Bijgewerkt: 25 juli 2024

PvAA en AJP in discussie in het raadhuis van Amstelveen

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
23-11-2012

Op donderdag 15 november 2012 bracht een groep van 24 leerlingen van het Amstelveen College een bezoek aan het raadhuis van Amstelveen voor kennismaking met het lokale bestuur en het voeren van een raadsdebat.

De leerlingen doen dit jaar VMBO-T examen Maatschappijleer. Daarbij komt onder andere het onderwerp aan bod van de werking van de gemeentelijke overheid. Een bezoek aan het raadhuis sluit goed aan bij dit onderwerp.

acollege Amstelveen
(Foto Gemeente Amstelveen - 2012)

De Partij voor Actief Amstelveen en de Jongeren Partij Amstelveen willen een gamehall voor de jeugd en twee keer per week gratis gezonde maaltijden op de scholen


Axel Boomgaars (raadslid GroenLinks) vertelde de leerlingen wat de gemeente doet, hoe het lokale bestuur in elkaar zit en wat de rollen zijn van de burgemeester, de wethouders en de gemeenteraad. Aansluitend werd de kennis van de leerlingen getest in een korte quiz.

De leerlingen werden vervolgens in drie fracties onderverdeeld.  De opdracht die zij meekregen was, er is honderdduizend euro beschikbaar, wat gaat jullie fractie daarmee doen. Hierbij kregen de scholieren hulp van de raadsleden Lex Hendriksen, Michel Becker en burgerlid Anne-Mieke van der Vet (allen van D66). Daarbij moest er natuurlijk ook een naam voor hun fractie worden verzonnen.

Onder voorzitterschap van Axel Boomgaars kon het raadsdebat beginnen. De Partij voor Actief Amstelveen (PvAA) wilde graag een week vol festiviteiten voor jong en oud, de Jongeren Partij Amstelveen (JPA) had gekozen voor een gamehall voor de jeugd en de Amstelveense Jeugdpartij (AJP) wilde graag twee keer per week gratis gezonde maaltijden op de scholen.

De leerlingen stelden elkaar kritische vragen over bijvoorbeeld de uitwerking van de plannen, de financiële aspecten, geluidsoverlast en nog veel meer. Tijdens de eerste schorsing besloten de PvAA en AJP de door hun gedane voorstellen te gaan bundelen. Hierna vond nog een korte discussie plaats waarop de derde partij, JPA, besloot iets in te leveren van hun voorstel en zich aan te sluiten bij de twee andere partijen. En zo lag er uiteindelijk één voorstel, waar alle partijen mee in konden stemmen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.