Bijgewerkt: 25 juni 2022

Rondje Poel met Amstelveense ondernemers

Nieuws -> Informatief

Bron: Ondernemersvereniging Amstelveen
08-04-2021

Voor veel ondernemers duurt de crisis nu echt te lang. Lokale steun is nodig om te overleven. De Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven vraagt zich af of de leden van de gemeenteraad zich bewust is van de ernst van de situatie, waarin veel ondernemers momenteel verkeren. Uit de enquête die vanuit de Denktank in Amstelveen was uitgezet, gaf meer dan een kwart van de ondernemers aan dat zij de crisis waarschijnlijk niet zullen overleven. De meeste ondernemers hebben 40-60% omzetverlies.

Veel ondernemers kunnen zichzelf al een jaar geen salaris uitkeren (de NOW-regeling is er voor de salarissen van hun personeel), zien opgebouwd pensioen of reserves wegvloeien en schulden opstapelen door uitgestelde huur en belastingen. Andere ondernemers vallen geheel buiten de boot en krijgen daardoor helemaal geen steun.

Wat gebeurt er als de lockdown voorbij is en de ondersteuning vanuit de overheid stopt? Gaan alle bedrijven dan gewoon weer open en verder waar ze gebleven waren? Dit is zeer onwaarschijnlijk. Er zijn weinig faillissementen. Houdt dit in dat bedrijven die het normaalgesproken niet zouden redden in leven worden gehouden door de financiële injectie van de overheid? Welke bedrijven zijn dat en wat gaat er straks dan gebeuren met deze bedrijven? Hoe zien onze winkelcentra, winkelstraten, hotels, horeca, bedrijvenverzamelgebouwen en bedrijfspanden er straks uit?

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2016)

De Amstelveense veenplas de Poel in april 2016 met in de achtergrond de St. Urbanuskerk in Bovenkerk


Economische impact onvoorspelbaar. We hopen natuurlijk allemaal dat bedrijven zich snel zullen herstellen, wanneer de economie weer opstart en iedereen is ingeënt. En dat behoort ook zeker tot de mogelijkheden. Maar de verwachtingen zijn dat de grootste economische impact van de Coronacrisis nog moet komen. En de vraag is: Wat gaat dit betekenen voor onze stad?

Ondernemersverhalen. Om de gemeenteraad direct vanuit de bron te informeren hoe hoog de nood is en hoe belangrijk een lokaal noodfonds voor het Amstelveense bedrijfsleven is, hebben wij alle raadsleden uitgenodigd om op donderdag 15 april 2021 een ‘Rondje Poel’ te wandelen met een ondernemer. De raadsleden bieden wij hiermee de gelegenheid om in drie kwartier een goed beeld van de situatie van het lokale bedrijfsleven te krijgen. En de deelnemende ondernemers kunnen één-op-één hun persoonlijke verhaal delen.

Er zijn twee mogelijkheden: een wandeling tussen 12.00 en 14.00 uur ’s middags of tussen 19.00 en 21.00 uur ’s avonds. Ben jij een getroffen ondernemer en wil jij op 15 april graag je verhaal doen? Stuur een e-mail met jouw gegevens naar darshan@oa-amstelveen.nl .

De Denktank Lokale Steun Bedrijfsleven bestaat uit: Darshan Sloot (directeur OA), Daan Kroone (DAY Foodbar/voorzitter KHN Amstelland), Gonnie van Rietschoten (Van Rietschoten Tweewielers/bestuurslid VAD), Jeroen Franken (Blue Fish Social Media/vice voorzitter OA), Jeroen Wendelgelst (Advocaat voor Beleggers en Ondernemers), Carrol Buenting (BuentingSport), Arie Bast (CFO Volvo Bangarage), Miriam Geerlings (Regiomanager KHN).Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.