Bijgewerkt: 22 november 2024

Richard Griffioen kreeg Koninklijke Onderscheiding

Nieuws -> Informatief

Bron: Gem. Amstelveen / St. SAM / Amstelveenweb
28-03-2010


Op zaterdagochtend 27 maart 2010 werd een Koninklijke Onderscheiding uitgereikt in het Dolfinarium in Harderwijk aan Richard Griffioen, voorzitter van Stichting SAM. Hij ontving deze uit handen van de burgemeester van Amstelveen, Jan van Zanen, die hiervoor speciaal was afgereisd naar Harderwijk. Of eigenlijk -uniek en nog nooit vertoond- via de snuit van een dolfijn! Dit gebeurde tijdens de geheel vernieuwde spectaculaire dolfijnenshow tijdens de viering van het 12,5 -jarig jubileum van Stichting SAM.


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De koepel van het Dolfinarium in Harderwijk, waar er naast de dagelijkse dolfijnshows, ook plaats is voor
de Dolfijntherapie van de Stichting SAM


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het publiek van de dolfijnshow bestaat vanochtend uit gehandicapte kinderen, hun ouders, oma's, opa's en broertjes en zusjes


Dirk Scheele trad samen met Angéla Kramers (moeder van SAM, en ex-Dolly Dot) en Patty Zomer (ex-Dolly Dot) op. Daarnaast waren er allerlei activiteiten georganiseerd voor de SAM-kinderen en hun ouders.

SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Het jubileumfeest van de Stichting SAM begint met een optreden van Dirk Scheele en Angéla Kramers


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Een jongen loopt met Dirk en Angéla mee


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Patty Zomer (l) en Angéla met de kinderen


Stichting Sam verzorgt in nauwe samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk therapie met dolfijnen. Het Dolfinarium biedt de faciliteiten en de dierexpertise. Stichting SAM heeft de kennis en organisatie met professionele hulpverleners om de kinderen te kunnen begeleiden.

Het spelen en leren met dolfijnen werd ontwikkeld door de Amerikaan Dr. Dave Nathanson. Hij ontdekte, dat kinderen met handicaps als het syndroom van Down, of autisme zeer gemotiveerd zijn hun grenzen te verleggen, zodra zij in contact komen met dolfijnen. Deze benadering werd naar Nederland gehaald door Richard Griffioen.

Hij richtte Stichting SAM op na de geboorte van zijn zoon Sam, die het syndroom van Down heeft. Griffioen zet zich al vele jaren vol passie in voor de dolfijntherapie. Samen met therapeuten, trainers, observanten, ouders en veel vrijwilligers weet hij al 12,5 jaar van die therapie een succes te maken.

SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens de dolfijnshow springt een dolfijn naar omhoog uit het water om een bal te raken


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Maar het mooiste is, als de dolfijnen samen uit het water springen


Stichting SAM focust zich op kinderen vanaf zes jaar met het syndroom van Down, autisme en/of aanverwante syndromen. Volgens fysiotherapeuten, logopedisten en psychologen geeft de dolfijninteractie vooral goede resultaten, waar het traditionele leerproces lijkt stil te staan.

Wetenschappers weten eigenlijk niet goed, hoe dit moet worden verklaard. Vandaar, dat Stichting SAM, Richard Griffioen, veel energie steekt in wetenschappelijk onderzoek. Dit onderzoek is inmiddels flink gevorderd.

Voldoende reden om Richard Griffioen Koninklijk te onderscheiden! Zijn inzet en passie werden beloond. De feestelijke dag werd gevierd samen met kinderen (en hun ouders, broers en zussen), die de afgelopen jaren dolfijntherapie hebben gehad.

En dat zijn er al meer dan 500. Dankzij donateurs en relaties hebben de kinderen therapie kunnen volgen, in samenwerking met het Dolfinarium in Harderwijk. Stichting SAM wil in de toekomst nog veel meer kinderen helpen!

SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Richard Griffioen weet nog steeds niet waarom Jan van Zanen, de burgemeester van Amstelveen, naast hem is gaan staan


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Jan van Zanen (r) feliciteert Richard Griffioen met het 12,5 jaar jubileum van de Stichting SAM


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

En dan speldt de burgemeester, de Koninklijke Onderscheiding op het colbert van Richard Griffioen


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De burgemeester feliciteert Richard met zijn onderscheiding: Ridder in de Orde van Oranje Nassau


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De familie Griffioen nog even bij hun lievelingsdieren, de dolfijnen


SAM Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De echtgenote en de kinderen van Richard Griffioen tijdens de fotoshoot: vlnr: Angéla, Juna, Richard en Sam, de naamgever van de stichting


Kijk nog eens, want er komt hier nog een video over deze bijzondere gebeurtenis

Help onze kinderen de wereld in met Dolfijntherapie

Een fantastisch goed doel te Amstelveen: Stichting SAM

“ Mijn zoon keek mij voor het eerst in zijn 6-jarige leven aan, na twee sessies dolfijntherapie.” “Ons kind slaapt voor het eerst sinds de geboorte gewoon door en heeft geen angsten meer.”

