Bijgewerkt: 21 maart 2023

Regionale aanpak tegen jeugdwerkloosheid ondertekend

Nieuws -> Regio

Bron: Gemeente Amstelveen
15-09-2009

Op 9 september 2009 werd in Den Bosch het convenant 'Regionale aanpak voorkomen en bestrijden jeugdwerkloosheid 2009-2011' ondertekend. De gemeente Amstelveen gaat in regioverband het convenant uitvoeren via het regionale Actieplan Jeugdwerkloosheid. Door de economische crisis neemt de werkloosheid in de regio vooral onder jongeren toe.

Om te zorgen dat deze jongeren snel weer aan het werk kunnen als de economie aantrekt, moeten jongeren die nu geen baan kunnen vinden, aan de slag blijven met hun opleiding en ervaring opdoen. Volgens de regionale aanpak worden zij gestimuleerd langer door te leren. Ook komen er tijdelijke traineeplekken en arbeidspools voor jongeren, en zullen jongeren daarbij intensiever bemiddeld worden.

In de regio Groot-Amsterdam is de jeugdwerkloosheid 33% hoger dan vorig jaar, eind mei waren er in de regio 4.971 werkzoekende jongeren. Het grootste deel daarvan (4.495) woont in Amsterdam. In Amstelveen valt het relatief mee met de jongerenwerkloosheid: in juli waren er 55 jongeren van 18 tot en met 26 jaar met een WWB-uitkering bij de gemeente bekend. In totaal stonden er in juli 149 Amstelveense jongeren geregistreerd als werkzoekenden. Vorig jaar juli waren dit er nog 134.

Het Actieplan richt zich op het terugdringen van werkloosheid onder jongeren door gezamenlijke benadering van partners naar werkgevers in de regio. Daarnaast krijgt de afstemming tussen onderwijs, gemeenten en bedrijfsleven een impuls. Ook gaan partners gebruik maken van gezamenlijke reïntegratie-instrumenten zoals vacaturedatabanken en vacaturecarrousel.

Namens de regering ondertekende staatssecretaris Jetta Klijnsma het convenant. De regio Groot-Amsterdam werd vertegenwoordigd door wethouder Tom Horn van de gemeente Haarlemmermeer. De gemeenten in de Regio Groot-Amsterdam die samenwerken bij de aanpak van jeugdwerkloosheid zijn Aalsmeer, Abcoude, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Haarlemmermeer, Landsmeer, Ouder-Amstel, de Ronde Venen en Uithoorn. De wethouders Werk & Inkomen van Amsterdam, Haarlemmermeer en Amstelveen trekken het actieplan voor de regio Groot-Amsterdam.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.