Bijgewerkt: 22 november 2024

Restauratiefront van de Bovenkerkse Urbanuskerk

Nieuws -> Informatief

Bron: Lucas G. Brockhoff
12-09-2011

Tijdens de 'Open Monumentendag' van 10 en 11 september 2011 werden belangstellenden in de gelegenheid gesteld om met eigen ogen te zien, wat er in en aan de Bovenkerkse Urbanuskerk al is gebeurd en wat er verder gaat gebeuren, zeker nu oorzaak en gevolg van de verzakkingen inclusief de oplossing bekend zijn.

Door middel van een rondleiding met uitleg en met behulp van themaborden hebben wij de renovatie in beeld gebracht. Voor mensen die goed ter been zijn, werden er in groepjes van acht, speciale rondleidingen gegeven boven de gewelven van de kerk, om de gerepareerde dakspanten en de gefixeerde gewelven te kunnen bekijken.

Dankzij de brede publiciteit, mochten wij ons verheugen in een grote belangstelling. Vele parochianen, vrienden en belangstellenden – in totaal ongeveer 350 personen, waarvan er 109 zich de moeite getroostten de moeilijke, maar interessante klim boven de gewelven te maken – hebben zich persoonlijk kunnen overtuigen over de voortgang van de restauratie.  

Onder die vele bezoekers mochten wij ook onze burgemeester de heer Jan van Zanen begroeten, die bijzondere belangstelling in het Rijksmonument Bovenkerkse Urbanus liet blijken en zich uitgebreid heeft geïnformeerd. 

urbanus  Amstelveen
(Foto Damiaan Zwietering - 2011)

Burgemeester Jan van Zanen bezoekt de St. Urbanuskerk tijdens de Open Monumentendag 2011


Maar er is meer! Wanneer u nu bij de kerk langskomt, is daar behoorlijk wat activiteit, want rondom de kerk wordt druk gegraven. Om te weten, waarom dit nodig is, moeten wij even teruggrijpen naar het moment, dat de voorbereidende restauratiecommissie eind 2010 haar eindrapport uitbracht. Daarin werd het parochiebestuur geadviseerd om, in tegenstelling tot wat het voorliggende bestek/begroting omschreef, niet alleen fundatieherstel door te voeren onder priesterkoor, sacristie en transept, maar onder de gehele kerk.

De restauratiecommissie heeft dit advies uitgebracht op grond van een rapport van twee onafhankelijke onderzoekbureaus. Hierin werd aangegeven, dat bij gedeeltelijk fundatieherstel tussen het herstelde en niet herstelde deel van de kerk spanningen zullen optreden. Die spanningen zullen leiden tot verdere schade aan de kerk. De hoofdreden daarvan is dat verpakkingsverschijnselen niet alleen werden geconstateerd onder priesterkoor, sacristie en transept, maar onder de gehele kerk.

Het parochiebestuur heeft dit advies overgenomen en de in februari 2011 geïnstalleerde nieuwe restauratiecommissie de opdracht daartoe meegegeven. Omdat het oorspronkelijke architectenbureau naar de mening van het parochiebestuur het fundatieherstel niet adequaat heeft aangepakt en mede daardoor de werkverhoudingen onder spanning kwamen te liggen, besloot het parochiebestuur niet met dit bureau verder te gaan.

urbanus  Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2008)

Het originele ontwerp van de St. Urbanuskerk en pastorie door P. Cuypers


In gezamenlijk overleg tussen de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, het Bisdom van Haarlem – Amsterdam en de Gemeente Amstelveen is volledige instemming over de aanpak verkregen en werden vervolgens drie architectenbureaus uitgenodigd prijsopgave voor de uitvoering te doen.

Daarvoor werd geselecteerd het Architectenbureau J. van Stigt B.V. en voor het constructieve deel de firma Bouwkunde Van Rossum, beiden te Amsterdam. Die keuze kwam mede tot stand, doordat bij beide firma’s voldoende expertise aanwezig was door hun eerdere betrokkenheid bij de restauratie van andere dan de Bovenkerkse Pierre Cuypersgebouwen. Het gegeven, dat deze beide firma’s, na bestudering van het voorliggende bestek, verklaarden qua kosten binnen het budget te kunnen blijven, heeft de keuze zeker beïnvloed.

Met de Rijksdienst werd overeengekomen, dat bij eventuele overschrijding van de begroting, bepaalde werkzaamheden welke niet direct noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van het object, naar een later tijdstip kunnen worden verschoven.


Met de keuze van architect en constructeur en met het handhaven van de begroting is door de Rijksdienst en door het Bisdom ingestemd. U zult ongetwijfeld begrijpen, dat door deze gang van zaken in de oorspronkelijke planning vertraging is ontstaan.

Maar hoe liggen de zaken op dit moment?

De architect en de constructeur hebben intussen de benodigde berekeningen en tekeningen uitgevoerd en zullen daarvoor een gewijzigd bestek samenstellen. Ter completering van dit bestek zullen in week 37  (12 – 17 september 2011) de fundamenten worden blootgelegd, waarbij de kwaliteit van de palen zal worden onderzocht.  Het gewijzigde bestek is ons voor eind september toegezegd, waarna een aantal uitvoerders prijsopgave zullen doen.

Nadat selectie is doorgevoerd en instemming van de Rijksdienst en het Bisdom is verkregen, kan een opdracht tot uitvoering worden verleend. De werkzaamheden voor het daadwerkelijk fundatieherstel zouden dan later in de herfst een aanvang kunnen nemen.

Mede namens Restauratiecommissie Bovenkerkse Urbanus Lucas G. Brockhoff



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.