Bijgewerkt: 28 juni 2022

Puntensysteem van huurwoningen per 1 oktober 2016 is aangepast

Nieuws -> Informatief

Bron: Rijksoverheid
01-10-2016

Het Woningwaarderingsstelsel ('puntensysteem'), waarmee voor sociale huurwoningen de maximale huurprijs wordt vastgesteld, verandert per 1 oktober 2016. Onder bepaalde voorwaarden mogen voor kleinere nieuwbouwappartementen en energiezuinige investeringen extra punten worden toegekend. De woningen zijn daardoor gemakkelijker boven de sociale huurgrens (710 euro) te verhuren. Minister Blok (Wonen) wil zo het aanbod aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector stimuleren. Daar is veel vraag naar.

Foto Amstelveen
(Bron Rijksoverheid - 2016)

Stef Blok (VVD) minister voor Wonen en Rijksdienst


De wijziging van het puntensysteem stimuleert verder de ombouw van leegstaand vastgoed naar vrije sector-huurwoningen. Woningen die na ombouw of renovatie zeer energiezuinig zijn, krijgen extra punten. De maatregel geldt voor woningen die in de jaren 2015 tot en met 2019 zijn of worden opgeleverd. Woningen die niet tot nieuwbouwniveau zijn gerenoveerd, maar waarvoor wel minimaal € 10.000 is geïnvesteerd in renovatie, krijgen tot 5 jaar na de renovatie extra punten.

In de regio’s Amsterdam en Utrecht is de vraag naar huurwoningen in de vrije sector het grootst. Kleine appartementen en studio’s krijgen niet altijd genoeg punten om ze in de vrije sector te kunnen verhuren. Daarom wordt voor de regio’s Amsterdam en Utrecht de puntentoekenning verruimd voor woningen tot 40 m² die in de jaren 2018 tot en met 2022 worden opgeleverd.

Deze maatregelen gelden alleen voor zelfstandige huurwoningen (eengezinswoningen, appartementen). Met het aangepaste puntensysteem hebben investeerders vooraf de zekerheid dat zij de te bouwen, of te renoveren huurwoning blijvend in het vrije segment kunnen verhuren. De gemeente kan bij de gronduitgifte, of in private overeenkomsten afspraken maken over de maximale huurprijs.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.