Bijgewerkt: 24 maart 2023

PvdA stelt vragen over de Mosquito

Nieuws -> Gemeente

Bron: Nachshon Rodrigues Pereira
02-12-2008

De schriftelijke vragen van de Pvda-fractie aan het College van B en W over het gebruik van de Mosquito in Amstelveen.

De afgelopen weken is er veel te doen geweest om het gebruik van de mosquito – een apparaat dat hoge tonen verspreidt dat alleen jongeren tot 25 jaar kunnen horen. Deze mosquito wordt ingezet tegen hangjongeren, die niet langer dan een paar minuten in de buurt van een mosquito kunnen blijven staan, waardoor de groep uiteen wordt gedreven of in ieder geval verplaatst.

Op dit moment maken ruim honderd gemeenten gebruik van de mosquito, waaronder Amstelveen. Minister Ter Horst heeft enkele dagen geleden (20 november 2008) aangegeven dat gebruik van de mosquito in strijd is met de grondrechten. De grondrechten die in het geding komen zijn de onaantastbaarheid van het lichaam en het recht op bewegingsvrijheid.

Mosquito Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2008)

Een Mosquito aan de muur


Elke gemeente heeft nu de mogelijkheid om het op een rechtzaak aan te laten komen, of om de mosquito weg te halen. Voorts geeft de minister aan dat er wat haar betreft genoeg andere mogelijkheden voorhanden zijn in de ‘strijd tegen hangjongeren’.

Kortom: de bal ligt bij de gemeente en de PvdA wil graag het standpunt van het College weten in deze kwestie.

Ter verduidelijking zou ik daarom graag namens mijn fractie de volgende vragen aan het College willen stellen:  • Wordt de mosquito nog steeds in Amstelveen ingezet en zo ja, op welke plek(ken)?

  • Is het College het met de minister eens dat onze gemeente inderdaad voldoende maatregelen kan treffen tegen hangjongeren, buiten het gebruik van de mosquito?

  • Is het College het met de PvdA-fractie eens als deze stelt dat onze gemeente haar jonge inwoners niet op een dergelijke manier moet willen aansturen?

  • Is het College zich er van bewust dat het indammen van overlast van jongeren door puur repressieve middelen vaak een averechts effect heeft?

  • Is het College voornemens om de mosquito’s weg te halen en zo ja, wanneer? Of zo nee, waarom niet?


Namens de PvdA-Amstelveen,

Nachshon Rodrigues Pereira

Wat is The Mosquito?

Het is een uit Engeland afkomstig apparaat, die op een zeer hoge en irritante frequentie geluid (ongeveer 18 kHz op 85 dB) genereert en wordt gebruikt tegen hangjongeren. Volgens de importeur hangen in Nederland 300 apparaten in verschillende gemeentes.

Het hoge frequentiegebied wordt door oudere mensen niet meer waargenomen, dus alleen maar jongeren horen het en dat is de reden, dat tegen hangjongeren wordt gebruikt om ze weg te jagen. De Mosquito is uitgevonden door Howard Stapleton in 2005, en werd vooral getest op een locatie in Barry, South Wales, waar hij succesvol was in het verminderen van het aantal tieners die inde omgeving van een supermarkt rondhingen. De fabrikant is Compound Security Systems.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.