Bijgewerkt: 9 december 2022

Redacteur Carolien Roelants over het Midden-Oosten

Nieuws -> Uithoorn

Bron: Bibliotheek Amstelland
23-11-2013

Uithoorn - Landen als Syrië, Libië en Egypte hebben de afgelopen periode onze media beheerst. Vanavond geeft Midden-Oosten redacteur Carolien Roelants (NRC Handelsblad) haar visie op de complexe situaties en de te verwachten ontwikkelingen in dit politiek instabiele gebied. Samen met Paul Aarts schreef zij het boek Saoedi-Arabië, de revolutie die nog moet komen dat deze maand verschijnt.

Naast het geven van haar visie zal zij inzoomen op Saoedi-Arabië dat ogenschijnlijk geheel ongeschonden uit de Arabische Lente is gekomen: het oliegeld heeft woede-uitbarstingen voorkomen. Saoediërs zijn dé grootgebruikers van sociale media.

Saoedie Amstelveen
(Bron Bibliotheek Amstelland - 2013)

De omslag van het boek 'Saoedi- Arabië, De revolutie die nog moet komen'


Nergens in het Midden oosten is internetgebruik zo groot. De helft van de Saoediërs is aangesloten op internet. Twitter groeit het snelst, 10 maal zo snel als in de rest van de wereld. Per maand worden er zo’n 50 miljoen tweets verstuurd. Het Facebookgebruik is het hoogste ter wereld en op YouTube bekijken ze dagelijks 90 miljoen filmpjes.

En er is (nog) geen censuur van de overheid, ook al gaat het over politiek en nemen zelfs prinsen, vrouwen en geestelijken deel. Vooral satire en humor doen het erg goed. Maar gaat het werkelijk goed met dit land? Saoedi-Arabië is de dominante macht in het olierijke Golfgebied. Als het koningshuis valt, legt dat ook een bom onder de andere Golfstaatjes.

Maandag 2 december 2013. Bibliotheek Uithoorn Alfons Arienslaan 1 Uithoorn 20.15 - 22.00 uur, prijs € 7,50. Pashouders € 5,00.


Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.