Bijgewerkt: 28 juni 2022

Resultaten van een jaar Taalhuis in Amstelveen

Nieuws -> Informatief

Bron: Vrijwilligerscentrale Amstelland
09-09-2016

Afgelopen donderdag 8 september 2016 verzamelden genodigden zich in de bibliotheek Stadsplein Amstelveen om het éénjarig bestaan van het Taalhuis te vieren. Taalcoaches, taalmaatjes, afgevaardigden van de gemeente en diverse organisaties kwamen bijeen tijdens de Dag van de Alfabetisering. De bijeenkomst werd geleid door Frans Huissen van de Vrijwilligerscentrale Amstelland en Christine Kempkes, directeur bibliotheek Amstelland, beet het spits af. Zij noemde het stijgende aantal laaggeletterden in Nederland, dat inmiddels opgelopen is tot 2,5 miljoen. De bibliotheek gaat hier op inspelen met o.a. de pc-cursus Klik en tik en de start van leeskringen voor mensen die moeite hebben met lezen. Een samenwerking met de belastingdienst is ophanden en daar komt het programma Digisterker uit voort.

Foto Amstelveen
(Foto Vrijwilligerscentrale Amstelland - 2016)

Maaike Veeningen (D66) wethouder Onderwijs


Maaike Veeningen (D66) wethouder Onderwijs prees daarna de betrokkenheid en inzet van ieder die het afgelopen jaar bij de start van het Taalhuis betrokken was, in het bijzonder de vrijwilligers. Door hen is er veel behaald in het eerste jaar. Zo zijn er 163 bezoekers bij het Taalhuis in Amstelveen geweest, waarvan 159 doorverwezen konden worden naar ROC, taalcoaches, taalaanbieders of inburgering. Er zijn 109 taalkoppels gerealiseerd in Amstelveen en Aalsmeer en een taalpunt geopend in Aalsmeer.

“Ik schaam me nergens voor”. Vele mooie resultaten zijn er geboekt, vooral bij het bereiken van anderstaligen. Wethouder Veeningen geeft aan dat extra aandacht nodig is voor het bereiken van de grote groep van Nederlandse laaggeletterden. Er heerst nog vaak schaamte over dit onderwerp en mensen hebben manieren aangeleerd om dit te verbergen. “Er is lef voor nodig om dit te doorbreken”, aldus wethouder Veeningen. Ab Spoor is een voorbeeld die na zijn lagere school geen opleiding heeft gehad en altijd in het bloemenvak heeft gewerkt. Onlangs is hij op zijn 66ste gestart met een taalcursus, “Ik vind het erg leuk om te doen, op het ROC zijn we een hechte groep en we helpen elkaar. Ik zeg tegen iedereen; je moet je nergens voor schamen.”

Verbinding in de wijk. Wethouder Veeningen noemt de verbinding en samenwerking in de buurt en wijk een goede manier om deze mensen te bereiken. Zo was woensdag 7 september 2016 de feestelijke opening van het taalpunt Keizer Karelpark, waar Dorien Mijksenaar al jaren een ‘punt van de taal maakt’. Taalpunten in ziekenhuizen, zoals het VUmc en OLVG, zijn ook succesvol gebleken, daarom zal er ook naar de mogelijkheid worden gekeken voor een taalpunt in ziekenhuis Amstelland. Wethouder Veeningen sloot dan ook af met de woorden: 'Samen meer dan ieder voor zich!'.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.