Bijgewerkt: 2 maart 2024

Rechtshulp Alleman viert 25-jarig bestaan

Nieuws -> Informatief

Bron: Hildo Schutte
26-10-2010

Vrijwilligers geven al sinds 1985 gratis juridisch advies aan inwoners Amstelveen

Rechtshulp Alleman viert op 20 november 2010 haar 25-jarig bestaan met een receptie in Wijkcentrum Alleman. Rechtshulp Alleman is een rechtshulpspreekuur, dat volledig op vrijwilligers draait. Al sinds 1985 kunnen inwoners van Amstelveen hier terecht voor gratis eerstelijns juridisch advies.

Hildo Schutte – in 1985 nog rechtenstudent aan de VU en nu een ervaren bedrijfsjurist – is één van de oprichters en nog steeds aan het spreekuur verbonden. Schutte: “De afgelopen 25 jaar hebben al duizenden inwoners van Amstelveen een beroep op ons gedaan. Het geeft veel voldoening gewone mensen te helpen hun weg te vinden in juridische kwesties.

Wij hopen dit nog jaren te blijven doen. Nieuwe vrijwilligers blijven daarom altijd welkom.” Rechtshulp Alleman is gevestigd in Wijkcentrum Alleman: In Den Bloeyenden Wijngaerdt 1, Amstelveen. Wekelijks spreekuur: dinsdagavond 19.30-21.30 uur.


Grotere kaart weergeven Wijkcentrum Alleman

Gevestigd instituut

Vijfentwintig jaar geleden benaderde een buurthuismedewerker de rechtshulp van de Vrije Universiteit met de vraag of die een spreekuur in Amstelveen-Oost wilde openen. De VU meldde niet voldoende mensen te hebben, maar wilde wel werven onder studenten. Twee studenten namen de handschoen op: in oktober 1985 ging het eerste spreekuur van start.

Veel rechtshulpverleners die in ongeveer dezelfde tijd zijn begonnen, zijn wegbezuinigd of moesten stoppen bij gebrek aan vrijwilligers. Rechtshulp Alleman heeft al deze ontwikkelingen doorstaan. Gedurende die kwart eeuw hebben er inmiddels zo’n 100 vrijwilligers korter of langer gewerkt, van studenten tot ervaren juristen, en is rechtshulp Alleman een gevestigd instituut in de regio.

De boom van de buurman

Bijstandmoeders, kapitaalkrachtigen, kleine ondernemers, bewonerscommissies, autochtone Amstelveners, Japanners, Russen, Polen, Iraniërs, Marokkanen: de medewerkers krijgen maandelijks gemiddeld 15 cliënten aan hun bureau. De medewerkers doen zelf geen zaken, maar geven advies, verwijzen door, bieden hulp bij brieven, checken verzoek- en bezwaarschriften.

Oprichter en vrijwilliger van het eerste uur Hildo Schutte, inmiddels ervaren ICT-jurist:“Burengeschillen hebben we altijd langs zien komen. Je kent het wel, de boom van de buren die licht wegneemt tot en met de stereo op elf van de buurjongen. Soms is doorverwijzen naar buurtconciërge voldoende, soms is een brief op poten nodig.” Ook incassoconflicten blijven hoog scoren.

Schutte: “Ging het vroeger om postorderbedrijven, tegenwoordig zijn het vooral kabel- en telefoonaanbieders. Denk aan niet-ontvangen opzeggingen, spooknota’s, onverklaarbaar hoge rekeningen.” En de conjunctuur is zichtbaar: bij een economische crisis zien wij het aantal arbeidsrechtelijke vragen meteen stijgen.

Idealistische studenten

Een enkele keer meldt een cliënt de afloop van zijn of haar zaak. Schutte: “Het leukste is natuurlijk een bedankje van iemand die een zaak gewonnen had en zijn eerste advies bij ons had gehaald.”

Internet blijkt dit gratis advies niet te vervangen. “Daar is niet alles even goed te begrijpen. En vaak moet je echt doorvragen omdat een zaak toch ingewikkelder is dan hij vaak lijkt”, aldus de jurist.

Terugkijkend op 25 jaar vrijwillig juridisch spreekuur: “Toen wij ons in 1985 voorstelden bij andere rechtshulpverleners in Amstelveen, kregen wij te horen ‘leuk, idealistische studenten, maar binnen een jaar heeft iedereen een baan en houdt het vanzelf op.’ We hebben toch wel bewezen dat er nog mensen zijn die graag vrijwillig hun tijd aan anderen geven.”Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.