Bijgewerkt: 27 september 2024

Rapportage woonruimteverdeling 2023 woningcorporatie Eigen Haard

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen/Eigen Haard
25-09-2024

Graag deelt het College B en W van Amstelveen de Jaarrapportage Woonruimteverdeling 2023 van woningcorporatie Eigen Haard met u. In deze brief vindt u de belangrijkste resultaten. Op pagina 30 tot en met 34 van de jaarrapportage vindt u resultaten specifiek over de gemeente Amstelveen.

Woningzoekenden. Er waren in 2023 53.246 actief woningzoekenden in Amstelveen, waarvan er 3.003 uit eigen gemeente komen. De meeste sociale huurwoningen die in Amstelveen vrijkomen (512 in 2023) worden verhuurd aan Amstelveners: 47%. 41% gaat naar woningzoekenden uit de stadsregio (zonder Amstelveen). 12% van de sociale huurwoningen is vorig jaar verhuurd aan woningzoekenden van buiten de stadsregio.

Vooral eenpersoons huishoudens met een inkomen tussen de € 25.500 en € 44.000 vinden moeilijk een sociale huurwoning in Amstelveen. Dit wordt onder andere veroorzaakt door het geringe aantal kleine sociale huurwoningen in Amstelveen. Daarom zetten wij de komende jaren volop in op nieuwe sociale huurwoningen die geschikt zijn voor eenpersoonshuishoudens.



Eerste effecten nieuwe woonruimteverdeelsysteem. Begin 2023 is het nieuwe woonruimteverdeelsysteem ingevoerd. De belangrijkste wijziging is dat er naast wachtpunten ook punten worden opgebouwd door structureel naar een woning te zoeken (zoekpunten) en iemand situatiepunten kan krijgen. Doel hiervan is om meer balans te creëren tussen woningzoekenden die nog relatief kort ingeschreven staan, spoedzoekers en woningzoekenden die al lange tijd staan ingeschreven, maar niet actief zoeken. Het lijkt erop dat de beleidswijziging haar eerste vruchten afwerpt. De gemiddelde wachttijd voor een woning bedraagt in 2023 16,3 jaar. Voor een sociale huurwoning in Amstelveen heeft een woningzoekende gemiddeld 14,4 punten nodig.

Foto Amstelveen
(Bron Eigen Haard - 2024)

In dit overzicht is het aantal verhuurde woningen naar prijsklasse weergegeven voor alle gemeenten, waar Eigen Haard bezit heeft

Omdat het totaal aantal punten uit drie verschillende soorten punten kan bestaan, lopen de wachttijd voor een woning en het aantal punten niet meer gelijk. Dit willen wij graag illustreren met een voorbeeld. Persoon X staat 4 jaar ingeschreven in Woningnet. Daardoor heeft deze persoon 4 wachtpunten opgebouwd. In januari is persoon x actief gaan zoeken naar een woning. Daardoor zijn er de afgelopen 8 maanden zoekpunten opgebouwd, 8 in totaal. Er zijn geen situatiepunten in het spel. Persoon x heeft op dit moment 12 punten in totaal, terwijl degene nog maar 4 jaar ingeschreven staat. Persoon Y staat 12 jaar ingeschreven, maar zoekt momenteel niet actief. Persoon Y heeft geen situatiepunten en heeft in totaal 12 punten. Het verschil in inschrijftijd tussen persoon x en y bedraagt 8 jaar, toch hebben ze evenveel punten op dit moment.

Foto Amstelveen
(Bron Eigen Haard - 2024)

In deze grafiek is te zien hoeveel jaar inschrijftijd er gemiddeld in 2023 nodig is bij een woningtoewijzing

Het is verleidelijk om de cijfers van vorige jaren te vergelijken met die van 2023 en daar conclusies uit te trekken, maar omdat de punten-opbouwsystematiek is veranderd gaat dat lastig. Hierin betrachten wij dan ook terughoudendheid. De gemiddelde wachttijd voor een woning is een minder betrouwbare indicator geworden om de schaarste aan sociale huurwoningen aan te geven.

Slaagkans. De slaagkans van doelgroepen op basis leeftijd is dichter naar elkaar toegekomen. De slaagkans van ouderen is nog steeds veel groter dan andere leeftijdsgroepen, maar het verschil is minder groot dan voorgaande jaren. Dit is één van beoogde effecten van het nieuwe woonruimte-verdeelsysteem. Wij zijn blij om te zien dat het beoogde effect zich daadwerkelijk voordoet. Wij vertrouwen erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Lees ook: Woonruimteverdeling 2023 van woningcorporatie Eigen Haard (pdf 40 pagina’s). In dit rapport leggen wij verantwoording af over de Woonruimteverdeling van de woningen van Eigen Haard die we verhuurd hebben in 2023. Zowel voor de vrije huur- als de sociale huursector.

Op hoofdlijnen geven we in dit verslag duiding aan de data. Eerst concern breed, en later in het verslag zoomen we in per gemeente. Voor de bestuurlijke overleggen met de gemeenten ontvangt elke regiogemeente een eigen rapport met naast de gemeenschappelijke tabellen, alleen de data van de toewijzingen in de betreffende gemeente. In Amsterdam verloopt de monitoring en verantwoording collectief via de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.