Bijgewerkt: 6 december 2022

Randwijcklaan 13 opent dit najaar de deuren

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
16-07-2019

De 'kleine sjoel' aan Randwijcklaan 13 in Amstelveen opent dit najaar de deuren voor maatschappelijke en educatieve activiteiten. De gemeente gaat deze zomer aan de slag met een kleine verbouwing om het ontvangen van bezoekers mogelijk te maken.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2017)

Het houten gebouw, de voormalige sjoel aan de Randwijcklaan 13 in november 2017


Het gebouw dat in de oorlogsjaren dienst deed als school voor Joodse kinderen die elders niet meer welkom waren, is vorig jaar aangekocht door de gemeente en aangewezen als gemeentelijk monument. Het college, de raad en omwonenden wilden daarmee voorkomen dat het vanwege de grote cultuurhistorische waarde gesloopt zou worden voor nieuwbouw. Met betrokken erfgoedorganisaties en -verenigingen en de werkgroep Randwijcklaan 13 is gesproken over een invulling die recht doet aan de historie en de locatie.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Herbert Raat (VVD) wethouder Welstand en Monumenten


Het gaat om een sobere verbouwing, waarbij er onder meer een tussenmuur verdwijnt en een kleine opslagruimte in de tuin wordt gebouwd. Na de verbouwing gaat Heem Locaties (die ook de Annakerk en de huisjes in het Amsterdamse Bos en de Heemparken verhuren) het gebouw exploiteren en verhuren als ruimte voor maatschappelijke bijeenkomsten (tegen een maatschappelijk tarief). Daarbij valt te denken aan mindfulness-sessies, mediation- trainingen en kleinschalige overleggen. Herbert Raat (VVD) wethouder Welstand en Monumenten: 'Daarnaast krijgt het gebouw een educatieve functie door via lezingen en exposities en het ontvangen van schoolklassen de rijke geschiedenis van Amstelveen en met name de wijk Randwijck te vertellen. We hebben gezamenlijk de invulling gekozen met respect voor het gebouw. Dat we onze kinderen en andere inwoners kunnen onderwijzen over een geschiedenis die we nooit mogen vergeten in een gebouw waar het plaatsgevonden heeft, is indrukwekkend.'

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2018)

Het interieur van de woonkamer van het gebouw aan de Randwijcklaan 13 in september 2018


Het gebouw is in 1932 gebouwd naar het ontwerp van architect Philip Warners, een architect die woonhuizen ontwierp in de Amsterdamse School stijl en zowel het stedenbouwkundig plan van tuindorp Randwijck heeft ontworpen als wel een flink deel van de woningen in Randwijck. Het gebouw is in opdracht van de Nederduits Hervormde kerk gebouwd, maar werd in 1938 al ingewijd als synagoge. Tevens heeft het tot 1942 dienst gedaan als Joodse school. Na de oorlog heeft het dienst gedaan als kleuterschool en later als podologie-praktijkruimte.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.