Bijgewerkt: 13 augustus 2022

Roberta Metsola is gekozen tot nieuwe voorzitter van het Europees Parlement

Nieuws -> Informatief

Bron: Europees Parlement
20-01-2022

De leden van het Europees Parlement hebben Roberta Metsola tot nieuwe voorzitter gekozen. 'Mijn hartelijke gelukwensen aan Roberta Metsola als nieuwe voorzitter van het Europees Parlement. Het Europees Parlement is het kloppend hart van onze Europese democratie. Ik kijk uit naar de samenwerking met jou, beste Roberta' – aldus Charles Michel, voorzitter van de Europese Raad.

Foto Amstelveen
(Foto Denis Lomme/ © European Union - 2022)

Roberta Metsola Tedesco Triccas (1979) de voorzitter van het Europees Parlement


De voorzitter van het Europees Parlement wordt verkozen voor een hernieuwbare ambtstermijn van tweeënhalf jaar, d.w.z. de helft van de zittingsduur van een Parlement. De voorzitter leidt de werkzaamheden van het Parlement en zit de plenaire vergaderingen van het Parlement voor. De voorzitter vertegenwoordigt het Europees Parlement op internationaal niveau en in de betrekkingen met de andere EU-instellingen.

Vóór elke bijeenkomst van de Europese Raad spreekt de voorzitter van het Europees Parlement de EU-leiders toe om het standpunt van het Parlement en zijn bezorgdheid over de agendapunten en andere onderwerpen uiteen te zetten.

Roberta Metsola: 'Ik ben dankbaar dat ik vandaag tot Voorzitter van het Europees Parlement ben gekozen en voel mij nederig door de verantwoordelijkheid die mij is toevertrouwd. Ons Parlement zal blijven opkomen voor onze Europese waarden en voor ons Europa. Dit project is van ons allemaal'  EP_VoorzitterDe EP-leden hebben Roberta Metsola (EPP, MT) verkozen tot voorzitter van het Europees Parlement tot 2024. Roberta Metsola won de verkiezing in de eerste stemronde, waar zij een absolute meerderheid van 458 van de 690 uitgebrachte stemmen kreeg in de geheime stemming op afstand, tussen drie kandidaten. Voorzitter Metsola zal het Parlement leiden in de tweede helft van de huidige zittingsperiode, tot een nieuw Parlement wordt samengesteld na de Europese verkiezingen van 2024.

Roberta Metsola, die in 1979 in Malta is geboren en sinds 2013 lid is van het Europees Parlement, is de jongste EP-voorzitter die ooit is verkozen. Ze werd eerste vicevoorzitter in november 2020, en was de waarnemend voorzitter van het Parlement na het overlijden van voorzitter Sassoli op 11 januari 2022. Ze is de derde vrouwelijke voorzitter van het Europees Parlement, na Simone Veil (1979-1982) en Nicole Fontaine (1999-2002).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.