Bijgewerkt: 7 december 2023

Raad wil geen belasting voor terras

Nieuws -> Gemeente

Bron: Amstelveens Weekblad
21-12-2006

Horecaondernemers hoeven vanaf volgend jaar geen belasting te betalen voor het hebben van een terras. Het voorstel dat het college daarvoor had gemaakt is woensdag afgeserveerd in de gemeenteraad. De terrasbelasting zou jaarlijks ongeveer 60 duizend euro moeten opbrengen.

Als gevolg van een motie van de VVD (gesteund door D66, PvdA, CDA en BBA) is het voorstel weer van tafel. VVD'er Kees Noomen vond het bizar dat de eerste maatregel van het college die ondernemers raakt meteen een lastenverhoging inhoudt. Hij kritiseerde de traagheid waarmee het college opereert om zaken ten goede te keren voor ondernemers. „Het duurt allemaal veel te lang."

Het niet door laten gaan van de terrasbelasting past volgens hem prima in het beleid om de regelgeving te verminderen. Volgens hem heeft het schrappen van de maatregel ook geen financiële consequenties omdat de gemeente, zoals het er nu naar uitziet, waarschijnlijk meer opbrengst binnenkrijgt via de belasting op buitenreclame.

Blvd Amstelveen
(Amstelveenweb.com collectie - 2006)

Het Blvd café in het Stadshart van Amstelveen


D66 steunde de motie onder andere omdat de horeca in het Stadshart het niet makkelijk heeft. Fractievoorzitter Catharina de Leur sprak de hoop uit dat ondernemers het geld dat ze anders kwijt zouden zijn aan de terrasbelasting zouden beste­den aan het verlevendigen van het Stadsplein.

Christenunie, GroenLinks en de Ouderencombinatie (OCA) voelden niets voor het VVD -voorstel omdat de ondernemers winst maken met gebruik van gemeentelijk eigendom en daar best voor betaald mag worden.

Ook wethouder Frans Hellendall (VVD) zag de motie niet zitten. „Er heeft intensief overleg plaatsgevonden met de afdeling Amstelland van Koninklijke Horeca. Zij beschouwen dit als een redelijk tarief." Hij beaamde dat er waarschijnlijk meer opbrengst komt uit de belasting op buitenreclame, maar zekerheid daarover is er niet. „Dat weten we pas echt als de cijfers van de aanbesteding bekend zijn. De cijfers die we nu hebben zijn slechts een indicatie."


 Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.