Bijgewerkt: 24 juli 2024

Rotary Leerlingendebat 2010 is gewonnen door HWC

Nieuws -> Informatief

Bron: Joke Schrier-Ranke
14-03-2010


Na een gelijkopgaande strijd en onder groot enthousiasme wonnen de leerlingen van het Hermann Wesselink College op donderdagavond 11 maart 2010 de lokale finale van het Rotary Leerlingendebat 2010. Het debat vond plaats in de aula van het Amstelveen College.

Foto Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: Pieter Veenboer, rector van het KKC, Anneke Bak, bestuurslid van het Amstelveen College en Ton Liefaard de rector van HWC achter de jurytafel


De winnaars zullen in april in de raadzaal van het raadhuis van Amstelveen in het strijdperk treden tegen de winnaar van de Belgische debatfinale. Het KKC werd tweede en het Amstelveen College derde.

Alle Amstelveense VWO-scholen deden mee aan deze derde editie van het Rotary Leerlingendebat. De leerlingen werden tevoren getraind in debatvaardigheden door het Nederlands Debat Instituut, een toonaangevende organisatie op dit gebied.

Rotary leerlingendebat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Vlnr.: Avondvoorzitter Jaap Breunese geeft instructies aan Nelson Damen notaris en Paul Hendriks media-adviseur van Rotaryclub Amstelveen-Amstel


Rotaryclub Amstelveen-Amstel maakt het ieder jaar mogelijk al in 4VWO debatvaardigheden te ontwikkelen als een voorproefje op het verplichte eindexamenonderdeel ‘debatteren’ in 5- en 6VWO. Omdat het leuk is en vooral nuttig.

Rotary leerlingendebat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

De studenten van het Amstelveen College en van het Hermann Wesselink College gaan straks debatteren over verschillende stellingen, zoals: 'Het ondertunnelen van de A9 in Amstelveen is dringend nodig'


Onder het motto Winnen met Woorden wil Rotary de communicatieve vaardigheden bij de jeugd verbeteren en zo een vreedzame samenleving bevorderen.  En met groot succes. Ton Liefaard, rector van het HWC, was erg trots op zijn leerlingen. Hem viel vooral de beschaving op waarmee de tegenstanders elkaar bejegenden. De leden van de Tweede Kamer konden er nog een voorbeeld aan nemen, vond hij.

Rotary leerlingendebat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Tijdens het debat groeit de spanning tussen de verschillende studentengroepen


Tussen de drie deelnemende scholen, ieder met meerdere teams, werden in totaal 9 debatten gevoerd. De negen stellingen hiervoor werden getrokken uit 18 stellingen, waarop de teams zich hadden voorbereid. Ook wisten de teams tevoren niet of zij vóór of tegen een stelling zouden moeten debatteren.

Rotary leerlingendebat Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2010)

Veel ouders en studiegenoten van de debaters waren aanwezig in de aula van het Amstelveen College


Dit werd door loting bepaald. De leerlingen hadden dan ook veel en gedegen werk verzet om zich alle argumenten vóór en tegen alle stellingen eigen te maken. Debatleider was René Wardenaar, directeur van kinderdagverblijven De Kinderkorf.

Rotary leerlingendebat Amstelveen
(Foto Joke Schrier-Ranke - 2010)

Het winnende team van het HWC, na de finale van het Rotary Leerlingendebat 2010 in Amstelveen


De jury, bestaande uit Anneke Bak, bestuurslid van het Amstelveen College, Pieter Veenboer, rector van het Keizer Karel College, Ton Liefaard en drie Rotaryleden, had het moeilijk. Bij het tellen van de stemmen bleek het KKC met één punt verschil tweede geworden te zijn. Waarop notaris Nelson Damen besloot om, ‘om Rotterdamse toestanden te vermijden’, de stemmen nogmaals te tellen. Het resultaat bleef overigens hetzelfde, het HWC was de winnaar.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.