Rondje buitenplaats Wester-Amstel
Nieuws -> Wester-AmstelBron: Søren Movig/Taylor Blades/Nore-linn Movig/Amstelveenweb
02-06-2020
De redactie van Amstelveenweb.com ontving de Lente uitgave - nieuwsbrief van Buitenplaats Wester-Amstel, waarin veel nieuwe informatie werd beschreven. Dat was aanleiding om zelf weer eens een rondje door dit prachtige gebied te maken. Gebruikmakend van de informatie van de Lente uitgave, maar wel met eigen foto’s, is hier een hernieuwde impressie van de buitenplaats met haar landgoed.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Het hoofdgebouw van buitenplaats Wester-Amstel aan de Amsteldijk Noord 55, 1183 TE Amstelveen op 1 juni 2020
De nieuwe huurder van het gebouw Wester-Amstel. Sinds 1 januari 2020 is het MKB-fonds, waarvan al eerder melding werd gemaakt. Het hele gebouw zowel binnen als buiten is gerestaureerd en ziet er weer stralend uit. De buitenkant van het achterhuis heeft drie toevoegingen gekregen, een grote dakkapel, een volledig schuifraam en een groot dakvenster boven het trappenhuis. In het huis zelf is ook van alles opgeknapt en aan de ene kant is deze hele renovatie een goede ontwikkeling. Aan de andere kant betekent dat, dat er geen tentoonstellingen, muziekuitvoeringen of recepties in het gebouw kunnen plaatsvinden, want dat is nu definitief voor het publiek gesloten. Gelukkig is er genoeg te zien voor de bezoeker in het park en de tuinen rondom het gebouw van april tot oktober. Van maandag tot vrijdag van 09.00-16.30 uur en in het weekend en op feestdagen van 12:00 -16:30 uur.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Het toegangshek van Wester-Amstel uit 1760
Poort open in het weekend. De poort van Wester-Amstel is door de week tijdens kantooruren gewoon geopend. In het weekend wordt de poort geopend door zogenaamde poortwachters. Dat zijn vrijwilligers van de Vrienden van Wester-Amstel. Zij houden toezicht en doen aan het einde van de middag een laatste ronde door het park, zodat de bezoekers niet aan de verkeerde kant van het gesloten hekwerk komen te staan!
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Het gerenoveerde achterhuis van Wester-Amstel
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De siertuin van het voorhuis kreeg drie smeedijzeren, afsluitbare toegangshekken
De siertuin naast het gebouw is in het weekend toegankelijk voor het publiek via sierlijke, grachten-groene poortjes. De prachtig grote rozen geuren heerlijk en het is een fijne plek om te zitten en even je gedachten te laten gaan, al kijkend naar het kunstwerk van de Zwevende Vrouw gemaakt door beeldhouwer Federico Antonio Carasso.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Langzaam maar zeker komen er op de Amstel steeds meer vaartuigen om van de natuur te genieten op het open water
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De zijkant van het hoofdgebouw van Wester-Amstel met het achterhuis, waarin vroeger de Vrienden van Wester-Amstel verschillende activiteiten organiseerden
Hoogtepunten. Vanwege Covid-19 werden de jaarlijkse hoogtepunten de Plantenbeurs en de opening van de Amstellanddag geannuleerd. Vermoedelijk zal ook de Open Monumentendag in Wester-Amstel geen doorgang kunnen vinden.
Dat neemt niet weg dat een wandeling over het landgoed genoeg moois laat zien.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De hartbladzonnebloem (Doronicum pardalianches), ook wel voorjaarszonnehoed of Kruipend zeemvel genoemd, is een vaste plant uit de composietenfamilie (Asteraceae).Deze is ook in het park geplant en wordt ook in de eigen tuin vaak als sierplant geplant
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
In de prachtige tuin kunnen de bezoekers heel lang rondwandelen, of op een bankje uitrusten en een boterhammetje eten.
Alleen een klein probleempje: er is geen toilet aanwezig?!
