Bijgewerkt: 25 juli 2024

Ruim 13 duizend kilo illegaal vuurwerk al in beslag genomen

Nieuws -> Politie

Bron: Politie.nl / OM
16-11-2012

In het najaar van 2012 t/m 31 oktober is ruim 13 duizend kilo vuurwerk in beslag genomen door de politiemilieuteams en haar opsporingspartners. Dat blijkt uit de vuurwerkbarometer van het Openbaar Ministerie.

Tot en met 31 oktober is er minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan vorig jaar (eind november stond de teller op 57.000 kg). Het betreft over het algemeen wel zwaarder en gevaarlijker vuurwerk. De veel voorkomende Big Boy bijvoorbeeld is zeer explosief. De kracht is vergelijkbaar met een handgranaat. 

vuurwerk Amstelveen
(Foto Amstelveenweb.com - 2012)

Een professioneel uitgevoerde en half uur durende vuurwerk in Foix, Frankrijk departement Ariège (regio Midi-Pyrénées)


De Taskforce Opsporing Vuurwerk Bommenmakers constateerde eerder dit jaar, dat de illegale handel in vuurwerk via websites en sociale media toeneemt. De criminele aanbieders richten zich vooral op jongeren. Die worden via het web door tussenpersonen benaderd met het verzoek om naar een geheime plaats te komen om de bestelling op te halen en af te rekenen. Het gaat vaak om grote bedragen, variërend tussen de 500 en duizenden euro’s per levering.

De Task Force Opsporing Vuurwerkbommenmakers is een samenwerking tussen VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) en de politie. Zij wordt ondersteund door het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, de Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) en Meld Misdaad Anoniem. Het doel van de Task Force is minder incidenten en ongevallen door vuurwerkbommen.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.