Bijgewerkt: 21 september 2021

Route Giro d'Italia vastgesteld

Nieuws ->

Bron: Gemeente Amsterdam
13-01-2010

Het college van B en W van Amsterdam heeft de definitieve route bepaald die op 8 mei 2010, de eerste dag van de Giro d’Italia in Amsterdam, wordt gereden. De individuele tijdrit over ruim acht kilometer begint op het Museumplein en eindigt bij het Olympisch Stadion.

Met de route is gekozen voor een goed topsportparcours. Tegelijkertijd wil Amsterdam zijn grachten en gevels natuurlijk laten zien. Uiteraard moet de binnenstad zo goed mogelijk bereikbaar blijven. Verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels (Sport): “Amsterdam is zowel een fietsstad als een stad van de topsport en dit komt mooi samen in de Giro d’Italia. Een evenement als de Giro d’Italia is prachtig om één keer in je leven mee te maken.

In Amsterdam hoor ik nog steeds verhalen over de start van de Tour de France in 1954. Topsport inspireert alle Amsterdammers, en het mooie van wielrennen is, is dat je er heel dichtbij kan komen. Toprenners kun je bij wijze van spreken aanraken. We rekenen met de start ook op een economische impuls. Zeker in deze tijden is het belangrijk om toeristen en dagjesmensen naar onze stad te trekken.”

Fietsers Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2009)

Fietsers op de weg


Groter project

Naast het vaststellen van de route heeft het college ingestemd met een verhoging van het budget van de Giro d’Italia tot 5,5 miljoen euro. De Giro d’Italia is allereerst een topsportevenement. De route moet daarom zo veilig en uitdagend mogelijk zijn voor de renners, de Amsterdammers en de bezoekers. De route die definitief is vastgesteld, is ideaal voor een spannende tijdrit waar toptijden kunnen worden neergezet. De route van de eerste etappe staat op het bijgevoegde kaartje.

In het belang van ondernemers en het winkelende publiek is voor een route gekozen waarbij de binnenstad, juist in het weekend van moederdag, volledig bereikbaar blijft. De projectkosten zijn gestegen nu Amsterdam ook de start van de tweede en de derde etappe zelf organiseert. Het is niet mogelijk gebleken om de kosten hiervoor met andere partijen te delen, waar in de eerdere begroting wel op was gerekend.

Met deze begroting houdt het college vast aan de uitgangspunten voor de komst van de Giro d’Italia naar Amsterdam: Een economische impuls voor de stad, gericht op een belangrijke toeristische doelgroep, en een volksfeest voor alle Amsterdammers.

Giro d’Italia

Na de individuele tijdrit op 8 mei start de ‘corsa rosa’ op 9 mei op het Museumplein en gaat vervolgens naar Utrecht. Op 10 mei 2010 wordt de derde etappe gereden vanaf de Zuidas Amsterdam naar Middelburg vanaf 12 uur.

Dit jaar is de 101ste editie van de Giro d’Italia. Het is de tweede keer dat de Giro d’Italia in Nederland start. De winnaar van vorig jaar, Denis Menchov, overhandigde op 1 december 2009 zijn gewonnen roze trui aan burgemeester Cohen en wethouder Gehrels.

De tijdrit in Amsterdam op 8 mei markeert de 22ste keer dat de Giro d’Italia met een individuele tijdrit van start gaat. In totaal twaalf Nederlandse coureurs hebben ooit een of meer ritten in de Giro d’Italia gewonnen. De laatste Nederlandse zege in de Giro d’Italia dateert van 1999. De Raadscommissie KSB vergadert op 14 januari 2010 over de voorstellen van het college. Voor meer informatie over de Giro d’Italia, zie: www.giromania.nl of www.amsterdam.nl.

De route op maandag 10 mei 2010 door Amstelveen:

Amsterdamseweg,

Keizer Karelweg,

Handweg,

Laan Nieuwer-Amstel/Dorpsstraat,

Burgemeester A. Colijnweg.

Daarna gaat de etappe verder door de bollenstreek en via onder meer de gemeenten Haarlemmermeer, Hillegom, Katwijk, Oegstgeest, Leiden, Delft naar de eindbestemming Middelburg’.

Voorafgaand aan de etappe rijdt er een reclamekaravaan door Amstelveen. Vanaf  11.15 uur valt er dan ook veel te beleven. Om de veiligheid van de renners, het overige verkeer en bezoekers te waarborgen sluit de gemeente, gedurende een aantal uren, de hoogst noodzakelijke wegen af’. Omwonenden en overige belanghebbenden krijgen hier te zijner tijd nog bericht over.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.