Bijgewerkt: 26 maart 2023

SAIL 2015 in Amsterdam

Nieuws -> Informatief

Bron: Provincie NH/Sail 2015
12-08-2015

Intocht en uittocht 19 en 23 augustus

Dit jaar vindt de intocht van de SAIL-vloot plaats op woensdag 19 augustus (tussen 10.00 uur en 16.00 uur) en volgt de uittocht op de Thank You Parade op zondag 23 augustus 2015 (tussen 16.00 uur en middernacht). Traditiegetrouw komen veel mensen spontaan kijken naar de in- en uittocht van de schepen die Amsterdam aandoen voor SAIL. Vanwege de verwachte drukte langs het Noordzeekanaal, gelden in het Noordzeekanaalgebied verschillende bijzondere verkeersmaatregelen.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Haze - 2010)

De Dewaruci in 2010 tijdens de Tall Ships Race in Genova, Italië. Het schip wordt ook KRI Dewaruci, Dewa Ruci of Dewarutji genoemd, is een klasse A-zeilschip, dat onder Indonesische vlag vaart. De Dewaruci is een barkentijn (schoenerbark) met drie masten en heeft Surabaya als thuishaven


Kom op de fiets of met openbaar vervoer

U kunt op de oevers langs het Noordzeekanaal de botenparade van SAIL bezichtigen. Het beste kunt u lopend, per fiets of met het openbaar vervoer naar de oevers gaan. Het wordt afgeraden met de auto te gaan. Voor scootmobiels is het gebied ook bereikbaar. Vanuit de NS-stations Beverwijk, Zaandam en Amsterdam Sloterdijk zijn de verschillende locaties langs het Noordzeekanaal bereikbaar met de reguliere lijnbussen, die volgens de normale dienstregeling rijden. Vanaf NS-station Zaandam rijden gratis pendelbussen van en naar de Kanaaldijk.

Komt u toch met de auto, dan moet u rekening houden met afsluitingen, omleidingen en een beperkte parkeercapaciteit. Met borden wordt op de toegangswegen aangegeven welke route u het beste kunt volgen. Auto's worden geleid naar de aangewezen (betaalde) parkeerplaatsen (P). Er wordt extra gecontroleerd op foutparkeren in de bermen.

Foto Amstelveen
(Foto Wim Haze - 2010)

De klipper Stad Amsterdam is een driemaster met stalen romp, die in het jaar 2000 onder Nederlandse vlag in de vaart is genomen


Ponten

Op 19 augustus is een vaarverbod voor beroepsvaart afgekondigd. De ponten bij Buitenhuizen en bij Velsen varen volgens de geldende dienstregeling. Op de drukste momenten vaart de pont niet (bij het passeren van de Tall Ships). Kijk op het vaarschema, of de andere ponten in de omgeving volgens de dienstregeling varen en bezoek de websites van de GVB of Connexxion voor de vaartijden.  

N202 en N246 afgesloten

Verschillende toegangswegen, waaronder de N202 en N246, worden voor al het verkeer afgesloten, behalve voor:

-bestemmingsverkeer

-lijnbussen

-hulpdiensten

Houders van een invalidenkaart krijgen doorgang naar de plaatsen op beide oevers die voor invaliden zijn aangewezen. Verkeersregelaars zijn aanwezig om de toestroom aan bezoekers in goede banen te leiden. Alle verkeersmaatregelen gelden op woensdag 19 augustus van 7.00 uur tot 20.00 uur en op zondag 23 augustus, van 10.00 uur tot 23.00 uur, of langer als noodzakelijk is.

Op de plattegrond is aangegeven, waar de afsluitingen zijn, hoe de omleidingsroutes lopen, waar de parkeerplaatsen zijn en waar u de SAIL-parade kunt bekijken. Voorzieningen als toiletten, horeca en drinkwater zijn beperkt beschikbaar. Het is daarom verstandig om zelf iets te drinken mee te nemen. Bekijk de groot formaat bereikbaarheidskaart van het Noordzeekanaalgebied tijdens SAIL-IN (19 aug) en de Thank You Parade (23 aug) 2015 hier (pdf/ jpg).

Kom op de fiets naar SAIL op 19 augustus

De makkelijkste manier om de in- en uittocht van SAIL te bezoeken is op de fiets. De provincie Noord-Holland maakt dit extra aantrekkelijk met een leuke verrassing voor iedereen die 19 augustus op de fiets komt. Op 4 plekken langs het Noordzeekanaal staat de provincie samen met het Festival Industrie Cultuur om u welkom te heten tijdens de SAIL-In (zie kaart).

De provincie Noord-Holland zet met het Festival Industrie Cultuur in 2015 het industrieel erfgoed van het Noordzeekanaalgebied in de schijnwerpers. Het sluizencomplex en het Noordzeekanaal zijn iconen van het festival.

Kom op de fiets naar een van de volgende 4 plekken (zie kaart):

Foto Amstelveen
(Bron Provincie Noord-Holland - 2015)

Bereikbaarheidskaart van de Noordzeekanaal tijdens Sail 2015


-Op de sluizen van IJmuiden, op de Middensluisweg

-Kanaalweg, nabij A9, bij toegang parkeerplaats voor SAIL-bezoekers

-Zijkanaal C, bij Pont Buitenhuizen

-Hembrugterrein, Hemkade Zaandam

Bereikbaarheid rondom het Noordzeekanaalgebied

Tijdens de in- en uittocht van SAIL passeren de boten meerdere gemeenten. Sommige gemeenten organiseren rondom SAIL eigen evenementen. Daarnaast gelden er voor die gemeenten eigen verkeersmaatregelen om de bereikbaarheid in de gemeente en het Noordzeekanaalgebied te bevorderen tijdens de in- en uittocht. Informatie over de bereikbaarheid vindt u op de volgende plekken:

Bereikbaarheid Sailgebied Amsterdam

www.sail2015.nl/bereikbaarheid

www.amsterdam.nl/sail

Vaarregels

www.portofamsterdam.nl/sail

Bereikbaarheid in en rond het Noordzeekanaalgebied

Gemeente Beverwijk (0251-256256)

Gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude (020-4079000)

Gemeente Velsen (IJmuiden)

Gemeente Zaanstad

Recreatieschap Spaarnwoude (023 5202828)

Sluizen bij IJmuiden (informatielijn Rijkswaterstaat 0800-8002)

Vragen over bereikbaarheid Noordzeekanaal

Heeft u nog vragen die op deze pagina niet worden beantwoord? Kijk dan bij vraag en antwoord of bel het gratis Servicepunt Wegen en Vaarwegen 0800 - 0200 600.Amstelveenweb.com is niet verantwoordelijk voor de inhoud van de nieuwsberichten.