Bijgewerkt: 25 april 2024

Russisch-Duitse gesprekken in Moskou in januari 2020

Nieuws -> Informatief

Bron: Kremlin.ru
12-01-2020

Na de Russisch-Duitse gesprekken hebben Vladimir Poetin en bondskanselier Angela Merkel op 11 januari 2020 in Moskou verklaringen afgelegd voor de pers en vragen van journalisten beantwoord.

Foto Amstelveen
(Bron Kreml - 2020)

Angela Merkel bondskanselier van Duitsland in gesprek met Vladimir Poetin president van Rusland op 11 januari 2020 in Moskou


De gesprekken begonnen met het gesprek van de leiders in een beperkt formaat en gingen verder met de deelname van de delegaties van de twee landen. Vladimir Poetin en Angela Merkel bespraken bilaterale samenwerking en actuele kwesties op de internationale agenda: de situatie in Syrië, Libië, escalerende spanningen in het Midden-Oosten en de regeling van het intra-Oekraïense conflict in de context van de uitvoering van het Minsk-pakket van 2015 en de overeenkomsten die zijn bereikt tijdens de top in Normandië in Parijs op 9 december 2019. Na het internationale overleg legden de president van Rusland en de bondskanselier van Duitsland verklaringen af voor de pers en beantwoordden ze de vragen van journalisten. President van Rusland Vladimir Poetin:

'Mevrouw de bondskanselier, dames en heren,

We zijn verheugd de bondskanselier van Duitsland, Angela Merkel, tijdens haar werkbezoek in Moskou te mogen verwelkomen. Tijdens de inhoudelijke en nuttige besprekingen van vandaag hebben we de belangrijkste kwesties van onze bilaterale betrekkingen op politiek, economisch en cultureel en humanitair gebied aan de orde gesteld. En natuurlijk hadden we een gedetailleerde bespreking van een aantal internationale problemen. Ik wil benadrukken dat Rusland de samenwerking met de Federale Republiek wil opbouwen op basis van respect, gelijkheid, wederzijds voordeel en aandacht voor elkaars belangen.

Foto Amstelveen
(Bron Kreml - 2020)

Persconferentie van Angela Merkel bondskanselier van Duitsland en Vladimir Poetin president van Rusland op 11 januari 2020 in Moskou


Duitsland is een van de grootste internationale economische partners van Rusland; het volgt de Volksrepubliek China in termen van handel. De handel tussen Rusland en Duitsland bedroeg $ 43,8 miljard in januari tot oktober 2019. Duitse investeringen in Rusland bedragen in totaal $ 20 miljard, terwijl de wederzijdse Russische investeringen in de economie van de Bondsrepubliek $ 9 miljard bedragen. Rusland en Duitsland hebben een aantal grote energieprojecten op hun naam staan. We waarderen de verantwoordelijke positie van de Duitse regering ter ondersteuning van het alom bekende Nord Stream 2-project. Tijdens de besprekingen hebben we ook gesproken over de problemen in verband met de voortzetting van de Russische gastransit door het grondgebied van Oekraïne. We hebben gewezen op het belang van de overeenkomsten die Gazprom en zijn Oekraïense partners op 31 december hebben gesloten, op grond waarvan de doorvoer van gas de komende vijf jaar zal worden voortgezet.

Deze overeenkomsten zijn voor beide partijen voordelig en evenwichtig, zowel voor Rusland als voor Oekraïne, en ze voldoen absoluut aan de belangen van de Europese consumenten van Russische energiebronnen. De focus tijdens de bespreking van de internationale en regionale agenda lag op Libië, waar helaas grootschalige vijandelijkheden aan de gang zijn, terroristische activiteiten toenemen terwijl de economie en de sociale sfeer tot ieders spijt achteruitgaan. Dat alles ondermijnt de veiligheid en stabiliteit, niet alleen in die regio, maar heeft ook negatieve gevolgen voor Europa. Ik bedoel illegale migratie, smokkel en wapen- en drugshandel.

Het is van cruciaal belang om een einde te maken aan de gewapende confrontatie tussen het Libische nationale leger van khalifa Haftar en de regering van het nationale akkoord van de heer Sarraj, om een staakt-het-vuren op te zetten en stappen te ondernemen om het politieke proces te hervatten met als uiteindelijk doel de splitsing in het land te overwinnen en nationale staatsinstellingen vormen. Het zijn deze doelen die we hebben benadrukt in de gezamenlijke verklaring die onlangs door de president van Turkije en mij is afgelegd en waarin de tegenstrijdige partijen in Libië worden opgeroepen om de vijandelijkheden vanaf vandaag om middernacht te staken. Ik gaf een gedetailleerd verslag aan de bondskanselier van het werk dat we in Istanbul hebben gedaan.

Foto Amstelveen
(Bron Kreml - 2020)

Angela Dorothea Merkel, geboren als Kasner (1954) is sinds 22 november 2005 bondskanselier van Duitsland. Ze is de eerste vrouwelijke regeringsleider van het land en ook de eerste vrouwelijke partijleider van de christendemocratische Christlich Demokratische Union Deutschlands (CDU)


We vinden het Duitse initiatief om een internationale conferentie over Libië in Berlijn te houden, op het juiste moment. Wil de Berlijnse conferentie solide resultaten opleveren, dan is het noodzakelijk om de deelname te verzekeren van de staten die echt geïnteresseerd zijn in het helpen van de Libische nederzetting, en het belangrijkste punt is dat haar beslissingen vooraf moeten worden overeengekomen met de Libische partijen. Ghassan Salamé, speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN voor Libië, zou hierin ook een rol moeten spelen.

