Bijgewerkt: 13 juli 2024

Rondje groen Amstelveen

Nieuws -> Natuur

Bron: Amstelveens Nieuwsblad / BDU Uitgevers
11-10-2007

Van de hand van oud-journalist en schrijver Jan Maarten Pekelharing is afgelopen woensdag het boek 'Rondje groen Amstelveen' verschenen. Geïllustreerd met sfeervolle beelden van fotografe Tineke Blok gunt Pekelharing in deze uitgave de lezer onder meer een kijkje in de gemeentelijke heemparken. Het boek vormt tevens een leidraad voor wie van wandelen houdt. In iets minder dan vijftien kilometer is een goed beeld te krijgen hoe rijk deze gemeente is aan bijzondere 'groenhoekjes'.

Rondje groen Amstelveen
(Foto BDU Uitgevers - 2007)

Tineke Blok met burgemeester Jan van Zanen en Jan Maarten Pekelharing


De schrijver interviewde groendeskundigen, stadgenoten en deskundigen van buiten de gemeente over hun favoriete stukje groen. Hij vroeg burgemeester Van Zanen ernaar, maar ook makelaar Jan Brockhoff bijvoorbeeld en Paul Achterberg, architect van de Stadstuinen. Tevens komen in het boek 'gewone' mensen aan het woord.

Mensen die dagelijks hun eigen rondje wandelen. Op de vraag of er overeenkomsten waren bij de ondervraagden stelt Jan Maarten Pekelharing het zeer opvallend te hebben gevonden hoe groot de betrokkenheid, en soms ook bezorgdheid, is bij het groen en het groenbeleid in de gemeente. „Dit terwijl de verwondering over zoveel natuurschoon hier in de gemeente toch continu de boventoon voerde hoor," laat hij weten.

Ook voor de schrijver zelf werkte het een en ander als een openbaring. „Achter elk stukje aangelegde natuur zit een verleden, een verhaal, en soms zat er veel meer achter dan ik had kunnen bevroeden." Heel bijzonder in die zin ervoer de schrijver het contact met de weduwe van Koos Landwehr van het gelijknamige, kleinste heempark van Amstelveen. „Op zoek naar informatie over het Landwehrparkje kwam ik via via in contact met zijn weduwe, die in Frankrijk woont. Een vrouw van in de negentig die werkelijk prachtig kon verhalen over haar man die een groot plantenkenner was, een autodidact die van de Universiteit van Amsterdam in 1985 een eredoctoraat kreeg," aldus Pekelharing.

Boeiende verhalen staan er in het boek over parken als het Broersepark, Jac. P. Thijssepark en de Braak, van oudsher bekende Amstelveense parken. Maar ook de nieuwe Stadstuinen zijn niet vergeten. „Eigenlijk had ik die nooit zo goed bekeken," vertelt Jan Maarten Pekelharing, „maar toch is er middenin het stenen stadshart een bijzonder park gecreëerd dat aansluit bij Amstelveen als tuinstad."

Echter, het beginpunt van de wandeling door het Amstelveense groen begint bij het gemeentehuis, alwaar ook burgemeester Jan van Zanen afgelopen woensdag samen met wethouder Joss Tabak het eerste exemplaar kreeg aangeboden. Jan Maarten Pekelharing: ,„In dit boekje wandelen we, om Hein Koningen (auteur Amstelveen in het groen - 75

Rondje groen Amstelveen
(BDU Uitgevers - 2007)

Het boekomslag van Rondje groen Amstelveen


jaar Amstelveense parken en plantsoenen, 2002) te citeren, langs de blauwe linten in het groen. De tocht kan al lezend worden afgelegd.

" De lezer wordt al wandelend ingewijd in een stukje historie van Amstelveen; over de ontwikkeling van de Dorpsstraat, de wijk Patrimonium aan de Amsterdamseweg, de Gouden Hoek een stukje verderop, en al lopend gaat het boek verder richting de wijk Elsrijk, waarvan het oude deel Amstelveens eerste grote bouwproject was in een uitgeveende polder, naar de Groen van Prinstererlaan, het Stadshart en het Meanderpark en vervolgens terug naar het raadhuis via onder meer de Ouderkerkerlaan.

Tot slot wordt een wandeling rond de Poel beschreven. Rest nog de vraag hoe Jan Maarten Pekelharing er toe kwam 'Rond groen Amstelveen' te willen schrijven. „In de tijd dat ik, middenjaren vijftig, bij mijn ouders in de wijk Elsrijk woonde," vertelt hij. „leerden wij J.W.G Wittkamper kennen. Hij zat onder meer in de Jac. P. Thijssegroep en is auteur van 'Bomen van de straat' uit 1965.

Die man kon zó boeiend vertellen over de natuur dat ik er heel anders naar ging kijken. Ik vond dat toen al uitermate leerzaam en bedacht me dat als ik ooit de tijd ervoor zou hebben, ik een boek over het groen in Amstelveen zou gaan schrijven. Een jaar geleden was dat moment aangebroken.

Tekst: door Wendy v/d Berg

Rondje groen Amstelveen

Jan Maarten Pekelharing/Tineke Blok

ISBN: 978-90-8788-023-1

Prijs: € 16,95

(Bestel)informatie: Koninklijke BDU Uitgevers BV,

Joke van Ravenhorst, tel: 0342-494318, boeken@bdu.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.