Bijgewerkt: 18 mei 2024

Rijkswaterstaat zet het hitteprotocol in voor bijna het hele land

Nieuws -> Weer

Bron: Rijkswaterstaat/KNMI
16-06-2021

De temperatuur loopt op woensdag 16- en donderdag 17 juni 2021 bijna overal op tot boven de 30⁰C. Dit heeft impact op weggebruikers. Daarom zet Rijkswaterstaat vanaf 10:00 uur het hitteprotocol in voor bijna het hele land. Met uitzondering van de provincies Groningen, Drenthe en Friesland.

Met het hitteprotocol helpt Rijkswaterstaat gestrande weggebruikers sneller verder. Zo sturen wij naar ieder ongeval en pechgeval direct een bergingsauto. Hiermee voorkomen ze dat mensen langer dan nodig in de hitte op het warme asfalt staan. De berger brengt de inzittenden naar een veilige locatie met voorzieningen, waar bijvoorbeeld water aanwezig is.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2021)

Weerbericht van het KNMI voor Nederland op 16 juni 2021


Meer over dit hitteprotocol? Luister de podcast. In deze aflevering spreken we met meteoroloog Hisso van het KNMI. Want hoe weten zij wat voor weer er op ons afkomt, zodat we op tijd het hitteprotocol kunnen instellen? Daarnaast reizen we af naar Groningen. Daar ontmoeten wij weginspecteur Jeroen. Jeroen vertelt hoe hij zich voorbereidt op zo’n warme dag én wat voor soort pechgevallen hij vaker ziet met dit weer.

In Verkeerscentrum Nederland houden we de weersverwachtingen nauw in de gaten. Mochten de temperaturen flink oplopen, komen de wegverkeersleiders in actie. Mark

 vertelt kort wat de criteria zijn voor het instellen van zo’n hitteprotocol. En hij vertelt wat het verschil is met een reguliere dag. Tot slot hoor je in de podcast ook een paar tips. Zo kan jij ook goed voorbereid op pad met deze warmte. 

Het weerbericht van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI): Zeer warm zomerweer, toenemende kans op onweer. Op woensdag 16 juni 2021 schijnt de zon volop en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 27°C in het noorden tot ca. 31°C in het zuiden. Op de Wadden blijft het wat koeler. De wind is zwak tot matig en komt eerst uit een oostelijke richting, in de loop van de dag draait de wind geleidelijk naar zuid tot zuidoost. Langs de kust kan vanmiddag een zeewind opsteken.

Foto Amstelveen
(Bron KNMI - 2021)

Vooruitzichten van het KNMI voor Nederland vanaf 17-22 juni 2021


In de nacht van woensdag op donderdag is het helder en droog. Later in de nacht is er in het zuidwesten kans op een enkele lokale regen- of onweersbui. Het wordt een warme nacht, de minimumtemperatuur loopt uiteen van 15°C in het noordoosten tot 20°C in het zuidwesten en zuiden. In de stedelijke gebieden komt de temperatuur waarschijnlijk niet beneden de 20°C. De wind is zwak tot matig uit oost tot zuidoost.

Donderdagochtend 17 juni 2021 zijn er enkele wolkenvelden met in de westelijke helft mogelijk nog een (onweers)bui. Verder zijn er flinke zonnige perioden. In de loop van de middag kan er lokaal een regen- of onweersbui ontstaan, mogelijk met hagel en windstoten. Het wordt nog warmer met op veel plaatsen in het binnenland tropische waardes boven de 30°C, in het uiterste oosten en zuidoosten ca. 33°C. In de kustgebieden is het met 25 tot 28°C minder warm. De wind is zwak tot matig en is eerst oost tot zuidoost. In de loop van de dag draait de wind naar zuid tot zuidwest. Later in de middag en avond komt de wind uit uiteenlopende richtingen, in het kustgebied vooral vanaf zee waardoor het daar wat afkoelt. Vanaf halverwege de avond trekken er van het zuiden uit enkele stevige onweersbuien ons land binnen. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, zware windstoten en veel neerslag in korte tijd.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.