Bijgewerkt: 28 maart 2024

Recessie wordt duidelijk zichtbaar

Nieuws -> Informatief

Bron: Curatoren.nl
04-04-2009

Ten opzichte van het laatste kwartaal van 2008 is het aantal bedrijven dat failliet is verklaard met ruim 32% gestegen van 1721 naar 2278. In vergelijking met dezelfde periode van een jaar geleden zelfs met meer dan 50% ('08=1501). "Was er eerst alleen nog sprake van een 'kredietcrisis bij de banken', nu wordt de recessie ook duidelijk zichtbaar bij de dienstverlenende en producerende bedrijven", aldus Guus Landheer, directeur van Curatoren.nl.

Het zijn vooral de arbeidsintensieve bedrijven waar veel faillissementen vallen. Zo gaan de financiële instellingen aan kop met 286 faillissementen. Maar ook in de bouw (278) en zakelijke adviesbureaus vallen harde klappen (169). Bij de horecabedrijven is zelfs sprake van bijna een verdubbeling (van kw4 08=83 naar kw109=153). "Bij de grote bedrijven worden de uitzendkrachten, en adviseurs nu veel minder ingehuurd. Hierop kan snel worden bezuinigd", zegt Guus Landheer.

Opvallend is dat de sterkste stijgingen juist zichtbaar worden bij de kapitaalintensieve bedrijven. In de metaal- en chemische industrie zijn de aantallen verdrievoudigd. Ook in de transportmiddelenindustrie is sprake van ruim twee keer zoveel faillissementen. Voorts zijn het de groothandels die in de problemen komen. "Uit de cijfers van Curatoren.nl blijkt ook, dat consumenten langzamerhand de hand op de knip houden. Autodealers hebben daar al twee kwartalen veel last van, maar ook de non-food detailhandel laat nu een sterke stijging zien van het aantal faillissementen.

Wat is Curatoren.nl

Curatoren.nl is de meest uitgebreide informatiebron over faillissementen, surseances en schuldsaneringen. Zo kunnen bezoekers de details van alle lopende insolventies raadplegen waaronder op dit moment circa 50.000 openbare faillissementsverslagen.

Ook kunnen online vorderingen worden ingediend of berichten aan de behandelend curator worden voorgelegd. Inmiddels maken maandelijks ongeveer 150.000 bezoekers gebruik van de site en wordt er samengewerkt met de diverse rechtbanken.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.