SAM Amstelveen
(Foto Stichting SAM - 2010)

Dolfijntherapie


Voor elk kind met een handicap moet het mogelijk zijn Dolfijn therapie te ondergaan. Een vreugdevolle belevenis voor het hele gezin en in het bijzonder voor het kind. Stichting SAM is een organisatie die dolfijntherapie organiseert voor kinderen met Down syndroom en kinderen met een autistische stoornis of aanverwante syndromen.

Stichting SAM is een Amstelveense stichting, die is opgericht door Richard en Angéla Griffioen, na de geboorte van hun zoon Sam. Sam heeft het syndroom van Down. Richard (manueel therapeut en psycholoog) en Angela (ex Dolly Dot en yogalerares) hebben 12 ½ jaar geleden de stichting opgericht naar aanleiding van een documentaire op televisie over dolfijntherapie.

In deze documentaire werd getoond hoe kinderen met het syndroom van Down beter leerden communiceren door  interactie met Dolfijnen. De geboorte van hun zoon Sam was voor beiden een aangrijpende gebeurtenis, echter, na een half uur zei Richard: “Ik ga met hem met Dolfijnen zwemmen.”

Hij wist echt niet waar hij het op dat moment over had. Maar blijkbaar zat er een visie achter want na de genoemde documentaire bedacht hij in één avond de stichting. De emotionele gebeurtenis van de geboorte van Sam werd  dus direct omgezet in een soort roeping om deze stichting op te richten. Stichting SAM is een ideële organisatie met 75 vrijwilligers die twee tot driemaal per week dolfijn interactie-sessies organiseert in het Dolfinarium te Harderwijk.

Missie

Stichting SAM verzorgt een Dolfijntherapie programma in samenwerking met het Dolfinarium te Harderwijk. De doelgroepen zijn kinderen met het syndroom van Down en kinderen met autistische stoornissen en aanverwante syndromen.

De Dolfijntherapie is een aangepaste vorm van gedragstherapie waarbij de Dolfijn zowel coach als beloning is. Kort gezegd, Stichting SAM leidt kinderen met bovennoemde stoornissen op tot Junior DolfijnTrainer. De bottom line van de Stichting is, dat geen enkel kind deze therapie om financiële redenen onthouden mag worden.

Vandaar dat Stichting SAM naast het verzorgen van de Dolfijntherapie sessies ook heel veel energie en tijd besteed aan het vergaren van fondsen om de ouders in ieder geval 50 % van de kosten te doneren. Maar, zoals gezegd, mag geen enkel kind om financiële redenen afvallen. Vandaar dat Stichting SAM altijd een extra voorziening treft om ouders die het echt helemaal niet kunnen betalen tot 90% te sponsoren. Dit maakt deze stichting tot een unieke in de wereld van de Dolfijntherapie!!

Het Dolfinarium is er trots op dat zij aan dit mooie, goede doel een bijdrage kunnen leveren. Zij hebben de expertise en faciliteit voor de Dolfijnen, Stichting SAM heeft de expertise en de organisatie met professionele hulpverleners om de kinderen te kunnen begeleiden.

Onder deze begeleiding (professionele therapeut, dolfijntrainer en observant) verbeteren de kinderen spelenderwijs hun communicatieve  vaardigheden en neemt het concentratievermogen toe. Dat leidt tot een verbeterd zelfvertrouwen, een belangrijke steun bij het dagelijks functioneren van de kinderen Inmiddels zijn meer dan 500 kinderen met dolfijntherapie geholpen.

SAM Amstelveen
(Foto Stichting SAM - 2010)

Dolfijntherapie


Een therapeut aan het woord: “Het blijft bijzonder om te zien hoe het gezin van de kinderen die bij ons komen -   - vrijwel zonder uitzondering- een enorme boost krijgen van die weken therapie. Een groep enthousiaste en geduldige vrijwilligers die met je kind werken, eindelijk een léuke therapie ervaring, je kind zien genieten vanaf de kant en veel tips en adviezen meekrijgen voor thuis. Dat doet wat met je gezin. Geeft je in de lange, soms moeizame weg met een bijzonder kind weer energie om door te gaan.”

