Bijgewerkt: 26 mei 2024

Raadsbrief over de brand in de St. Urbanuskerk

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
17-09-2018

Gemeentesecretaris Bert Winthorst en Bas Eenhoorn burgemeester van Amstelveen informeren de leden van de gemeenteraad van Amstelveen over de brand in Bovenkerk, die de St. Urbanuskerk deels verwoestte op zaterdag 15 september 2018:

'Geachte raad,
Net als u vinden wij het vreselijk dat het prachtige rijksmonument en icoon van Bovenkerk door brand deels verwoest is. Vooral het schip van de kerk heeft veel te lijden gehad. Gelukkig is de toren behouden gebleven. We leven mee met de omwonenden. Voor heel Amstelveen is dit verschrikkelijk. We gaan verder in gesprek met het kerkbestuur en de inwoners om te kijken, waar en op welke wijze wij als gemeente kunnen ondersteunen.

Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

Het dak van het schip is door de brand van de St. Urbanuskerk ernstig verwoest en daardoor is ook het interieur zwaar beschadigd. Het schip is het centrale deel van een kerk, dat zich uitstrekt van de hoofdingang of achtermuur tot de transepten, of in een kerk zonder transepten tot het koor. In kerken is een transept (dwarsschip) een gebied dat dwars op het schip is geplaatst in een kruisvormig gebouw binnen de romaanse en gotische christelijke kerkelijke architectonische tradities


Een deel van het college van B en W was direct zaterdagavond aanwezig om de situatie te bekijken en hun medeleven te betuigen aan de vele geschrokken inwoners. Vanwege de brand moesten de bewoners van 15 huizen geëvacueerd worden. Ze werden opgevangen in het Noorddamcentrum. De meeste inwoners konden dezelfde avond nog terug naar huis. Voor één woning en een kantoorruimte is dit nog niet het geval. Vanaf vandaag wordt hard gewerkt aan de veiligheid rondom de kerk. Zo worden de kopgevels gestabiliseerd en de losliggende dakpannen vastgemaakt of verwijderd.

Ook op zondag zijn collegeleden naar Bovenkerk gegaan om met de inwoners en met het kerkbestuur van de Urbanuskerk te spreken. Zoals u zult begrijpen was iedereen zeer ontdaan en emotioneel door deze situatie. Er kwamen veel mensen kijken. Om de verkeersveiligheid te kunnen garanderen is op zondag een groot deel van de dag de Noorddammerlaan afgesloten geweest voor het autoverkeer.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Vanaf de Noorddammerlaan is op maandag 17 september 2018, de schade aan de kerk goed te zien


De brandweer was zaterdagavond snel ter plaatste en heeft met hart en ziel gewerkt om zoveel mogelijk van de kerk te redden. Er spelen echter wat vragen rondom het begin van de bestrijding van de brand. Daarom hebben de brandweercommandant en de burgemeester gezamenlijk besloten een onafhankelijk onderzoek in te stellen naar de bestrijding van de brand. Ondertussen is het Presidium uitgenodigd voor een extra bijeenkomst om informatie uit te wisselen over de brand van de Urbanuskerk.

Hoogachtend,
burgemeester en wethouders van de gemeente Amstelveen, de secretaris Bert Winthorst, de burgemeester, Bas Eenhoorn.


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

De top van de kleine kerktoren is afgebroken en ligt op het dak
Voor menigeen kwamen de tranen toen het kleine torentje uiteindelijk toch viel tijdens de brand
Het roosvenster dat er niet goed afkwam zie foto, is vermoedelijk het rooster van de foto hieronder


Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2004)

In 2004 maakte Amstelveenweb.com deze foto met als tekst:
In het rechter dwarsschip (transept) van de kerk, is het verhaal van de Heilige Martelaren van Gorkum afgebeeld.
Onder in het glas staat: "Heilige martelaren van Gorkum, bidt voor ons".


Foto Amstelveen
(Bron Stichting Vrienden van de Bovenkerkse Urbanus - 2018)

De verwoesting van de dakconstructie van de kerk is vooral van boven goed zichtbaar

Tijdens een bezoek aan de st Urbanuskerk in 2014, heeft de redactie van Amstelveenweb.com veel foto's gemaakt, maar deed ook mee aan klim naar de toren. In de video onderin de reportage, hoort u de begeleider vertellen (ongeveer bij 1 minuut 42) over de gewelven van de toren en dat er eigenlijk niks boven was, behalve de dakcontstructie. Op de foto zijn de gewelven goed te zien en dankzij deze is er vermoedelijk meer gespaard gebleven van de kerk tijdens de brand, dan als die gewelven niet op deze wijze waren gebouwd.

WILT U EEN DONATIE OVERMAKEN VOOR DE WEDEROPBOUW VAN DE KERK, GA DAN NAAR
VRIENDEN VAN DE BOVENKERKSE URBANUS en zie links onder op die website hoe en wat.


Zie ook het nieuws van zaterdag: Zeer grote brand in St UrbanuskerkAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.