Bijgewerkt: 23 november 2024

Requiem van Brahms wordt opgevoerd in Kruiskerk Amstelveen

Nieuws -> Kerk

Bron: Protestants Amstelveen
10-02-2016

Zaterdagmiddag 20 februari 2016 vanaf 16.30 uur vindt er in de Kruiskerk Amstelveen, Van der Veerelaan 30a, een heel bijzondere uitvoering plaats van Brahms' 'Ein deutsches requiem'. Meestal wordt dit bij velen geliefde werk gezongen door een groot oratoriumkoor dat begeleid wordt door een volledig symfonieorkest. Deze uitvoering in de Kruiskerk wordt kleinschaliger en intiemer: het vocaal ensemble Voci Vivaci is een koor van 35 leden, de begeleiding gebeurt in een door Brahms zelf vervaardigde versie door twee pianisten, de Koreaanse Hyoju Ahn en Jeroen Koopman. Solisten zijn Janneke Daalderop (sopraan) en Peter van der Velde (bas). Peter Ouwerkerk dirigeert.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

De jonge Johannes Brahms omstreeks 1866. Johannes Brahms (Hamburg, 7 mei 1833 - Wenen, 3 april 1897) was een Duitse componist, dirigent, organist en pianist


De entree is € 12,50 en voor jongeren € 7,50. Reserveren van kaarten is mogelijk per mail: cantate@kruiskerk-amstelveen.nl. Kijk voor meer informatie op www.kruiskerk-amstelveen.nl.


Brahms heeft 15 jaar met tussenpozen aan zijn requiem gewerkt. In die tijd zijn diverse mensen uit zijn nabijheid gestorven onder andere Robert Schumann en zijn moeder. Brahms' werk wijkt af van het ‘klassieke’ requiem, waarin de zielenrust van de overledene centraal staat. Brahms koos zelf zijn teksten; hij wilde een muzikaal bouwwerk, dat troost en hoop bood aan allen die geliefden te betreuren hebben en die bezorgd zijn om de eindigheid van hun eigen bestaan. Hij nam daarom ook geen Latijnse teksten maar Duitse: Ein deutsches Requiem.

Foto Amstelveen
(Bron Wikipedia - 2016)

Portretfoto van Johannes Brahms in 1889



'Ein deutsches Requiem, nach Worten der heiligen Schrift', op. 45, is een groot werk voor koor, solisten en symfonieorkest - eventueel met orgel - gecomponeerd door de Duitse componist Johannes Brahms tussen 1865 en 1868. Het is geestelijke muziek, maar zonder liturgische teksten. Het bestaat uit zeven delen en duurt ongeveer 70 tot 80 minuten, waarmee het is het langste werk is van Brahms.



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.