleider van de website Oorlogslevens en Edwin Klijn, programmamanager van het Netwerk Oorlogsbronnen een presentatie geven van deze biografische site die inmiddels gegevens over meer dan 300.000 oorlogsbetrokkenen bevat.

Verreweg de meeste vragen die medewerkers uit de oorlogs-erfgoedsector krijgen, gaan over personen. Vooral stamboomonderzoekers en familie historici zijn zeer geïnteresseerd in deze periode. Zat opa in het verzet, was mijn vader bij de NSB en wat is er gebeurd met de Joodse buren van mijn ouders? Het NIOD (Instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies) krijgt naar schatting 2.000 informatievragen per jaar, waarvan het overgrote deel over personen. Ook gerelateerde organisaties zoals het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, Nationaal Monument Kamp Vught, Nationaal Monument Kamp Amersfoort, het Joods Historisch Museum, de Stichting Oranjehotel, het Nationaal Archief, de Stichting Vriendenkring Neuengamme, het Rode Kruis, de Oorlogsgraven Stichting en vele anderen instanties, krijgen soortgelijke vragen.

Foto Amstelveen
(Bron Donald I. Grant / Canada. Dept. of National Defence / Library and Archives Canada / PA-166366 PD-Canada/Wikipedia - 2019)

Leden van de Canadese 3de Infanterie Divisie bezoeken een uitgehongerde gevangene, bevrijd uit een nazi concentratiekamp op 24 april 1945


Het Netwerk Oorlogsbronnen bouwt samen met zijn partners aan een website voor informatie over oorlogsbetrokkenen in de volle breedte (verzet, collaboratie, vervolging, burgerslachtoffers, militair, etc.). Verschillende soorten bronnen (transportlijsten, biografische gegevens, registratiekaarten enz.) van verschillende organisaties en verenigingen worden digitaal gematcht (Is Abraham Cohen in databestand x ook de Abraham Cohen in databestand y?) om vervolgens online alle bronnen over alle individuen per persoon te presenteren. Deze website heet Oorlogslevens en zal in het voorjaar van 2020 in gebruik worden genomen.

Vastleggen. Mensen die onderzoek doen naar hun familie komen ooit wel een keer in een archief terecht, zeker wanneer de gezochte informatie nog niet is gedigitaliseerd en dus niet via de computer is te raadplegen of te verkrijgen. Bij dit soort onderzoeken is de bewijslast van groot belang en dienen gevonden feiten te worden gestaafd met officiële documenten, zoals bijvoorbeeld akten burgerlijke stand. Het is prettig dat men dan van camera, tablet of iPhone gebruik kan maken voor het maken van een digitale foto.

Fred Baltus is adviseur van HCC!genealogie. Hij maakte zijn eerste foto in 1967. Volgde in de 80’er jaren van de vorige eeuw een opleiding als vakfotograaf aan de Fotovakschool in Apeldoorn. Vanaf 1995 is hij serieus bezig met genealogie. Heeft ook een paar programma’s gemaakt die binnen genealogie gebruikt kunnen worden.

In een presentatie laat Baltus zien hoe je digitale fotografie m.b.v. smartphone of tablet kan gebruiken bij genealogie. Omdat het hierbij gaat om het maken van duidelijke foto’s van genealogische stukken is de compositie van ondergeschikt belang. Wel van belang is dat je achteraf weet waar je nu een foto van hebt gemaakt en hoe die foto’s op te slaan. Om die reden moet je ze een correcte naam geven, zodat je ze naderhand makkelijk kunt terugvinden. Verder wordt er ingegaan op het opslaan van digitale informatie op sites als www.wiewaswie.nl , www.openarch.nl  en www.familysearch.org .

Interessegroep Genealogie. De Interessegroep Genealogie van HCC -de grootste computerclub in de Benelux- is sinds 1986 een levendige groep die geïnteresseerden adviseert over methoden en mogelijkheden van onderzoek, van genealogische computerprogramma’s en de mogelijkheden die internet op dit gebied te bieden heeft. Daarnaast voorziet zij de archiefwereld van adviezen op basis van wat haar leden ervaren bij het zoeken naar voorouders via digitaal beschikbare bestanden inclusief de websites van de archieven. Ook met historische-, geschiedkundige verenigingen en erfgoedgroepen wordt contact onderhouden. HCC!genealogie biedt een omvangrijk netwerk om kennis en ervaringen uit te wisselen en geeft presentaties en cursussen door heel het land. De leden steunen en stimuleren elkaar in hun onderzoek. Daarnaast exploiteert zij de website genealogie.hcc.nl/



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.