Bijgewerkt: 24 juni 2024

Rondleiding Ride for the Roses in NKI-AVL

Nieuws -> Informatief

Bron: Ride for the Roses
15-03-2012

Woensdag 7 maart 2012 heeft KWF Kankerbestrijding een rondleiding georganiseerd voor vrijwilligers en medewerkers van de Ride for the Roses in het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam. Met de recordopbrengst van 1,6 miljoen euro van de Ride for the Roses 2011 doet het ziekenhuis onderzoek naar de behandeling van Hodgkin lymfoom, een zeldzame maar goed geneesbare soort van lymfklierkanker.

Effecten van behandeling

Prof. dr. ir. Floor van Leeuwen doet vanuit het Nederlands Kanker Instituut- Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) al tientallen jaren onderzoek naar (late) effecten van de behandeling van Hodgkin-lymfoom. Zij legt uit dat onderzoek naar het ontstaan van kanker essentieel is. Ook besteedt ze veel aandacht aan het in kaart brengen van de totale ziektelast door vroege behandeling, waardoor de nadelige effecten kunnen worden geminimaliseerd.

Ze werkt nauw samen met behandelaars, medisch oncologen en radiotherapeuten. “Steeds meer mensen genezen van kanker, zij hebben nog een heel leven voor zich. Vandaar dat onderzoek naar effecten van behandeling op lange termijn erg belangrijk is. Een behandeling heeft helaas een keerzijde.

De bestraling geeft je weer leven, maar 10-30 jaar na behandeling is het risico tot nieuwe tumoren verhoogd. Nieuwe behandelmethodes moeten dit risico verlagen. Hierbij wordt ook gekeken naar invloed van genetische aanleg.”

Opbrengst Ride 2012

De opbrengst van de Ride for the Roses 2012 gaat naar prof. dr. Jan Hoeijmakers, hoogleraar Moleculaire Genetica aan het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam, voor zijn onderzoek naar nieuwe behandelmethoden voor prostaat- en blaaskanker.

Hoeijmakers, bij een breed publiek bekend als 'ouderdomsprofessor', is een groot expert op het gebied van DNA-herstel. Zijn onderzoek omvat een analyse van een groot aantal tumormonsters om beter te begrijpen, hoe DNA-schadeherstel bij prostaat- en blaaskanker werkt en welke defecten daarin optreden.

Hoeijmakers wil nieuwe behandelingen ontwikkelen die selectief de tumor doden en het gezonde weefsel (nagenoeg) ongemoeid laten. Dit biedt mogelijk ook nieuwe aanknopingspunten voor preventie bij mensen die een erfelijke gevoeligheid voor prostaat- en blaaskanker.

Ride for the Roses

De Ride for the Roses is hèt fietsevenement dat jaarlijks wordt gehouden om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. U fietst toch ook mee? Inschrijven kan via www.ridefortheroses.nlAmstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.