Realisatie van de 3de asielopvanglocatie in Amstelveen
Nieuws -> GemeenteBron: Gemeente Amstelveen/1Amstelveen
31-03-2025
Op 26 maart 2025 kwamen twee raadsleden uit Uithoorn inspreken in de gemeenteraad van Amstelveen over de mogelijke derde opvanglocatie voor asielzoekers aan de zuidkant van Amstelveen. Er werd tijdens de inspreekronde een aantal vragen gesteld die wij graag beantwoorden voorafgaand aan het raadsdebat over de randvoorwaarden voor realisatie van de derde asielopvanglocatie op woensdag 2 april 2025- meldt het College B en W Amstelveen.
Bestuurlijk overleg. Er lijkt enige onduidelijkheid te zijn over de communicatie tussen de twee gemeenten. Gemeenten hebben op verschillende niveaus overleg met elkaar over asielopvang. Regionaal overleg over de gezamenlijke asielopgave vindt plaats aan de Regionale Regietafel en de Provinciale Regietafel. De portefeuillehouders spreken daar met elkaar over de voortgang bij het vervullen van hun wettelijke opvangopgave.
Zodra het COA met een mogelijke derde asielopvanglocatie in Amstelveen-Zuid kwam, hebben wij het college van Uithoorn hierover geïnformeerd omdat de locatie vlakbij Uithoorn ligt. Het college van Uithoorn heeft vervolgens haar gemeenteraad geïnformeerd, zoals u daar in de raadsbrief van 8 oktober 2024 op de hoogte van bent gesteld. De gemeenteraad van Uithoorn heeft een motie van verzet aangenomen tegen dit voornemen. Op 18 november 2024 heeft het college van Uithoorn deze motie met het college van Amstelveen gedeeld ter kennisgeving. Uit de lijst ingekomen stukken van uw raad blijkt dat Uithoorn de motie kennelijk niet onder uw aandacht heeft gebracht.
Op 27 februari 2025 vond op verzoek van het college van Uithoorn een gesprek plaats tussen de portefeuillehouders van Uithoorn en Amstelveen en de Commissaris van de Koning. In dit gesprek lichtte Uithoorn de motie toe. Wij maakten de complexiteit bij het vinden van een geschikte locatie en de urgentie daarvan kenbaar. Uiteraard zegden wij toe dat als de opvang in Amstelveen-Zuid doorgaat, wij onze collega's in Uithoorn dan nauw zullen betrekken bij de uitvoering en met hen zullen afstemmen. Op 3 maart 2025 vond een vervolggesprek tussen beide portefeuillehouders plaats. Dit gesprek hebben wij als constructief ervaren.
Communicatie met omgeving. De raadsleden uit Uithoorn gaven verder aan zorgen te hebben over de informatievoorziening richting inwoners van Uithoorn. Op dit moment is er nog een aantal onzekerheden of asielopvang op deze locatie mogelijk is. In het raadsvoorstel stellen wij voor om omgevingscommunicatie te starten op het moment dat wij een hoofdlijnenakkoord met het COA hebben. Dan zullen wij direct samen met het COA een informatieavond organiseren voor omwonenden, omliggende ondernemers en andere betrokken partijen, met bijzondere aandacht voor inwoners uit Uithoorn en in afstemming met de gemeente Uithoorn.
In vervolg daarop zullen de gemeente en het COA inloopspreekuren organiseren en een omwonendengroep starten om in contact met de omgeving te blijven. Vanzelfsprekend willen wij ook de raad van Uithoorn meenemen in de uitwerking van de voorgestelde locatie in het vervolgtraject. Wij gaan graag in overleg met uw raad en het college van Uithoorn om daar nadere afspraken over te maken.
Locatiekeuze. De raadsleden uit Uithoorn vroegen of een andere locatie in Amstelveen mogelijk was. In het (besloten) raadsgesprek van 6 november 2024 hebben wij u inzicht gegeven in de locaties die wij hebben onderzocht voor tijdelijke opvang van asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne. Zoals u weet, is het aantal beschikbare en geschikte locaties voor opvang in Amstelveen beperkt. Dat betekent dat er feitelijk geen alternatieve locaties in Amstelveen zijn, als het niet lukt om op deze locatie tijdelijke asielopvang te realiseren. De gemeente kan dan niet aan haar wettelijke opgave van 561 opvangplekken voldoen. Een uitgebreidere toelichting op de locatiekeuze vindt u in het raadsvoorstel.
Maatschappelijke voorzieningen. In het raadsvoorstel staat dat COA en Amstelveen gaan zorgen voor voorzieningen zoals scholing, (vrijwilligers)werk, dagbesteding en taallessen. Ook is gemeente Amstelveen verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid rondom de locatie. Het COA is verantwoordelijk voor een goed en veilig verloop van de opvang op de locatie zelf, zoals het COA dat op al haar locaties doet. Als de plannen voor opvang op deze locatie doorgaan, zullen wij samen met het COA zorgdragen voor de benodigde maatschappelijke voorzieningen en vervoer in Amstelveen. Het is te verwachten dat de bewoners van het AZC gebruik zullen maken van winkels in Uithoorn.
Aansluiting op openbaar vervoer. Amstelveen is in overleg met de vervoerregio Amsterdam over de realisatie van een tramhalte op BTAZ ten noorden van de N201. Het is de verwachting dat deze halte tussen 2030-2035 wordt aangelegd. Het is onze wens dat de halte er sneller komt dan de beoogde tijdslijn. Daarnaast moet de nodige infrastructuur op BTAZ aangelegd worden om vanuit de beoogde locatie voor de asielopvang bij deze halte te kunnen komen. De loopafstand naar deze halte is vergelijkbaar met de loopafstand vanuit de asielopvang tot de halte Aan de Zoom in Uithoorn.
Samenstelling groep asielzoekers.
In gesprekken met het COA gaat het op dit moment alleen over aantallen en de duur van de opvang. Het COA kan altijd pas vlak voor de opening van een nieuwe locatie zeggen wat de samenstelling van de groep wordt, omdat dit in hoge mate afhangt van de instroom van dat moment. Lees ook: Opvang asielzoekers in Amstelveen en Amstelveen zoekt een derde opvanglocatie voor asielzoekers