Bijgewerkt: 22 januari 2025

Recordaantal faillissementen in 2013

Nieuws -> Informatief

Bron: FaillissementsDossier.nl
18-12-2013

Nederland stevent dit jaar af op een recordaantal faillissementen van 12.816. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2012. In de tweede helft van het jaar was er sprake van een gestage daling. Dat heeft Faillissementsdossier.nl vandaag bekend gemaakt. In december gaan volgens de voorlopige cijfers 781 bedrijven en instellingen bankroet. Dat is het laagste aantal sinds juli 2011. In juli 2013 bedroeg het aantal faillissementen nog 1201.

Geen nieuwe explosie in 2014

De daling in de tweede helft van het jaar duidt mogelijk op een trendbreuk. ‘De kans, dat het aantal faillissementen volgend jaar over de volle breedte weer extreem gaat groeien is klein’, meent econoom en faillissementsdeskundige Antonie Kerstholt. ‘In veel sectoren, zoals in de bouw zijn de zwakste broeders inmiddels weggevallen. Er is een nieuw natuurlijk evenwicht ontstaan.’ Maar in specifieke branches blijven pieken mogelijk. Kerstholt: ‘Ben je bijvoorbeeld sterk afhankelijk van de binnenlandse consumptie, dan houd je het als bedrijf voorlopig zwaar.’

Over geheel 2013 hadden vooral de detailhandel en de automatiseringssector het stevig te verduren. Het aantal winkels dat failliet ging steeg met een kleine 20 procent tot ruim duizend, het aantal ICT-bedrijven met 37 procent tot 353.

hamer Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

De kans, dat het aantal faillissementen in 2014 over de volle breedte weer extreem gaat groeien is klein


PC-specialisten in de knel

In de ICT ondervinden vooral hardwarebedrijven en hun toeleveranciers tegenwind. Dat geldt met name voor specialisten op het gebied van pc’s. Die gaan gebukt onder de toenemende populariteit van laptops en tablets. Softwarefabrikanten en -leveranciers vergaat het beter. Dit geldt zeker voor bedrijven die zich toeleggen op beveiliging. ‘Daar is permanent werk aan de winkel’, aldus een woordvoerder van branchevereniging Nederland ICT.

Sectoren, waarin de afgelopen jaren veel bedrijven onderuit gingen, zoals de bouw de horeca en het transport zagen het aantal faillissementen in 2013 stabiliseren. Kennelijk is daar inmiddels nieuw evenwicht bereikt. Op provinciaal niveau nam het aantal faillissementen in Groningen relatief het meeste toe (30 procent tot 498). De stad Groningen, waar het aantal bedrijven en instellingen dat over de kop ging met 70 procent toenam, leverde aan die stijging een substantiële bijdrage.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.