Uiteraard hebben we de situatie in de Syrische Arabische Republiek tijdens de besprekingen niet verwaarloosd. Ik heb de resultaten van mijn recente bezoek aan Damascus en de gesprekken met president al-Assad met mevrouw kanselier gedeeld. We kunnen vol vertrouwen stellen dat de situatie in dat land zich stabiliseert. Syrië keert langzaam terug naar het vreedzame leven en zijn staat wordt hersteld. Rusland en Duitsland delen de mening dat de definitieve oplossing van het conflict in Syrië uitsluitend met politieke middelen kan worden bereikt in overeenstemming met Resolutie 2254 van de VN-Veiligheidsraad. Het belangrijkste is dat het Syrische volk de gelegenheid krijgt om vrij en onafhankelijk hun toekomst, de toekomst van hun natie. Het is precies deze benadering die ten grondslag ligt aan de vorming van het Constitutioneel Comité.

Foto Amstelveen
(Bron Kreml - 2020)

Vladimir Vladimirovitsj Poetin (1952) is een Russisch politicus, de president van Rusland. Hij is president van de Russische Federatie sinds mei 2000 (met een pauze van 2008 tot 2012). Van augustus 1999 tot mei 2000 en van mei 2008 tot zijn herverkiezing als president in 2012 was Poetin premier van Rusland


Het comité heeft al twee zittingen in Genève gehouden en een redactiecommissie ingesteld die constitutionele grondslagen voor de Syrische staat zal opstellen. Tegelijkertijd blijft Rusland samen met Turkije en Iran het comité zoveel mogelijk ondersteunen binnen het kader van het Astana-formaat. We hebben ook gesproken over het herstel van Syrië na een conflict, het verbeteren van de humanitaire situatie en het waarborgen van de veilige terugkeer van de vluchtelingen. Alle verantwoordelijke leden van de internationale gemeenschap moeten hun inspanningen bundelen om de Syrische staatsorganen en Syriërs in de breedste zin van het woord te helpen bij het herstellen van infrastructuurfaciliteiten, water- en stroomvoorziening, ziekenhuizen en scholen.



Ondertussen moet alle hulp aan Syrië worden verleend met de juiste goedkeuring van de legitieme autoriteiten en alle getroffen gebieden bestrijken zonder voorwaarden en politisering. We kunnen zeker geen andere kwestie negeren die van vitaal belang is, niet alleen voor de regio, maar ook voor de hele wereld - de kwestie van het behoud van het gezamenlijke alomvattende actieplan voor het nucleaire programma van Iran. Nadat de Verenigde Staten zich uit deze fundamentele overeenkomst hadden teruggetrokken, verklaarde de Iraanse partij dat zij enkele van hun vrijwillige verbintenissen in het kader van de JCPOA hadden opgeschort. Laat me dit onderstrepen - ze hebben alleen hun vrijwillige verplichtingen opgeschort terwijl ze hun bereidheid benadrukken om terug te gaan naar volledige naleving van de nucleaire deal.

Rusland en Duitsland staan resoluut voor de verdere uitvoering van het gezamenlijke plan. De Iraniërs hebben recht op steun van Europese landen, die beloofden een speciaal financieel voertuig op te zetten los van de Amerikaanse dollar voor gebruik in handelsregelingen met Iran. Het instrument ter ondersteuning van handelsbeurzen (INSTEX) moet eindelijk gaan werken. Mevrouw Merkel en ik hebben uitvoerig gesproken over de oplossing van de intra-Oekraïense crisis. Wij delen de mening dat er geen alternatief is voor de Minsk-overeenkomsten om de situatie in het zuidoosten van Oekraïne te normaliseren. Het is van cruciaal belang dat de concrete taken die tijdens onze recente bijeenkomsten in Normandië-indeling zijn vastgesteld, worden uitgevoerd.

We hopen dat aan de Oekraïense zijde zal beginnen met de uitvoering van de overeenkomsten over de politieke regeling. Het uitbreiden van de wet op de speciale status van Donbass is een goede stap in de goede richting. De wet mag echter geen tijdslimiet hebben, zoals vastgelegd in de Minsk-overeenkomsten. De speciale status van Donbass moet worden vastgelegd in de Oekraïense grondwet. We zijn ons bewust van alle uitdagingen in het interne politieke proces in Oekraïne; als alle betrokken partijen echter een definitieve regeling willen, moeten zij de Minsk-overeenkomsten volgen. Tot slot wil ik nogmaals benadrukken dat we tijdens onze gesprekken met mevrouw de bondskanselier erin zijn geslaagd om inhoudelijk en constructief veel belangrijke kwesties te bespreken met betrekking tot zowel de betrekkingen tussen Rusland en Duitsland als de stabiliteit en veiligheid in het Midden-Oosten en de hele wereld. Ik wil de bondskanselier oprecht bedanken voor het productieve gezamenlijke werk van vandaag. Dank u voor uw aandacht.'



Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.