Bijgewerkt: 23 juni 2024

Recordtemperaturen van 40 °C in de EU die verband houden met klimaatverandering

Nieuws -> Weer

Bron: United Nations/WMO
20-07-2022

De kans op ongekende temperaturen van 40 graden Celsius (40°C) of meer in de EU zou tot 10 keer groter kunnen zijn in het huidige klimaat dan in een 'natuurlijk klimaat dat niet wordt beïnvloed door menselijke invloed', de World Meteorological Organization (WMO) op maandag 18 juli 2022 bekendgemaakt.

'De nachten zullen waarschijnlijk ook uitzonderlijk warm zijn, vooral in stedelijke gebieden", zegt Paul Gundersen, hoofdmeteoroloog van het Met Office. “Dit zal waarschijnlijk leiden tot wijdverbreide gevolgen voor mensen en infrastructuur. Daarom is het belangrijk dat mensen plannen maken voor de hitte en overwegen hun routines te veranderen. Dit niveau van hitte kan nadelige gezondheidseffecten hebben.'

De hittegolf fungeert ook als een deksel, waardoor luchtverontreinigende stoffen, waaronder fijnstof, worden opgevangen, wat resulteert in een verslechtering van de luchtkwaliteit en nadelige gezondheidseffecten, met name voor kwetsbare mensen, legt Lorenzo Labrador, wetenschappelijk medewerker bij WMO's Global Atmosphere Watch Program, uit.'Evenzo zijn de overvloedige zonneschijn, de hoge concentraties van bepaalde luchtverontreinigende stoffen en de stabiele atmosfeer bevorderlijk voor perioden van ozonvorming nabij het oppervlak, wat nadelige gevolgen heeft voor mensen en planten' - vervolgde hij. Dr. Nikos Christidis, klimaatattributiewetenschapper bij het Met Office, voegde toe dat uit een recent onderzoek is gebleken dat de kans op extreem warme dagen in het VK is toegenomen en dat dit in de loop van de eeuw zal blijven gebeuren.

'Klimaatverandering heeft al invloed gehad op de kans op extreme temperaturen in het VK' zei Dr. Christidis. 'De kans dat in een bepaald jaar overal in het VK de 40 graden Celsius wordt overschreden, is ook snel toegenomen, en zelfs met de huidige toezeggingen over emissiereducties, zouden dergelijke extremen om de 15 jaar kunnen plaatsvinden in het klimaat van 2100.' Extreme hitte komt voor binnen natuurlijke klimaatvariaties als gevolg van veranderingen in wereldwijde weerpatronen. De WMO wijst er echter op dat de toename in frequentie, duur en intensiteit van deze gebeurtenissen in de afgelopen decennia duidelijk verband houdt met de waargenomen opwarming van de planeet en kan worden toegeschreven aan menselijke activiteit.

Foto Amstelveen
(Bron World Meteorological Organization - 2022)

Hittegolf in Europa op 18 juli 2022


Verwoesting door bosbranden in Zuid-Europa. Het nieuws over de uitzonderlijke pieken die in het Noord-Europese land werden verwacht, brak uit te midden van enorme bosbranden in het zuidwesten van het continent, die honderden doden hebben geëist en duizenden mensen uit hun huizen hebben geëvacueerd. In Portugal zijn de temperaturen tot rond de 46°C gestegen en voor een groot deel van het land gelden rode waarschuwingen, aangezien hete omstandigheden het risico op bosbranden vergroten.

Meer dan 13.000 hectare land stond in brand in de Franse Gironde en 15 van de 96 departementen van Frankrijk stonden op Red Alert en 51 op Orange Alert, waarbij inwoners van die gebieden werden aangespoord waakzaam te zijn. De hittegolf in West-Frankrijk zal naar verwachting maandag zijn hoogtepunt bereiken, met temperaturen tot boven de 40 graden Celsius.

In zijn videoboodschap voor een klimaatgebeurtenis op hoog niveau in Duitsland op maandag waarschuwde VN-chef António Guterres dat 'de helft van de mensheid zich in de gevarenzone bevindt', geconfronteerd met overstromingen, droogte, extreme stormen en bosbranden. In een toespraak tot ministers van 40 landen in de stad Petersberg, zei de heer Guterres dat de doelstelling van de Overeenkomst van Parijs uit 2015 om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad Celsius, al in leven was tijdens de COP26 afgelopen november, en dat de 'hartslag ervan verder is verzwakt.' 'Naties blijven het spel van schuld spelen in plaats van verantwoordelijkheid te nemen voor onze collectieve toekomst', verklaarde de secretaris-generaal, die landen opriep om het vertrouwen opnieuw op te bouwen en samen te komen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.