Bijgewerkt: 26 november 2022

RIVM activeert het Nationaal Hitteplan 2018

Nieuws -> Weer

Bron: RIVM/KNMI
23-07-2018

Heel Nederland heeft inmiddels vakantie. De zomer laat zich al enige tijd gelden. De komende dagen wordt het extra warm. Daarom activeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) met ingang van maandag 23 juli 2018 het Nationaal Hitteplan. Daarmee roept het RIVM op extra goed te zorgen voor kwetsbare mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en mensen in verzorgingshuizen. Extra alertheid kan gezondheidsproblemen door het warme weer beperken. Ook de zonkracht is de komende dagen hoog. De huid kan dan snel verbranden.

Aanhoudende hitte. Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur de komende dagen op naar waarden rond de 30 graden Celsius. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20. Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in verzorgingshuizen, chronisch zieken en mensen met overgewicht.  Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ook heel jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2018)

Het weerbericht van het KNMI op 23 juli 2018: Tropisch warm met landinwaarts maxima tussen 30 en 36°C, zonnige perioden en recorddroogte. De minima komen op veel plaatsen niet meer beneden de 20°C. In stedelijke gebieden liggen de temperaturen zowel overdag als 's nachts nog enkele graden hoger


Maatregelen tegen de zon en de hitte

-Drink voldoende;

-Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;

-Zoek de schaduw op; 

-Smeer de huid in met zonnebrandcrème;

-Beperk lichamelijke inspanning in de middag;

-Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken

-Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

Over het hitteplan. Het RIVM besluit samen met het KNMI of het hitteplan geactiveerd wordt. De kans op aanhoudend warm weer, met maximumtemperaturen boven de 27 graden speelt hierin een belangrijke rol. Daarnaast zijn onder andere de verwachte nachttemperatuur en de luchtvochtigheid factoren waarmee in de beslissing rekening wordt gehouden. Meer over het hitteplan staat op www.rivm.nl/hitte .

Hoge zonkracht. De kracht van de ultraviolette (UV) straling van de zon is de komende dagen ook hoog. Waarschijnlijk ligt die zo rond de 7. Dat betekent dat de huid al binnen 15 minuten kan verbranden. Bescherm uzelf dus tegen de zon. Het RIVM meet voortdurend de zonkracht. De actuele zonkracht staat op www.rivm.nl/zonkracht .

Tips, advies en hulp nodig? Voor tips, advies of vragen over uw gezondheid kunt u terecht bij uw regionale GGD. Het Rode Kruis deelt ook adviezen via de website en sociale media zolang de hitte aanhoudt. De actuele zonkracht vindt u op de site over zonkracht en de actuele weersverwachting op de site van het KNMI.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.