Bijgewerkt: 8 december 2023

Regelingen voor Amstelveense minima worden eenvoudiger

Nieuws -> Gemeente

Bron: Gemeente Amstelveen
24-11-2022

'Amstelveense minima moeten makkelijker de weg naar de gemeente weten te vinden. Zo bereiken we meer mensen.' Met deze boodschap aan de gemeenteraad geeft Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn het startschot voor de hervorming van het Amstelveense minimabeleid.

Het bestaansminimum is de afgelopen jaren steeds verder onder druk komen te staan. Huishoudens met een laag inkomen – maar ook de middeninkomens - moeten steeds meer regelingen aanvragen om het hoofd boven water te houden. 'We wisten dat armoede kan leiden tot stress, verminderde zelfredzaamheid en moeilijker meekomen in de samenleving. Maar uit onderzoek blijkt ook dat het soms kan zorgen voor verminderde cognitieve vermogens. Van groepen met de minste administratieve vaardigheden, vragen we dat ze de meeste aanvraagprocessen doorlopen' - zegt Van Ballegooijen.

Foto Amstelveen
(Foto Anko Stoffels - 2022)

Marijn van Ballegooijen (PvdA) wethouder Zorg en Welzijn

Speerpunten. De overheid is volgens de wethouder soms te ingewikkeld. 'De komende periode onderzoeken we hoe we de drempel verder kunnen verlagen door aanvraagprocedures waar mogelijk te versimpelen. Gezondheidsverschillen moeten kleiner. Kinderen die in armoede opgroeien kunnen hun leven lang last hebben van deze effecten. We willen hun kansen vergroten door ouderschap te versterken' - vat de wethouder de speerpunten van de totstandkoming van het nieuwe beleid samen.

Nieuw beleid en huidige problemen. Van Ballegooijen bespreekt de uitgangspunten eerst met de gemeenteraad. Vervolgens wordt het beleid verder uitgewerkt. Onderdeel hiervan zijn onder meer een klanttevredenheidsonderzoek en een stadsgesprek. 'Ook worden de minimagezinnen zelf nadrukkelijk betrokken omdat zij ons het beste kunnen vertellen hoe wij ze kunnen helpen. Hun ervaringen zijn enorm waardevol, we doen het samen. Het beleid moet in januari 2024 in werking treden. Maar de huidige problemen als gevolg van stijgende prijzen vragen ook op korte termijn om actie. Daarom gaan we nu eerst aan de slag met een noodfonds en een onderzoek naar steun aan middeninkomens' - zegt wethouder Van Ballegooijen.

Hulp bij een laag inkomen? Heeft u een laag inkomen? En moeite om bepaalde kosten te betalen? De gemeente heeft verschillende regelingen om u te helpen. Bijvoorbeeld een vergoeding voor kosten die u moet maken voor uw kinderen, een verhuizing of ziekte. Op de website van de gemeente vindt u een overzicht van alle regelingen.

Komt u er zelf niet uit of heeft u hulp nodig bij het aanvragen? Het Amstelveenloket helpt u hier graag bij. Ook kunnen zij samen met u kijken, waar u nog meer recht op heeft. U kunt contact opnemen via het telefoonnummer (020) 540 49 11 of via het e-mailadres amstelveenloket@amstelveen.nl. Het Amstelveenloket is telefonisch bereikbaar op maandag tot en met donderdag van 08.30 uur tot 17.00 uur en op vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur. Hier kunt u ook terecht met vragen over wonen, welzijn, zorg, inkomensondersteuning, schuldhulpverlening en jeugdhulp.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.