Waarom dolfijnen?

Dolfijnen kunnen een grote bijdrage leveren aan het maken en verbeteren van contact met de kinderen. Ten eerste roept een dolfijn voor veel kinderen (en volwassenen) affectie op. Mogelijk door hun vriendelijke uiterlijk en gerichtheid op contact. De meeste kinderen willen de dolfijn graag aaien of vis geven. Omdat de kinderen gemotiveerd zijn om iets met de dolfijn te doen, werkt de dolfijn als sterke stimulus voor het volbrengen van opdrachten.

SAM Amstelveen
(Foto Stichting SAM - 2010)

Dolfijntherapie


Dolfijnen zijn onderling sterk gericht op contact, interactie en communicatie. De basisvoorwaarde tot het maken van contact tussen dolfijnen en mensen, zoals het maken van oogcontact, is belangrijk. Dit kan ingezet worden om het oogcontact tussen kind en therapeut en anderen in de omgeving van het kind te versterken. Daarnaast worden gedragstherapeutische principes ingezet bij het werken met de kinderen. Therapeut en dolfijntrainer ondersteunen zo op dezelfde manier het kind in zijn ontwikkeling.

De doelen en resultaten

In het algemeen kan gezegd worden dat de doelen liggen in het versterken van de basiscommunicatie, zoals het versterken van oogcontact en beurtgedrag. Ook het verbeteren van gebruik van het actieve taalgebruik kan centraal staan, bijvoorbeeld het gaan gebruiken van woorden, het stellen van vragen of het verbeteren van de articulatie. Doelen kunnen ook liggen in het verbeteren van de motoriek, de taakgerichtheid en het richten van de aandacht. Ook het verbeteren van het gedrag kan een doel zijn.

De opbouw van de interactie met dolfijnen

Een kind komt  gedurende een aangesloten periode van zes weken, één keer per week voor een sessie naar het Dolfinarium in Harderwijk. Een sessie bestaat uit drie gedeelten: een gedeelte in de onderwaterruimte, een gedeelte op het vlonder en een gedeelte in het water. Ieder onderdeel duurt circa twintig minuten.

SAM Amstelveen
(Foto Stichting SAM - 2010)

Dolfijntherapie


 Tijdens het gedeelte in de onderwaterruimte kunnen de kinderen kijken in het bassin de Odiezee, het leefgebied van de Dolfijnen. Hier komen de Dolfijnen op eigen initiatief naar de kinderen toe. De kinderen kunnen zo de Dolfijnen van heel dichtbij (in z’n geheel) zien. Het is het eerste moment dat de kinderen met de Dolfijnen contact maken. Samen met de therapeut worden spelmomenten gecreëerd met de Dolfijnen. Hiervoor worden bijvoorbeeld ballen overgegooid naar de Dolfijnen en de therapeut.

Op het vlonder vraagt de dolfijntrainer één Dolfijn bij het vlonder te blijven. Kinderen mogen de Dolfijn aaien en leren gebaren om Dolfijnen opdrachten te laten uitvoeren, zoals springen of op de rug liggen.

SAM Amstelveen
(Foto Stichting SAM - 2010)

Dolfijntherapie
Kinderen leren gebaren om de Dolfijn gedragingen te vragen (zoals springen of de witte buik laten zien). Wellicht kan de dolfijn tijdens dit onderdeel ook aangeraakt worden. Op het vlonder wordt actief gewerkt met voorwerpborden en emotieborden, aangepast aan de doelen die voor het kind gesteld worden.

Het watergedeelte speelt zich af in een ondiep gedeelte van de Odiezee. Bij het gedeelte in het water zitten of liggen de therapeut en het kind in het water (er wordt niet door het bassin tussen de dolfijnen gezwommen).  Er is spontane interactie met het kind en de Dolfijnen. Er wordt met o.a. ballen, hoepels, boeien en een waterspuit gespeeld.

 Bij het zien van een sessie houd je maar zelden de ogen droog, zo ontroerend en iedere keer weer een klein wonder dat geschiedt. Ouders die er volstrekt verbaasd over zijn wat hun kind toch eigenlijk allemaal kan, dat hadden zij nooit gedacht. En wat te denken van de positieve invloed van deze warme empatische benadering op de gehele familie: eindelijk eens een heel positieve ervaring na vaak jarenlange kommer en kwel. Lees veel meer op de website: www.stichtingsam.nl



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.