De moestuin is letterlijk op de schop genomen. Wiet van Hoorn en Aleid Brederode hebben een passie voor tuinieren en zijn dagelijks, maar sowieso elke dinsdag en donderdag op Wester- Amstel te vinden in de moestuin. Aleid is tuin- en landschapsarchitect van origine en begon samen met Wiet met de ontwikkeling van de moestuin achter de groene berging, de zogenaamde ‘achtertuin’. Wiet volgde de opleiding ‘biologisch-dynamische landbouw’. Toen de dames begonnen met de moestuin was de achtertuin grotendeels begroeid met enorme, meerjarige wilde bloemen- en planten. Die zijn eruit gehaald, er werden vakken uitgezet en omgewerkt. Toen kwamen er nog veel aardappelen uit de grond! Nu worden de vakken voor kool, bladgroenten en wortelgewassen gebruikt in wisselteelt, waarbij dezelfde soort groentes niet jaar in, jaar uit op dezelfde plek worden gezet. Er zijn ook tomaten geplant vanuit zaadjes die ze zelf opkweekten. De moestuin is nog niet zo lang geleden opgezet, maar toch al wel leuk om te bekijken.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Het houten bruggetje verbindt het park met het eiland
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Waterlelie (Nymphaea tetragona) in het meertje in het park van Wester-Amstel
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Nieuwe aanplant in de boomgaard op het eiland
Geboorteboom. Op het eiland in de boomgaard zijn nieuwe boompjes geplant, waaronder een moerbeiboom ter herinnering aan een nazaat van de Lissone familie en een geboorteboom voor de pas-geboren Sienna Wals, vlak naast de boomgaard. Deze geboorteboom is een Anna-Paulowna boom en makkelijk herkenbaar in mei door haar prachtige lilakleurige bloesem.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Richting de Middelpolder passert de wandelaar een meertje waar
het acrylhars beeld 'Najade' staat van beeldhouwer Richard van der Koppel
De zuidlaan die loopt vanaf het thee paviljoen tot aan het gietijzeren Lissone bankje (een prachtig bankje met aan weerszijden een witte zwaan), werd afgelopen lente verrijkt met een overvloed aan bloeiende wit-oranje narcissen, de zogenaamde ‘white lions’. Vrijwilligers van Wester-Amstel hebben hiervoor ruim 3.000 door een anonieme weldoenster geschonken bollen geplant. In de bloeitijd zien de narcissen er niet alleen prachtig uit, maar geuren ook heerlijk, dus zeker de moeite waard om in 2021 te bewonderen.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Bruine koeien grazen aan de andere kant van de sloot in de Middelpolder aan het eind van de Zuidlaan
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De ijzeren Lissonne-zwanen bewaken de stilte in de polder
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Een ooi (vrouwelijk schaap) komt zeer dichtbij om ons te bekijken
De Schoonebekers in de schapenweide van het landgoed aan de zuidlaan zijn de nieuwe aanwinst en worden beheerd door de schaapsherder Regina Kouprie. Zij is al jaren schaapsherder en zocht voor haar schapen een veilige verblijfplaats om een rustig bestaan te kunnen leiden. Het moet een plek zijn, waar de dieren voldoende eten en water tot hun beschikking hebben, waar geen giftige vegetatie staat, waar toezicht is, waar honden niet bij de schapen kunnen, waar schaduw is of gecreëerd kan worden en waar dieren niet gemakkelijk gestolen of illegaal geslacht kunnen worden. Wester-Amstel kon zo’n plek bieden, dus het is niet alleen een leuke aanwinst voor de schaapsherder, maar ook voor de bezoekers.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Eén van de Schoonebeeker heideschapen Jozef in het park van Wester-Amstel. Het is een schapenras, waarbij de naam refereert aan de plaats Schoonebeek in Drenthe, waar dit ras onder meer gehouden wordt. De Schoonebeker heeft een uitgesproken sierlijk voorkomen, met haar lange hals en kop hoog opgericht. De relatief smalle kop is voorzien van een zeer typische ramsneus, een rondgebogen neusbeen, ook wel Romeinse neus geheten. Het ras is hoogbenig en het beenwerk is fijn, maar hard en droog
als dat van een ree. De vacht is lang en harig met een groot volume
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
De houten tuinkoepel van Wester-Amstel staat aan de zuid-oosthoek van het park aan de grenssloot van de Amsteldijk. Het is ongeveer in 1900 in neo-renaissance-stijl gebouwd, met tentdak van bolle schilden en is aan de zuidzijde voorzien van drie schuin tegen elkaar geplaatste kleinere schilden
De Tuinkoepel werd al enkele jaren geleden opgeknapt en ziet er ook weer mooi uit. Het staat op een hoek van het grondgebied en kijkt uit over de Amstel. Helaas wordt er geen High Tea geserveerd voor de wandelaars op het landgoed, terwijl het theeservies wel klaarstaat!
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Alles in de tuinkoepel staat klaar om thee te serveren
Vriend van Wester-Amstel kan iedereen worden. De Vrienden van Wester-Amstel zorgen voor de openstelling van het park, publieksinformatie via de website, voor kleinschalige onderhoud van de tuinen en het park en voor de organisatie van de jaarlijkse plantenbeurs, Amstellanddag en Open Monumentendag op Wester-Amstel. Een Vriend krijgt twee keer per jaar het digitale bulletin, een uitnodiging voor speciale 'vriendenbijeenkomsten’ zoals de verdeling van de fruitoogst en andere lekkernijen van Wester-Amstel.
Meer informatie over de vriendenactiviteiten is te vinden op https://nl.westeramstel.com/vrienden.
(Foto Amstelveenweb.com - 2020)
Nog een laatste blik op de tuinkoepel van Wester-Amstel en het rondje Wester-Amstel zit er weer op. Het was en zeer indrukwekkend bezoek en wie weet gaat u ook eens genieten van de serene stilte en rust in dit prachtige park
Nieuw Bestuur van de Stichting Vrienden van Wester-Amstel nadat het MKB-fonds het huurcontract tekende en de activiteiten van in het gebouw naar buiten werden verplaatst. Het nieuwe bestuur bestaat uit Søren Ludvig Movig, Joost Terbrack en Els Hulsing. De stichting had een overeenkomst met Groengebied Amstelland die de taken en bevoegdheden regelde. Deze overeenkomst is vervangen door een vrijwel identieke overeenkomst met de stichting J.Ph.J.F. Lissone, de eigenaresse van Wester-Amstel.
Lees hier meer over de geschiedenis van Wester-Amstel. Ook vonden er regelmatig activiteiten plaats die u kunt bekijken bij gebeurtenissen op Wester-Amstel.